În toată țara vor fi organizate astăzi, 15 ianuarie, manifestări comemorative dedicate împlinirii a 161 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu, informează TRINITAS TV.
La cimitirul Bellu din Capitală, unde se află mormântul poetului, va fi oficiată, la ora 9.00, o slujbă de pomenire și se vor depune coroane de flori. Parastasul va fi oficiat de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal.
În țară, poetul Mihai Eminescu va fi omagiat astăzi în mai multe localități. La Ipotești vor avea loc mai multe manifestări religioase și culturale. Împlinirea a 161 de ani de la nașterea poetului național a fost marcată ieri, 14 ianuarie, în Parohia Vorona-Centru, Protopopiatul Botoșani.
‘Zilele Eminescu’, ediția a 42-a, vor debuta astăzi în parohia Ipotești, Protopopiatul Botoșani. De la ora 8:30 în Biserica ‘Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil’ din Ipotești va fi săvârșită Sfânta Liturghie, iar la ora 10:00 va fi oficiată slujba de pomenire a poetului Mihai Eminescu și a familiei sale. După cum ne-a relatat pr. paroh Valentin Tincu, în Amfiteatrul ‘Laurențiu Ulici’ al Memorialului Ipotești – Centrul Național de Studii ‘Mihai Eminescu’ Botoșani se va lansa volumul ‘Eminescu, realitate și sublimare poetică’, de Valentin Coșereanu. La ora 12:00 vor avea loc depuneri de coroane la bustul poetului din incinta Memorialului Ipotești. La Muzeul ‘Mihai Eminescu’, Sala ‘Portaluri’, va avea loc vernisajul expoziției ‘Iarna în bulgări de culoare’, de pictorul botoșănean Marcel Alexa.
Șezătoare culturală în Parohia Vorona-Centru
În Așezământul social-filantropic ‘Sfântul Nicolae’ al parohiei ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ din parohia Vorona-Centru, poetul Mihai Eminescu a fost omagiat de preoți, poeți, profesori, elevi ai Grupului Școlar ‘Ștefan cel Mare și Sfânt’ din Vorona și membri ai Asociației Tinerilor Ortodocși Români (ATOR), filiala Vorona. Manifestările au debutat cu vizitarea expoziției de tablouri ‘Dor de Eminescu’ cu inspirație din poezia eminesciană. Creațiile au fost pictate de pictorul Ion Livadarau, fiul al comunei Vorona. S-a oficiat apoi o slujbă de Parastas pentru poetul Mihai Eminescu și pentru familia sa. ‘În cadrul șezătorii culturale au fost recitate poezii din creația eminesciană de către copiii Cenaclului ‘Hyperion’, îndrumați de Mariana Țăranu. Corala ‘Raluca Jurașcu’ din Vorona a susținut un concert de cântece pe versuri de Mihai Eminescu, iar la final, Corul bărbătesc ‘Arcașii’ a intonat câteva melodii populare’, a declarat pr. paroh Cristian Ștefan, organizatorul manifestărilor.
De asemenea, marele poet român este comemorat astăzi și de Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români din Timișoara.
Evenimentul, un concert de muzică folk la care participă mai mulți artiști importanți, are loc astăzi, începând cu ora 19:00, la Casa Studenților. Concertul reprezintă o invitație de solidaritate și caritate față de copiii de la grădinița săptămânală din Timișoara și oamenii bolnavi din aziluri și spitale. În cadrul concertului vor cânta Dinu Olărașu, Vasile Mardare, tineri invitați precum Theodor Rădulescu – un tânăr timișorean care la doar 7 ani cântă, recită și se acompaniază extraordinar la pian, Bogdan Racz și Cristian Săftescu – membri ai trupei Sonatic din Timișoara, Ioana Sim din Cluj-Napoca – voce și chitară și Andreea Andrei, acompaniată de Cornel Glisici la clape.
Prin această manifestare, ASCOR Timișoara urmărește promovarea valorilor naționale românești, identificate atât prin literatură, muzică, cât și dezvoltarea sentimentului de solidaritate față de semenii noștri. Intrarea la concert este liberă.
Tot astăzi, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei (A.F.O.R.E.O.), organizează în sala festivă a Protopopiatului Oradea, o manifestare cultural-comemorativă dedicată poetului național Mihai Eminescu, informează Biroul de Presă al Episcopiei Oradiei.
Astfel, începând cu ora 11:00, se va desfășura un program cultural susținut de către elevi de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Oradea, Școala generală „Dimitrie Cantemir” din Oradea și Centrul de Educație Incluzivă din Oradea.
La eveniment sunt așteptați să participe reprezentanți ai Episcopiei Oradiei, ai Direcției județene pentru Cultură și Patrimoniu Cultural Național Bihor, preoți, profesori, elevi și oameni de cultură din municipiul Oradea.
Deși cunoscut în mod special ca poet, datorită felului în care este prezentat în manualele școlare, Mihai Eminescu a fost și prozator și jurnalist și, de asemenea, o personalitate cu serioase preocupări filozofice.
El este primul care traduce în limba română din opera de căpătâi a lui Immanuel Kant cu filozofia căruia avusese contact în timpul studiilor de la Viena și Berlin.
De curând, Academia Română a publicat manuscrisele eminesciene într-o ediție care cuprinde facsimile după originale și transcrieri critice.