Moartea tragica a fratelui Roger, staretul Comunitatii ecumenice de la Taize, a provocat consternare in mediile eclesiastice ale a provocat consternare in . Cu ocazia inmormantarii sale, au fost date publicitatii cateva mesaje de pretuire a persoanei si lucrarii monahului. Mesajul Patriarhului Bartolomeu I al Constantinopolului catre Comunitatea din Taize asigura Comunitatea ecumenica de cele mai calde si sincere incurajari: ‘In durerea si suferinta voastra, dorim sa va transmitem condoleantele noastre si ale Patriarhiei Ecumenice. Fie ca Dumnezeu sa dea odihna vesnica sufletului fratelui Roger, iar Comunitatii voastre taria si intelepciunea de a trece prin aceste momente dificile. Ne vom aminti intotdeauna de el, pentru contributia pe care a adus-o Miscarii ecumenice si pentru iubirea pe care a avut-o fata de tinerii din lumea intreaga’. Si Patriarhul Alexei al II-lea al Rusiei a trimis un mesaj catre actualul staret al Comunitatii de la Taize, din care spicuim: ‘Draga frate in Hristos! Am fost profund indurerat cand am aflat de tragica moarte a fondatorului Comunitatii de la Taize, fratele Roger Schutz, al carui itinerar pamantesc a fost un exemplu de traire crestina, consacrandu-se slujirii Domnului. Om al cuvintelor inspirate, om al rugaciunii, lucrator zelos in via Domnului, cautarea fara oboseala a relatiilor de pace si iubire dintre crestini si angajamentul sau pentru transmiterea idealului crestin tinerilor Europei i-au adus un respect universal’. Iar in mesajul Arhiepiscopului anglican, Rowan Williams de Canterburry, se subliniaza faptul ca viata fratelui Roger a fost cu adevarat o viata plina de sens: ‘Foarte putini oameni dintr-o generatie reusesc sa schimbe intregul climat al unei culturi religioase. Dar, fratele Roger a facut-o. El a schimbat termenii de referinta pentru ecumenism, indemnandu-i pe crestinii de diverse confesiuni sa traiasca o viata monastica impreuna; el a schimbat imaginea Crestinismului pentru nenumarati tineri; el a schimbat perceptia Bisericilor despre prioritatea absoluta a reconcilierii, mai intai in Europa post-belica, apoi in intreaga lume.
Factbox: Îmbătrânirea demografică în România
Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…
Filantropia Ortodoxă Huși: Campania „Împreună aducem Lumină în suflete!” a ajuns în Protopopiatul Vaslui
Angajații și voluntarii Asociației „Filantropia Ortodoxă” din Huși au pornit luni spre comunitățile selectate pentru a 3-a ediție a proiectului intitulat „Împreună aducem Lumină în suflete!”. Proiectul filantropic „Împreună aducem Lumină în suflete!” este dedicat…
Votează „Tărâmul Sfinților, Botoșani” ca destinația anului 2023
Județul Botoșani a intrat în cea mai importantă competiție de promovare a turismului intern, „Destinația Anului 2023”, la categoria „Tărâmuri cu istorie și tradiție”. Sesiunea de vot se va încheia pe 7 aprilie. Județul este…
Muzeul Satului: Parohia Apărătorii Patriei II organizează un atelier de încondeiat ouă
Parohia Apărătorii Patriei II „Sfântul Ambrozie” din București desfășoară duminică „Atelierul de încondeiat ouă” în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Prin acest proiect se urmărește cultivarea în rândul copiilor, a tinerilor și a…
De Ziua Academiei Române, Ioan-Aurel Pop a evocat vitregiile prin care a trecut instituția în timpul comunismului
„Academia Română a cunoscut, asemenea tuturor instituţiilor de cultură ale ţării, vitregiile regimului comunist totalitar, ale cărui ingerinţe s-au făcut simţite pe deplin”, a amintit marți Acad. Ioan-Aurel Pop, la aniversarea a 157 de ani…