Manastirea Voronet isi sarbatoreste cel de-al doilea hram

Manastirea Voronet, judetul Suceava, isi sarbatoreste astazi cel de-al doilea hram, Sfantul Daniil Sihastrul, sfant care este praznuit de catre Biserica Ortodoxa Romana. Manastirea Voronet este ctitoria Sfantului Voievod Stefan cel Mare, care i-a dat si hramul principal ‘Sf. Gheorghe’. Manastirea, monument UNESCO, este renumita prin pictura sa, dar si prin faptul ca aici este inmormantat Sfantul Daniil Sihastrul. Despre istoria acestui sfant lacas am aflat mai multe informatii de la maica Irina Pantescu, stareta Manastirii Voronet: ‘Manastirea Voronet este ctitoria Sfantului Voievod Stefan cel Mare. A fost construita in 1488 ca multumire adusa lui Dumnezeu ca l-a ajutat sa invinga pe turci. El a facut aceasta manastire mai tarziu, pentru ca dupa ce pleaca de la sfetnicul de taina, Sf. Daniil Sihastrul, incurajat ca el totusi va birui pe turci, construieste Manastirea Voronet intr-un timp record pentru timpurile de atunci si chiar si pentru cele de astazi, in 3 luni si 3 saptamani de la punerea pietrei de temelie pana la sfintire’.

In interior si exterior, biserica Manastirii Voronet este infrumusetata cu picturi in fresca de o deosebita valoare artistica, despre care ne-a vorbit, de asemenea, maica stareta Irina Pantescu: ‘Pictura interioara a fost facuta in 1494. Vesmantul de pictura exterioara i-a fost adaugat in 1547, cand a fost adaugat si pridvorul de eruditul mitropolit Grigorie Rosca. Planurile iconografice au fost zamislite in mintea acestui mitropolit al Moldovei, care se odihneste in pridvorul Manastirii Voronet. Este cunoscut in lume pentru albastrul de Voronet, culoare intrata in galeria culorilor universale, un albastru care dupa 450 de ani este tot atat de frumos, renumita fiind pictura judecatii de apoi’.

Cum a fost sarbatorit hramul la aceasta manastire ne-a spus, de asemenea, maica stareta Irina Pantescu: ‘Sarbatoarea a inceput de aseara, cu Privegherea, iar astazi am inceput cu Acatistul. La ora 09.30 a sosit IPS Arhiepiscop Pimen care a savarsit Sf. Liturghie, la sfarsitul careia a urmat agapa frateasca in trapeza manastirii’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…