Mesajul IPS Arhiepiscop Nicolae la sarbatoarea Sf. Dimitrie, Izvoratorul de mir

Patimirea si proslavirea Sf. Mare Mucenic Dimitrie ne sunt prilej sa ne cercetam sufletele si constiintele. Si sa ne amintim de cuvintele Sf. Apostol Pavel adresate corintenilor: ‘Sau nu stiti ca trupul vostru este templu al Duhului Sfant care este in voi, pe care-L aveti de la Dumnezeu si ca voi nu sunteti ai vostri? Caci ati fost cumparati cu pret! Slaviti, dar, pe Dumnezeu in trupul vostru si in duhul vostru, care sunt ale lui Dumnezeu’ (I Corinteni 6, 19-20). Trupul nostru este templu al Duhului Sfant si in masura in care il slavim pe Dumnezeu in trupul nostru, si Dumnezeu va slavi acest trup dupa despartirea temporara de suflet si il va impodobi cu darurile Duhului Sfant, informeaza romarch.org.

Sf. Dimitrie a trait intr-o perioada de mare prigoana impotriva crestinilor. Dar timpul potrivnic nu l-a impiedicat, la fel ca si pe multime de crestini, sa marturiseasca credinta in Intruparea Fiului lui Dumnezeu, in petrecerea Lui cu noi oamenii, in Invierea Lui si Inaltarea lui cu trupul omenesc la ceruri. Credinta lui si a celorlalti mucenici era intemeiata pe cuvintele Scripturii. Din nou dupa cuvintele Sf. Pavel: „Daca Hristos a inviat si noi vom invia”. Iar daca credem cu adevarat in invierea noastra pe urma Invierii Mantuitorului, cine ne poate opri sa marturisim aceasta credinta in orice timp si in orice loc. Si marturisirea acestei credinte ne va aduce roade, in sufletul, dar si in trupul nostru, ca si in cazul Sf. Dimitrie.

In vremea noastra la multe secole dupa cea a Sf. Dimitrie suntem tentati sa uitam cuvintele Scripturii, sa credem ca Duhul se pogoara peste suflet, iar trupul si lumea sunt cumva uitate. Ne cautam pacea sufletului prin rugaciune, dar uitam ca si trupul se poate bucura de roadele Duhului. Si traim astfel o mare confruntare a sufletului cu trupul, o scindare a fapturii noastre care nu este numai cea interioara, ci este si reflectarea dezbinarii vietii noastre sociale. O lume a materiei si a cultului ei in afara Bisericii, o lume a duhului si a transfigurarii materiei inlauntrul Trupului lui Hristos.

La acest praznic inchinat unui marturisitor al Duhului lucrator in lume, cuvantul meu este cel de indemn la re-descoperire. Aceea primordiala a „purtarii Duhului peste ape”, aceea a trimiterii Duhului la Cincizecime, aceea a ungerii noastre, adica a alegerii si trimiterii Duhului peste fiecare la sfantul botez. Sa ne amintim si sa traim aceasta vesnica trimitere a Duhului peste noi si intreaga lume.

Adresez cuvant de felicitare parohiilor care il au ca si ocrotitor pe Sf. Mare Mucenic Dimitrie, cele din Winnipeg si Toronto, precum si vietuitorilor manastirii din Middletown care se roaga Sf. Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi pentru ocrotire si ajutor.

† Nicolae,

Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane in America si Canada

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…