Situata in extremitatea sud-vestica a tarii, manastirea, care numara peste trezeci de vietuitoare, este unul dintre cele mai noi infiintate asezaminte monahale din tinutul Banatului. Initiativa ridicarii acestei manastiri a apartinut Asociatiei filantropice crestine ‘Christiana’ din Bucuresti. Mai multe detalii despre aceasta biserica am aflat de la maica Siluana Petre, stareta Manastirii Nera: ‘La 16 mai 1994, cu inalta binecuvantare a PS Laurentiu, episcopul Caransebesului, actualul mitropolit al Ardealului, a inceput constructia bisericii si a unei cladiri anexa. Biserica a fost construita de mesteri din Piatra Neamt, la ridicarea bisericii nefiind folosite utilaje tehnologice, lucrandu-se numai cu scripeti. Intre anii 1994-1995, cele trei maici de la inceputul manastirii au locuit in bordeie de pamant, apoi in corturi, iar intre 1995-1997 au petrecut in incinta unui vagon muncitoresc. Din toamna anului 1997 au devenit functionale atat biserica din lemn a manastirii cu hramul Sf. Treime si Cuvioasa Parascheva, cat si actualul corp cuprinzand 10 chilii si biblioteca. In 2003 a fost demarata un mare proiect privind inaltarea a patru mari corturi care inchid biserica intr-un patrulater tip cetate. Lucrarile sunt in curs de finisare, cuprind chilii, ateliere, trapeza, bucatarie, un cabinet stomatologic si clopotnita’. In biserica Manastirii Nera se afla spre inchinare un vesmant al Cuv. Parascheva daruit manastirii in anul 2002 cu binecuvantarea IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. De asemenea, tot aici credinciosii se mai pot inchina si particelelor de sfinte moaste ale Sf. Ioan Gura de Aur, Sf. Sfintiti Mucenici Elefterie, Haralambie, Teodosie de la Brazi, Sf. 40 de Mucenici din Sevasta si Sf. Andronic, Daniil Aghiritul si Moise din Sibiel.
Factbox: Îmbătrânirea demografică în România
Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…
Filantropia Ortodoxă Huși: Campania „Împreună aducem Lumină în suflete!” a ajuns în Protopopiatul Vaslui
Angajații și voluntarii Asociației „Filantropia Ortodoxă” din Huși au pornit luni spre comunitățile selectate pentru a 3-a ediție a proiectului intitulat „Împreună aducem Lumină în suflete!”. Proiectul filantropic „Împreună aducem Lumină în suflete!” este dedicat…
Votează „Tărâmul Sfinților, Botoșani” ca destinația anului 2023
Județul Botoșani a intrat în cea mai importantă competiție de promovare a turismului intern, „Destinația Anului 2023”, la categoria „Tărâmuri cu istorie și tradiție”. Sesiunea de vot se va încheia pe 7 aprilie. Județul este…
Muzeul Satului: Parohia Apărătorii Patriei II organizează un atelier de încondeiat ouă
Parohia Apărătorii Patriei II „Sfântul Ambrozie” din București desfășoară duminică „Atelierul de încondeiat ouă” în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Prin acest proiect se urmărește cultivarea în rândul copiilor, a tinerilor și a…
De Ziua Academiei Române, Ioan-Aurel Pop a evocat vitregiile prin care a trecut instituția în timpul comunismului
„Academia Română a cunoscut, asemenea tuturor instituţiilor de cultură ale ţării, vitregiile regimului comunist totalitar, ale cărui ingerinţe s-au făcut simţite pe deplin”, a amintit marți Acad. Ioan-Aurel Pop, la aniversarea a 157 de ani…