APOSTOLATUL RADIOFONIC IN EUROPA
Un ajutor multiplu in transmiterea valorilor cultivate de credinta crestina
1. Al XIII-lea colocviu al Conferintei Europene a Radiourilor Crestine, care se desfasoara la Iasi, intre 28 septembrie – 1 octombrie 2006, ne ofera o noua ocazie de a aprofunda ‘reflectia comuna’ asupra rolului apostolatului mediatic (radiofonic) in transmiterea credintei crestine si a valorilor nascute din aceasta, chiar daca adesea, in prezent, legatura directa dintre credinta crestina si valorile culturii europene nu mai este usor perceputa sau recunoscuta.
2. Acest colocviu consacrat rolului misiunii radiofonice in educatia noii generatii reprezinta totodata ‘un moment de impartasire a experientelor nationale si regionale’ privitoare la maniera in care noua generatie primeste si traieste credinta crestina traditionala intr-o lume in transformare rapida si profunda. Cu alte cuvinte, suntem chemati sa distingem si sa unim notiuni ca ‘traditie primita’, ‘transmitere activa’ si ‘transformare traita’. Cum putem ramane aceiasi intr-o lume care se schimba de la o zi la alta? Cum putem ramane crestini practicanti intr-un mediu secularizant? Cum putem da vietii cotidiene, ce este uneori superficiala si banala, semnificatie profunda si minunata? Cum putem sa transformam o criza a valorilor intr-o redescoperire a valorilor demne de a fi transmise? Si, peste toate acestea, trebuie sa ne intrebam daca, in actul de educatie a copiilor si tinerilor, putem sa separam valorile nascute din credinta de trairea credintei, sau convingerea intelectuala de viata comunitara (familiala, bisericeasca si sociala)? Reflectam asupra acestor aspecte in dialog si in cooperare cu alte persoane pentru a ne inspira de la acestea si de a progresa impreuna cu acestea. Impartasirea credintei traite alimenteaza transmiterea valorilor, in timp ce cultivarea valorilor permanente formeaza si transforma viata persoanelor si popoarelor, astfel incat o traditie cultica si culturala vie intemeiaza o civilizatie concreta, adica un mod de viata transmis de-a lungul generatiilor.
3. Apostolatul radiofonic crestin, ca transmitere informativa si formativa, cu voce tare, in public, a credintei personale si eclesiale, constituie ‘un ajutor inestimabil in transmiterea credintei traite de Biserica si in cultivarea valorilor nascute din credinta’, ca libertatea, respectul pentru demnitatea umana si drepturile omului, justitia, solidaritatea si, mai presus de toate, valoarea viitoare a faptelor noastre prezente, respectiv comuniunea omului cu Dumnezeu in viata prezenta ca anticipare sau pregustare a vietii vesnice. In acest sens, Sf. Ioan Gura de Aur ne ajuta sa intelegem mai bine scopul ultim al educatiei crestine atunci cand exclama: ‘Ce castig avem noi de la viata pamanteasca daca nu o folosim pentru a ne pregati pentru viata viitoare?’ (Omilii la Matei, 90, 3).
4. Desi acest colocviu reuneste reprezentanti ai Bisericilor din diferite tari ale Europei, idealul si sarcina de a transmite noii generatii viata crestina si valorile culturii europene inspirate de credinta crestina, ne indeamna la ‘dialog si cooperare pe tot parcursul procesului educational: dialog cu scoala, Biserica, cultura, societatea si mass-media’.
Postul de radio TRINITAS al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei este onorat sa intampine la Iasi apostoli (slujitori) ai misiunii crestine radiofonice, veniti din mai multe state ale Europei, cu atat mai mult cu cat Romania va deveni curand membra a Uniunii Europene, unde ea poate sa comunice si sa impartaseasca valorile sale spirituale si culturale si, totodata, sa cunoasca si sa puna in practica ‘acquis-ul’ comunitar european (experienta reflectata), sa aprofundeze dialogul si sa largeasca cooperarea cu alte popoare.
Fiti bineveniti in orasul Iasi, care are o lunga traditie crestina de imbinare a credintei si culturii, a spiritualitatii si stiintei, a identitatii nationale si solidaritatii internationale.
Prea Sfanta Treime, Dumnezeul nostru, izvorul suprem al vietii si al comuniunii, sa binecuvinteze lucrarile acestui colocviu international si sa daruiasca tututor persoanelor prezente aici bucuria dialogului si a cooperarii!
DANIEL,
Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei