Biserica este situata in incinta ansamblului mitropolitan si a fost zidita intre anii 1761-1769, fiind ctitorita de Mitropolitul Moldovei, Gavriil Calimachi. Timp de mai bine de un secol ea a fost catedrala in care erau hirotoniti ierarhii Moldovei si in care se desfasurau marile ceremonii bisericesti. Ca principal patron spiritul il are pe Sfantul Mare Mucenic Gheorghe. Dupa ce multa vreme ea a fost muzeu mitropolitan, din 1990, Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Daniel a redat-o cultului divin, adaugandu-i-se hramul Sfanta Cuvioasa Teodora de la Sihla, fiind locas de inchinare pentru calugaritele de la Centrul Eparhial Iasi. Intre anii 1999-2000, in pridvorul deschis al bisericii a fost realizat un mozaic cu patru scene din Paradis si cu Aducerea Moastelor Sfantului Andrei la Iasi, in octombrie, 1996.
Factbox: Îmbătrânirea demografică în România
Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…
Filantropia Ortodoxă Huși: Campania „Împreună aducem Lumină în suflete!” a ajuns în Protopopiatul Vaslui
Angajații și voluntarii Asociației „Filantropia Ortodoxă” din Huși au pornit luni spre comunitățile selectate pentru a 3-a ediție a proiectului intitulat „Împreună aducem Lumină în suflete!”. Proiectul filantropic „Împreună aducem Lumină în suflete!” este dedicat…
Votează „Tărâmul Sfinților, Botoșani” ca destinația anului 2023
Județul Botoșani a intrat în cea mai importantă competiție de promovare a turismului intern, „Destinația Anului 2023”, la categoria „Tărâmuri cu istorie și tradiție”. Sesiunea de vot se va încheia pe 7 aprilie. Județul este…
Muzeul Satului: Parohia Apărătorii Patriei II organizează un atelier de încondeiat ouă
Parohia Apărătorii Patriei II „Sfântul Ambrozie” din București desfășoară duminică „Atelierul de încondeiat ouă” în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Prin acest proiect se urmărește cultivarea în rândul copiilor, a tinerilor și a…
De Ziua Academiei Române, Ioan-Aurel Pop a evocat vitregiile prin care a trecut instituția în timpul comunismului
„Academia Română a cunoscut, asemenea tuturor instituţiilor de cultură ale ţării, vitregiile regimului comunist totalitar, ale cărui ingerinţe s-au făcut simţite pe deplin”, a amintit marți Acad. Ioan-Aurel Pop, la aniversarea a 157 de ani…