Prinos de recunostinta femeii crestine
Adoptata la nivel international, ziua de 8 martie este un prilej de a evidentia rolul deosebit al femeilor in viata de familie si in societate, in general. Pentru femeia crestina, modelul consacrat este cel conferit de Maica Domnului si de femeile mironosite, praznuite in chip deosebit in Biserica Ortodoxa in cea de a treia duminica de dupa Sfintele Pasti. Totusi, si sarbatoarea de 8 martie se regaseste, de multi ani, in constiinta colectiva ca fiind ziua in care se aduce un omagiu femeii in diferitele sale ipostaze: mama, fiica, sora, colega etc. In istoria universala, crestinismul este cel ce a schimbat vechile conceptii care asezau femeia pe o treapta inferioara barbatului.
Intruparea Mantuitorului Iisus Hristos din Sfanta Fecioara Maria, ravna femeilor care-L urmau pe Domnul alaturi de apostoli, cinstea care li s-a acordat de a fi, prin femeile purtatoare de mir, primele martore ale Invierii sunt doar cateva dintre numeroasele exemple prin care propovaduirea Evangheliei a adus cu sine si o restaurare a demnitatii femeii.
Neobosite ostenitoare in viata de familie, crescand copiii in credinta, sau rugatoare si lucratoare in manastiri, curajoase marturisitoare ale credintei in orice vreme, sfintele femei crestine ale caror nume sunt inscrise in calendarul bisericesc sunt tot atatea modele si repere luminoase pentru toti crestinii, barbati si femei.
Ca sotie, femeia este pentru familia ei o pilda de daruire si de responsabilitate, harnicia si dragostea revarsate in sanul familiei fiind de multe ori menite sa readuca pace si speranta, bucurie si demnitate.
Ca mama, femeia este, foarte adesea, fiinta care modeleaza, in primul rand, constiinta crestina a copiilor, fiind izvor de afectiune si icoana a daruirii si purtarii de grija pentru intreaga familie.
In societate, femeia credincioasa si inteleapta aduce un spor de comuniune, intr-o lume preocupata de succesul imediat, si un belsug de pace in interiorul comunitatilor macinate de dispute. Bunatatea si smerenia aratate de mamele si bunicile crestine sunt ca un balsam binecuvantat pentru ranile sufletelor, mai ales in vremuri de tulburare si descumpanire. Se cuvine dar, nu doar in aceasta zi, ci in toate zilele vietii noastre, sa aducem un prinos de recunostinta femeii crestine care, dintotdeauna, s-a ostenit intru indreptarea si sporirea duhovniceasca a celor apropiati.
Tuturor femeilor, in mod special celor iubitoare de Dumnezeu si de Biserica, le dorim ani multi si binecuvantati, cu sanatate si bucurie sfanta in inimi!
Hristos-Domnul, pentru rugaciunile Maicii Domnului si ale tuturor sfintilor sa binecuvinteze toata lucrarea buna si folositoare a femeilor in familie, Biserica si societate spre slava Preasfintei Treimi si spre binele comun!
† Daniel,
Mitropolitul Moldovei si Bucovinei