Mănăstirea Cernica în sărbătoare

Sute de credincioși au participat pe 3 decembrie, la slujbele oficiate la Mănăstirea Ilfoveană Cernica, de ziua Sfântului Cuvios Gheorghe, fost conducător al așezământului monahal.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, slujitori ai mănăstirii, informează Radio TRINITAS.

În cuvântul de învățătură Preasfinția Sa a evocat viața și activitatea Sfântului.

„Gheorghe Ieromonahul, cu experiența lui duhovnicească bogată, dobândită la Athos și în obștea Sfântului Paisie, a venit la Cernica, a reorganizat viața de obște și pentru succesul pe care l-a avut aici, la câțiva ani mitropolitul i-a încredințat și stăreția Mănăstirii Căldărușani pentru reorganizarea vieții de obște și acolo. Ostenindu-se între cele două mănăstiri, Cuviosul Gheorghe a condus aceste două obști mai bine de 20 de ani, iar la 3 decembrie, în zi de duminică, în anul 1806 a trecut la cele veșnice”, a spus Preasfinția Sa.

Sfântul Cuvios Gheorghe a renovat mănăstirea aflată în paragină și a pus bazele noii obști, unde s-a remarcat mai târziu Sfântul Calinic de la Cernica.

„Sfântul Calinic și Sfântul Gheorghe au fost, unul arhiereu, celălalt stareț, oameni ai rugăciunii, isihaști, doi oameni care s-au dedicat în totalitate rugăciunii și nevoințelor duhovnicești, dar care au păstrat un echilibru cu totul excepțional între spiritualitatea cea mai profundă și autentică, monahismul isihast și pragmatismul și realismul vremurilor pe care au trebuit să le străbată”, a mai spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, după cum ne informează TRINITAS TV

Sfântul Cuvios Gheorghe a trăit între anii 1730-1806, fiind canonizat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în octombrie 2005, la propunerea Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…