DARUL SANATATII SI DEMNITATEA CULTURII MEDICALE
Mitropolia Moldovei si Bucovinei are onoarea de a adresa cordiale salutari tuturor celor care participa la al VI-lea Congres Francofon de Imagistica Medicala al tarilor din Europa Centrala si de Est si, totodata, la al XVI-lea Congres National al Societatii de Radiologie si Imagistica Medicala din Romania, care se desfasoara in perioada 28-30 septembrie 2006 in Iasi, la Centrul de Conferinte ‘Providenta’.
Cel de-al VI-lea Congres Francofon de Imagistica Medicala de la Iasi coincide cu Sommet-ul Francofoniei, care se desfasoara la Bucuresti. Aceasta coincidenta are o dubla semnificatie: in primul rand, intreaga cultura romaneasca din perioada moderna a fost intens influentata de cultura franceza, inclusiv in domeniul medicinei; in al doilea rand, actuala orientare puternic europeana a Romaniei, care va deveni in curand membru al Uniunii Europene, arata aspiratia constanta a poporului roman de a comunica si a impartasi contributia lui la nivel continental si universal, dar si de a invata si de a primi cele mai noi cunostinte de la alte popoare.
Rugam pe Domnul nostru Iisus Hristos, doctorul suprem al sufletelor ai trupurilor, care S-a facut Om pentru a vindeca umanitatea de pacat, de boala si de moarte, sa binecuvinteze cu bucurie si cu bune roade lucrarile acestor doua congrese dedicate stiintei si culturii medicale.
Biserica a inteles intotodeauna ca viata si sanatatea sunt daruri ale lui Dumnezeu ce trebuie aparate si cultivate, pentru slava lui Dumnezeu si binele umanitatii. Astfel, ‘un medic bun, competent in stiinta si practica medicala, dar si statornic in respectul aratat demnitatii umane, devine colaborator demn al lui Dumnezeu in arta ingrijirii sanatatii si apararii vietii umane’. Desigur, medicii il trateaza pe bolnav, iar Dumnezeu il vindeca, insa Dumnezeu si omul lucreaza impreuna pentru sanatatea si mantuirea fiintei umane, creata dupa chipul Dumnezeului Celui viu, inteligent si iubitor. De aceea, in trecut, Biserica a infiintat in Romania primele spitale si primele farmacii. Astazi, aceasta opera social-medicala a fost redescoperita sau reluata de Biserica, atat prin prezenta preotilor de caritate in spitale, cat si prin fondarea de institutii sau unitati medicale unde medicii nu mai pun in opozitie stiinta si spiritualitatea, nici prescrierea medicamentelor si rugaciunea personala sau comuna. Din contra, medicii si preotii cauta sa trateze nu boala din om, ci mai curand omul bolnav in intregul sau, sufletul si corpul, sanatatea trupeasca si viata interioara.
Intr-o civilizatie marcata profund de stres, viteza si zgomot, este necesar, de asemenea, sa redescoperim darul pacii interioare, al reconcilierii omului cu Dumnezeu, cu aproapele si cu sine insusi, dar si armonia cu natura creata de Dumnezeu ca sprijin si binecuvantare pentru viata omului. Conferinta europeana despre dialogul international dintre teologie si stiinta, care a avut loc in luna aprilie 2006, la Iasi, tot in cadrul Centrului de Conferinte ‘Providenta’, a aratat ca stiinta si credinta trebuie sa se asculte si sa se respecte reciproc atat pentru intelegerea comuna a semnificatiei profunde a existentei universului si a naturii umane, cat si pentru cultivarea si protejarea darului sfant al vietii.
Suntem bucurosi si recunoscatori ca ati ales ca loc de desfasurare a acestor congrese orasul Iasi, care uneste credinta si cultura, stiinta si spiritualitatea, identitatea nationala si deschiderea universala.
Dorim sa felicitam in mod special pe organizatorii acestor doua congrese de imagistica (si radiologie) medicala si va adresam tuturor cele mai bune urari de reusita in activitatea dumneavoastra!
DANIEL,
Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei