Mitropolitul Panteleimon al II-lea al Tesalonicului va fi inmormantat astazi

Pentru Biserica Ortodoxa din Grecia ziua de 12 iulie 2003 este una trista pentru ca astazi va fi inmormantat intaistatatorul Bisericii Ortodoxe din Tesalonic (Grecia) Inalt Prea Sfintitul Panteleimon al II-lea care a trecut la Domnul miercuri, 9 iulie 2003, la Manastirea Iviru, din Sfantul Munte Athos, unde avea obiceiul sa se retraga pentru rugaciune. Mai multe amanunte despre personalitatea Mitropolitului Panteleimon al II-lea al Tesalonicului, care a condus aproape 30 de ani aceasta eparhie, a doua ca importanta in Biserica Ortodoxa a Greciei, ne ofera Parintele Arhimandrit Timotei Aioanei, de la Catedrala Mitropolitana din Iasi, care l-a cunoacut personal pe Inalt Prea Sfintitul Panteleimon cu ocazia unei vizite, efectuate in anul 1991 la Tesalonic ca membru al delegatiei conduse de Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei:

‘In luna septembrie 1991 cand am participat la cel de-al treilea Congres al Tineretului Ortodox de la Alexandropolis (Grecia), la intoarcere am poposit la Tesalonic. Acolo l-am cunoscut pe Mitropolitul Panteleimon, al doilea in ordinea canonica a actualei organizari a Bisericii Ortodoxe din Grecia. Mitropolitul Panteleimon era un om foarte respectat in Biserica Ortodoxa Greaca. Aceasta si datorita importantei scaunului pe care il pastorea.

Mitropolitul Panteleimon a fost urmasul unor ierarhi care au ramas celebri, ori prin viata lor sfanta – multi dintre episcopii de Tesalonic au fost trecuti in randul sfintilor, in calendarul crestin, datorita sfinteniei vietii lor- iar altii au lasat in urma lor lucrari deosebite de teologie si liturgica, deci Mitropolitul Panteleimon se adauga unui sir stralucit de ierarhi si sfinti care au pastorit in Biserica Tesalonicului. Printre lucrarile sale deosebite amintesc infiintarea mai multor manastiri, a unor camine pentru studenti, a unor camine pentru batrani, pentru orfani, in acest sens Mitropolia Tesalonicului fiind recunoscuta pentru marea sa opera de binefacere. Pentru romani, in special, trebuie reamintit faptul ca Mitropolitul Tesalonicului, in ultimii 25 de ani, a acordat mai multe burse unor monahi si teologi romani care-au studiat la Facultatea de Teologie din Tesalonic. Pe langa numarul mare de romani care-au studiat acolo, in ultimii ani, datorita generozitatii aceluiasi mitropolit, mai multi teologi din Serbia, Rusia, Bulgaria si din alte locuri au urmat studii de teologie la aceeasi facultate. Mitropolitul Panteleimon avea stranse legaturi duhovnicesti cu Manastirea Iviru, una dintre cele mai mari manastiri din Sfantul Munte Athos, unde, de cel putin 3-4 ori pe an Mitropolitul se retragea pentru 2-3 sapmatani de meditatie, de rugaciune si de liniste. In ultimii ani el a slujit intotdeauna la hramul acestei manastiri, hramul Manastirii Iviru fiind considerat drept unul dintre cele mai importante hramuri manastiresti de la Muntele Athos. Cred ca este un lucru extraordinar ca Mitropolitul Panteleimon si-a gasit sfarsitul in linistea unei manastiri athonite, asa cum a fagaduit el in ziua calugariei, asa cum, de altfel, fagaduiesc toti monahii, ca vor petrece in manastire pana in ultima zi a vietii lor.’

Despre viata si activitatea Inalt Prea Sfintitului Mitropolit Panteleimon al II-lea al Tesalonicului, Parintele Arhimandrit Timotei Aioanei a spus ca: ‘Mitropolitul Panteleimon, dupa botez Nicholaus Hrisofatis s-a nascut in anul 1925, la Atena. A urmat Facultatea de Teologie in capitala Greciei, absolvind-o in anul 1947. A fost hirotonit diacon in anul 1950, un an mai tarziu a fost hirotonit preot si apoi arhimandrit. A fost, pe rand, preot la Mitropolia Edessei, unde a fost si predicator, apoi slujitor la o biserica din centrul Atenei cu hramul ‘Sfantul Vasile cel Mare’. A devenit ierarh in anul 1965, pastorind mai multi ani in insula Samos, in una dintre cele mai cunoscute zone viticole ale Greciei. A ajuns Mitropolit de Tesalonic in anul 1974, deci anul acesta ar fi implinit 29 de ani de pastorire.

In 1991 a vizitat Mitropolia Moldovei si Bucovinei, a asitat la Sfanta Liturghie in Catedrala Mitropolitana si a rostit in acea duminica o inflacarata cuvantare. Era un foarte bun misionar, un foarte bun aparator al Ortodoxiei. De asemenea, a vizitat mai multe manastiri din Arhiepiscopia Iasilor. In luna septembrie a aceluiasi an, Inalt Prea Sfintitul Daniel , Mitropoltul Moldovei si Bucovinei l-a vizitat pe Mitropolitul Panteleimon la resedinta sa, cu acest prilej primind din partea Inalt Prea Sfintutului Pantelimon Ordinul ‘Sfantul Apostol Pavel’, cea mai inalta distinctie a Mitropoliei de Tesalonic.’

Astazi va avea loc inmormantarea Mitropolitului Panteleimon, la Tesalonic, acolo unde au fost aduse de la Manastirea Iviru, din Sfantul Munte Athos, ramasitele sale pamantesti. O delegatie a Bisericii Ortodoxe Romane, care va reprezenta pe Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist, va participa la acest moment. Parintele Arhimandrit Timotei Aioanei de la Catedrala Mitropolitana din Iasi a precizat ca delegatia este condusa de Prea Sfintitul Ambrozie Sinaitul, Episcop Vicar Patriarhal, impreuna cu Prea Sfintitul Ciprian Campineanul, precum si alti clerici, care odinioara au si fost studenti sau doctoranzi ai Facultatii de Teologie din Tesalonic. La funerarii sunt asteptati si Patriarhul Ecumenic de Constantinopol, Sanctitatea Sa Bartolomeu I si primatul Bisericii Ortodoxe din Grecia, Prea Fericitul Hristodoulos. In continuare, Parintele Arhimandrit Tomotei Aioanei a declarat ca la Tesalonic astazi vor fi foarte multi ierarhi, va participa cea mai mare parte a Sinodului Bisericii Greciei si ierarhi din lumea ortodoxa, dar si multi clerici si credinciosi ai Bisericii Greciei.

Cu acest prilej, Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei a adresat Prea Fericitului Hristodoulos, Arhiepiscop al Atenei si Primat al Bisericii Greciei, clerului si credinciosilor din Mitropolia Tesalonicului, o scrisoare de compasiune.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…