Ieri s-au implinit 499 de ani de la moartea marelui voievod Stefan cel Mare, ziua de 2 iulie devenind, dupa canonizare, si ziua de pomenire a Sfantului Stefan cel Mare. Cu acest prilej la Manastirea Putna s-au desfasurat mai multe manifestari despre care a oferit amanunte, pentru Radio Trinitas, corespondentul Radio Romania Actualitati, Mircea Motrici: ‘Sfanta Liturghie a fost oficiata de un sobor de preoti in frunte cu Inalt Prea Sfintitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, care in cuvantul de invatatura s-a referit la dainuirea in timp ca model si pilda de sfintenie a Sfantului Voievod. Tot cu acest prilej, in organizarea Directiei Politiei de Frontiera Radauti a avut loc un ceremonial militar cu depuneri de coroane la mormantul Sfantului Stefan, intru cinstirea celui ce a fost un mare conducator de osti. Atmosfera de sarbatoare si de bucurie de la Putna a fost intregita de chipul voievodului asezat la poarta sfantului lacas inconjurat cu brauri de cetina. De asemenea mormantul sfantului a fost acoperit de flori aduse de pelerinii veniti in numar foarte mare, din toate colturile tarii. S-a facut remarcat in mod deosebit un grup de 60 de copii sositi din Transnistria, de la Corjova, un sat din apropiere de Dubasari, care au venit in frunte cu profesorul din satul respectiv, pentru a fi cat mai aproape de mormantul domnitorului. Oficialitatile prezente la Manastirea Putna au facut referire in special la anul 2004, cand toata suflarea romaneasca se va indrepta, in pelerinaj, sau doar cu gandul si rugaciunea spre Manastirea Putna, la implinirea a 500 de ani de la trecerea la cele vesnice a Sfantului Stefan cel Mare. Pe muntele din apropierea Manastirii Putna s-a amenajat deja, din crengute de brad, o inscriptie cu numele voievodului, vizibila de la mare departare’.
Factbox: Îmbătrânirea demografică în România
Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…
Filantropia Ortodoxă Huși: Campania „Împreună aducem Lumină în suflete!” a ajuns în Protopopiatul Vaslui
Angajații și voluntarii Asociației „Filantropia Ortodoxă” din Huși au pornit luni spre comunitățile selectate pentru a 3-a ediție a proiectului intitulat „Împreună aducem Lumină în suflete!”. Proiectul filantropic „Împreună aducem Lumină în suflete!” este dedicat…
Votează „Tărâmul Sfinților, Botoșani” ca destinația anului 2023
Județul Botoșani a intrat în cea mai importantă competiție de promovare a turismului intern, „Destinația Anului 2023”, la categoria „Tărâmuri cu istorie și tradiție”. Sesiunea de vot se va încheia pe 7 aprilie. Județul este…
Muzeul Satului: Parohia Apărătorii Patriei II organizează un atelier de încondeiat ouă
Parohia Apărătorii Patriei II „Sfântul Ambrozie” din București desfășoară duminică „Atelierul de încondeiat ouă” în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Prin acest proiect se urmărește cultivarea în rândul copiilor, a tinerilor și a…
De Ziua Academiei Române, Ioan-Aurel Pop a evocat vitregiile prin care a trecut instituția în timpul comunismului
„Academia Română a cunoscut, asemenea tuturor instituţiilor de cultură ale ţării, vitregiile regimului comunist totalitar, ale cărui ingerinţe s-au făcut simţite pe deplin”, a amintit marți Acad. Ioan-Aurel Pop, la aniversarea a 157 de ani…