Nasterea Maicii Domnului, in Arhiepiscopia Iasilor

Manastirea Sihastria isi sarbatoreste hramul

Manastirea Sihastria, judetul Neamt, are ca hram principal sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului. Sfantul lacas a fost ctitorit de catre episcopul Ghedeon de Husi, in anul 1665. In anul 1821, manastirea a fost incendiata de catre turci, apoi intre anii 1870 – 1910 a fost parasita, fiind repopulata cativa ani mai tarziu. Incendiata de doua ori si fiind parasita timp de 40 de ani, Manastirea Sihastria nu mai are in patrimoniul ei obiecte si odoare de pret, dar se remarca in mod deosebit prin icoanele pictate de monahul Irineu Potcenco. Mai multe amanunte despre istoricul Manastirii Sihastria ne-a oferit parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor: ‘In urma cu 350 de ani, 7 calugari iubitori de isihie, de liniste, din obstea Manastirii Neamt, s-au retras pe valea paraului Secu in locul numit Poiana lui Atanasie, dupa numele unui sihastru, unde au intemeiat o manastire cu randuieli aspre. Manastirea era la inceput un schit, un loc de rugaciune, un loc de reculegere, un loc in care numerosi sihastri, atat calugari, cat si calugarite, si-au indreptat pasii catre muntii din preajma acestui loc sihastresc, dupa cum ii arata si numele, pentru a-si duce viata in traire inalta duhovniceasca. Apoi, Schitul Sihastria a fost tot mai cunoscut, aici intemeindu-se o obste de calugari numerosi, mai ales in prima parte a veacului XX sub conducerea protosinghelului Ioanichie Moroi, un calugar venit de la Sfantul Munte Athos, care a intemeiat aici o obste model, obste in care s-au format si vestitii calugari Cleopa Ilie si Ioil Gheorghiu, ca si altii din vremea respectiva. In ultimii ani, Manastirea Sihastria a cunoscut o inflorire duhovniceasca si materiala fara precedent, obstea acestei manastiri numarand mai mult de 100 de calugari’. De asemenea, parintele arhimandrit Timotei Aioanei ne-a amintit si despre cei mai cunoscuti cuviosi monahi care s-au nevoit la Manastirea Sihastria: ‘Sfanta Teodora de la Sihla, inainte de a-si petrece viata in pestera care-i poarta astazi numele, a trecut pe la Sihastria, primind binecuvantarea egumenului si inchinandu-se la icoana Maicii Domnului. La jumatatea veacului XX, Manastirea Sihastria l-a avut ca indrumator duhovnicesc pe parintele Cleopa Ilie, care a egumenit in acest loc aproape 5 ani. In vremea egumeniei sale, Schitul Sihastria a devenit manastire, fiind ridicata la rangul de manastire de catre patriarhul Nicodim Munteanu al Bisericii Ortodoxe Romane. Parintele Cleopa Ilie a plecat apoi la Manastirea Slatina cu o obste numeroasa, cu 30 de calugari, iar la Manastirea Sihastria a ramas staret protosinghelul Ioil Gheorghiu’.

Manastirea Vorona se afla in sarbatoare

Manastirea Vorona, judetul Botosani, isi sarbatoreste astazi hramul, de sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului. Inceputurile Manastirii Vorona dateaza din jurul anului 1600, cand cativa calugari veniti din Rusia, construiesc aici o mica biserica din lemn. In anul 1835, arhimandritul Rafael a construit pe locul acesteia o biserica din zid cu hramul ‘Nasterea Maicii Domnului’. La Manastirea Vorona mai exista inca doua biserici si o biblioteca cu fond de carte religios datand din secolele XVII-XIX si spatii de cazare pentru pelerini. Maica Antonia ne-a oferit mai multe detalii in acest sens: ‘In Romania, intre multe asezaminte monahale exista o palma de pamant sfant cunoscut sub numele de Vorona. In urma cu cel putin 5 secole, monahii romani din satele moldovenesti, dar si din partile Banatului, schimnici rusi, dar si greci, au ctitorit la inceputul secolului al XVI-lea, in anul 1503, un mic schit de lemn sub denumirea de Sihastria din Poiana Voronei. Istoricul scris al manastirii presupune ca numele acesteia provine de la Paraul Voronca. Se mai presupune ca numele de Vorona provine de la Veronica Kamaeva – o floare care crestea prin preajma. Cea mai plauzibila ipoteza este aceea care asociaza numele manastirii cu echivalentul slav care in traducere inseamna ‘cioara’, iar legenda spune ca uneori, in poiana, se asezau carduri de ciori. De-a lungul veacurilor, Vorona a devenit o manastire cu obste calugareasca care numara in anumite perioade pana la 200 de calugari. Astazi traiesc 54 de calugarite. Manastirea Vorona gazduieste patrimoniul de carte veche al judetului Botosani, peste 6000 de exemplare, iar muzeul se remarca printr-o bogata colectie de icoane de vechi, carte de cult si obiecte bisericesti’. De asemenea, maica Antonia ne-a vorbit si despre lucrarile de restaurare ale manastirii care s-au efectuat in perioada in care Patriarhii Justin si Teoctist erau Mitropoliti ai Moldovei si Sucevei: ‘Din anul 1959, Manastirea Vorona a fost inchisa pana in 1968, cand Mitropolitul Iustin Moisescu a redeschis-o si a inceput restaurarea ansamblului monastic. Finalizarea lucrarilor de restaurare a Bisericii ‘Nasterea Maicii Domnului’ si noile constructii au fost realizate cu osardia Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist, care si-a inceput drumul pe treptele slujirii bisericesti la Vorona, sfatuitor si indrumator fiindu-i parintele Pangratie Dragutu. Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’ s-a restaurat din initiativa si sub directa indrumare a IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. In istoria ei de aproape 500 de ani, Manastirea Vorona a fost sprijinita material de mai multe familii instarite, inca din prima jumatate a secolului al XVI-lea, cand au fost construite cele trei biserici ale manastirii: Adormirea Maicii Domnului, Nasterea Maicii Domnului si Sfantul Ierarh Nicolae’.

Manastirea Hadambu isi cinsteste ocrotitoarea

Manastirea Hadambu isi sarbatoreste astazi hramul. Situat in comuna Mogosesti, judetul Iasi, asezamantul monahal a fost zidit in anul 1659 de catre boierul Iani Hadambu, pe locul unui schit din piatra. Mai multe detalii despre istoricul acestei manastiri ne-a oferit parintele staret Nicodim: ‘Istoria Manastirii Hadambu isi are inceputurile pe la anul 1659. Din pisania bisericii vechi aflam ca in aceste locuri a existat insa o biserica mai veche din lemn, cu hramul Sf. Ierarh Nicolae. Manastirea este un complex fortificat si reprezentantiv pentru arhitectura romaneasca din secolul al XVII-lea, iar biserica prezinta un plan mixt caracterizandu-se prin diferite amenajari. Lucrarile de reconstruire din ultimii 17 ani au asigurat manastirii dainuire, dar si o puternica dezvoltare, insa in urma acestor lucrari biserica si-a pastrat structura initiala’. Manastirea Hadambu este vestita pentru icoana Maicii Domnului care este izvoratoare de mir si facatoare de minuni. Despre aceasta icoana ne-a vorbit tot parintele Nicodim, staretul Manastirii Hadambu: ‘In biserica veche – monument istoric se distinge icoana Maicii Domnului cu Pruncul, pictata si donata manastirii din anul 1938 de catre pr. Octavian Zmau. Aceasta sfanta icoana este considerata de obstea manastirii si de credinciosi drept facatoare de minuni. Toate minunile care s-au intamplat s-au intamplat dupa ’92, primul semn fiind de ziua Bobotezei, cand a curs sfantul mir’.

Biserica de lemn din Dorohoi are hramul ‘Nasterea Maicii Domnului’

Lacasul de cult a fost ridicat in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, cu sprijinul locuitorilor din zona, dupa cum ne-a spus parintele paroh Catalin Ifrim: ‘Aceasta biserica s-a inaltat in zilele lui Constantin Morutzi, in anul 1779. Pentru ca la un moment dat Biserica ‘Sf. Nicolae’ din Dorohoi a lui Stefan cel Mare nu mai corespundea nevoilor duhovnicesti ale enoriasilor, credinciosii din partea de oras unde se afla astazi bisericuta si-au construit un lacas de inchinare. Bisericuta de lemn, asa cum este cunoscuta, ar fi fost ridicata din lemnul taiat din padurea locului. Biserica este construita din barna de stejar, pe temelie de piatra, ctitorii bisericutei fiind enoriasii. A fost construita din lemn, deoarece starea economica a parohiei era foarte modesta. Bisericuta nu a fost pictata la exterior, nici la interior, fiind restaurata in diverse timpuri, catapeteasma bisericii datand din 1794, asa cum gasim scris sub icoanele imparatesti’. In ultimii ani, la biserica parohiei Varcolici din Dorohoi s-a realizat o troita de granit in partea stanga a bisericii si s-a asfaltat drumul de acces din curtea bisericii.

Biserica parohiei Trestiana din Dorohoi isi sarbatoreste hramul

Vechea biserica din lemn dateaza din anul 1882. In anul 2003 s-au inceput lucrarile de ridicare a unei noi biserici de zid, mult mai incapatoare, dupa cum ne-a spus parintele Georgel Chichioaca, paroh al bisericii Trestiana din Dorohoi: ‘Biserica Nasterea Maicii Domnului din cartierul dorohoian Trestiana a fost ridicata cu aproape 120 de ani, mai exact in 1888, pe vremea cand Trestiana era doar un sat. Treptat, satul s-a marit si s-a unit cu orasul Dorohoi, devenind in perioada comunista un cartier muncitoresc de la periferia Dorohoiului. In prezent, parohia noastra numara 550 de familii, incat biserica veche a devenit neincapatoare. Prin urmare, in anul 1990 s-a inceput construirea unei noi biserici mai mari cu hramul Izvorul Tamaduirii, lucrari care continua si in prezent’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…