Manastirea Antim din Bucuresti isi sarbatoreste cel de-al doilea hram maine, cand Biserica Ortodoxa Romana il pomeneste pe sfantul ierarh martir Antim Ivireanul. Manastirea Antim a fost ridicata in anul 1715 si este ctitorie a sfantului ierarh martir Antim Ivireanul. De-a lungul timpului, aici a functionat o scoala de preoti, Seminarul Mitropoliei Ungro-Vlahiei si au fost gazduite, pentru o perioada, Arhivele Statului. In anul 1912, in incinta manastirii, a fost construit Palatul Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Manastirea Antim este cunoscuta si pentru muzeul sau de arta bisericeasca. Ce mai pastreaza Manastirea Antim din timpul ctitorului sau, sfantul ierarh Antim Ivireanul, ne-a spus parintele staret Mihail Stanciu: ‘Ziua sfintei Agata este ziua pe care sfantul Antim o cinstea in mod deosebit, datorita faptului ca in aceasta zi a avut o incredintare de la Dumnezeu ca sa ridice aceasta manastire. Totodata, sfantul Antim Ivireanul era si un mare artist, un pictor si un sculptor, cu o mare maiestrie si cu o frumoasa pregatire in aceste domenii. De la el avem usa de lemn sculptata in stejar, sculptata chiar de el si catapeteasma de piatra a bisericii care, tot asa, a fost sculptata dupa modelul desenat de el. A ramas aceasta manastire ca si o faclie in mijlocul cetatii asa cum si el a vrut sa fie si sa poarte lumina lui Hristos peste veacuri’. Sfantul ierarh Antim Ivireanul va fi cinstit maine la Manastirea Antim, principala sa ctitorie, unde va fi oficiata Sfanta Liturghie arhiereasca.
Factbox: Îmbătrânirea demografică în România
Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…
Filantropia Ortodoxă Huși: Campania „Împreună aducem Lumină în suflete!” a ajuns în Protopopiatul Vaslui
Angajații și voluntarii Asociației „Filantropia Ortodoxă” din Huși au pornit luni spre comunitățile selectate pentru a 3-a ediție a proiectului intitulat „Împreună aducem Lumină în suflete!”. Proiectul filantropic „Împreună aducem Lumină în suflete!” este dedicat…
Votează „Tărâmul Sfinților, Botoșani” ca destinația anului 2023
Județul Botoșani a intrat în cea mai importantă competiție de promovare a turismului intern, „Destinația Anului 2023”, la categoria „Tărâmuri cu istorie și tradiție”. Sesiunea de vot se va încheia pe 7 aprilie. Județul este…
Muzeul Satului: Parohia Apărătorii Patriei II organizează un atelier de încondeiat ouă
Parohia Apărătorii Patriei II „Sfântul Ambrozie” din București desfășoară duminică „Atelierul de încondeiat ouă” în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Prin acest proiect se urmărește cultivarea în rândul copiilor, a tinerilor și a…
De Ziua Academiei Române, Ioan-Aurel Pop a evocat vitregiile prin care a trecut instituția în timpul comunismului
„Academia Română a cunoscut, asemenea tuturor instituţiilor de cultură ale ţării, vitregiile regimului comunist totalitar, ale cărui ingerinţe s-au făcut simţite pe deplin”, a amintit marți Acad. Ioan-Aurel Pop, la aniversarea a 157 de ani…