Procesiunea va avea loc in Catedrala Mitropolitana din Iasi, spre miezul noptii, dupa ce se vor inchina toti credinciosii. Parintele arhimandrit Dosoftei Scheul, mare eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iasi, ne-a vorbit despre acest ritual special de schimbare a vesmintelor moastelor Cuvioasei Parascheva: ‘In seara aceasta, dupa ce se vor inchina toti pelerinii, pe la miezul noptii, vom schimba sfintele vesminte ale Sfintei Parascheva, intr-un ritual deosebit, cu cateva fragmente din Acatistul Sfintei Parascheva, cu troparul pe care il canta clericii. Cu multa grija se scot sfintele moaste, se pun in sfantul altar pe o masa dinainte pregatita si se incepe acest ritual de scoatere a vechiului vesmant si apoi se pune cel nou’.
Vesmintele Sfintei Cuvioase Parascheva
Parintele arhimandrit Dosoftei Scheul, mare eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iasi, ne-a vorbit despre procurarea vesmintelor cu care se imbraca moastele Sfintei Cuvioase Parascheva: ‘Exista vesminte speciale pe care credinciosii nostri, din Iasi, din toata tara noastra si chiar din strainatate, aduc aceste vesminte pe care le punem noi si cu care se invesmanteaza sfintele moaste. Niciodata, nimeni dintre clericii de la Catedrala n-a comandat vreun vesmant, ci Sfanta Cuvioasa are grija sa comande fiecarui crestin in parte, pe care il alege, sa ii aduca vesmantul. As putea sa aproximez ca avem peste 50 de vesminte care asteapta inca sa fie puse, cu care trebuie invesmantata Sfanta Cuvioasa Parascheva. Anul acesta, in seara aceasta, vom invesmanta moastele Sfintei Parascheva cu un vesmnat deosebit, pe care IPS Mitropolit Daniel l-a primit la Bucuresti, de la o persoana foarte importanta, care a dorit ca sa fie pus si apoi inca doua sau trei vesminte pe care le punem pe deasupra, pentru a proteja vesmantul cel frumos care va fi chiar in ziua de hram a Sfintei Cuvioase Parascheva’.
Vesmintele pecetluite ale Sfintei Cuvioase Parascheva
Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva nu sunt imbracate doar cu vesmintele care pot fi vazute de catre credinciosi. In afara de acestea, sfintele moaste mai sunt acoperite cu alte doua vesminte speciale. Acestea insa nu se pot deschide, fiind pecetluite. Detalii despre aceste vesminte ne-a oferit Parintele arhimandrit Dosoftei Scheul, mare eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iasi: ‘Vesmantul pe care il vedem noi nu este singurul, pentru ca Sfanta Parascheva mai este invesmantata cu inca doua vesminte, vesminte pe care noi nu le putem deschide, nu le putem lua niciodata pentru ca sunt, intr-un fel, pecetluite, sunt cusute in mod special, se cunoaste ca un fel de sigiliu si probabil ca este de la ctitorii care au adus sfintele moaste, de la Vasile Lupu si, de aceea, noi nu avem aceasta blagoslovenie sa putem umbla la ultimul vesmant cu care este invesmantata Sfanta Parascheva’.
Manastirea ‘Sfintii Atanasie si Chiril’, din Iasi, confectioneaza vesminte pentru Sfanta Parascheva
Vesmintele cu care se imbraca moastele Sfintei Cuvioase Parascheva sunt confectionate de catre maicile din manastiri sau sunt primite in dar. Printre cei care confectioneaza vesmintele Sfintei Cuvioase Parascheva se numara si Manastirea ‘Sfintii Atanasie si Chiril’, din Iasi. Despre modul in care sunt realizate aceste vesminte speciale ne-a vorbit maica Anastasia, sefa atelierului de croitorie din cadrul manastirii: ‘Vesmantul Sfintei Parascheva se poate face dintr-un material bisericesc sau dintr-unul brodat. Sunt anumite dimensiuni pentru vesmantul Cuvioasei, incat ne trebuie 2,5 metri de material; este un dreptunghi cu niste aripioare aplicate si ia forma unei cruci. Din ansamblul vesmantului mai fac parte si doua pernute, care se pun una la cap si una la picioare. Broderia ia o forma dreptunghiulara, pe partea care se poate vedea din racla in forma de cruce, cu diferite motive, ori frunza si strugure, ori spic, ori flori’.