Noul Mitropolit al Ardealului si Arhiepiscop al Sibiului, IPS Laurentiu Streza, a fost inscaunat astazi la Catedrala mitropolitana din Sibiu

Ceremonia de intronizare s-a desfasurat in cadrul Sfintei Liturghii arhieresti oficiate de PF Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, impreuna cu majoritatea membrilor Sfantului Sinod. Procedura de investire a noului Mitropolit al Ardealului a inceput dupa Sfanta Evanghelie cu citirea decretului prezidential pentru recunoasterea IPS Laurentiu Streza in functia de Mitropolit al Ardealului si Arhiepiscop al Sibiului. Decretul a fost citit de consilierul prezidential Bogdan Tataru Cazaban: ‘In temeiul prevederilor articolului 94, litera c, si ale articolului 100, alineatul 1, din Constitutia Romaniei republicata, precum si ale articolului 21, alineatul 1 din decretul nr. 177/1948, privind regimul general al Cultelor religioase, modificat prin decretul nr. 150/1974, Presedintele Romaniei decreteaza articol unic: Se recunoaste PS Dr. Laurentiu Streza in functia de Arhiepiscop al Sibiului si Mitropolit al Ardealului. Semneaza, presedintele Romaniei, Traian Basescu’.

PS Vincentiu Ploiesteanul, Episcop vicar patriarhal si secretar al Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, a dat citire gramatei patriarhale. In continuare, va oferim un fragment din acest document semnat de PF Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Roamne, si citit de PS Vincentiu Ploiesteanul: ‘Pe temeiul articolului 129 din Statutul pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Romane, am convocat Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane care, in sedinta sa de lucru din 20 octombrie 2005, in urma votului exprimat, a desemnat candidatii al caror nume au fost comunicate tuturor membrilor Colegiului Electoral Bisericesc. Potrivit aceluiasi statut am convocat Colegiul Electoral Bisericesc pentru ziua de 3 noiembrie 2005, in Aula Palatului Patriarhiei din Bucuresti, in vederea alegerii noului Chiriarh al Mitropoliei Ardealului si al Arhiepiscopiei Sibiului. Acest Colegiu, dupa savarsirea Sf. Liturghii in Catedrala patriarhala, a ales in scaunul vacant de Mitropolit al Ardealului si Arhiepiscop al Sibiului pe PS Dr. Laurentiu Streza, Episcop al Caransebesului, care s-a aratat vrednic de aceasta chemare prin statornicia sa intru dreapta credinta, prin lucrarea sa rodnica si fara preget in slujba Bisericii Ortodoxe Romane, prin pregatirea teologica si activitatea didactica universitara, aratand ascultare fata de randuielile bisericesti si supunere desavarsita fata de Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, indeplinind incredintarea acestuia responsabilitatea de presedinte al Comisiei sinodale speciale pentru canonizarea sfintilor romani si presedinte al subcomisiei pentru diortosirea cartilor de cult. Facem tuturor cunoscuta aceasta gramata patriarhala si dam alesului Mitropolit si Arhiepiscop, IPS Sale Dr. Laurentiu Streza, imputernicia canonica de a pastori ca Mitropolit al Ardealuilui si Arhiepiscop al Sibiului’.

Semneaza, TEOCTIST,

din mila lui Dumnezeu, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Mitropolitul Munteniei si Dobrogei, Loctiitor al Cezareei Capadociei si Arhiepiscop al Bucurestilor.

PF Parinte Patriarh Teoctist i-a inmanat apoi gramata patriarhala IPS Laurentiu Streza. Imediat dupa acest moment, PF Parinte Patriarh Teoctist i-a oferit IPS Laurentiu carja arhiereasca si insignele mitropolitane, engolpionul si crucea: ‘Iubite IPS Mitropolit Dr. Laurentiu, al Mitropoliei Ardealului si Arhiepiscopiei Sibiului, primeste carja aceasta ca sa pastoresti turma lui Hristos cea incredintata si celor ascultatori sa le fii, prin fratia Voastra, toiag de reazem si de intarire celor neascultatori si razvratitori sa o folosesti ca toiag de certare, toiag de indreptare. Va ofer din partea Sf. Patriarhii insignele mitropolitane: engolpion si cruce, care au valoarea lor atat pentru ca sunt de la Patriarhul Miron Cristea, cel dintai patriarh al nostru, si in al doilea rand, lucrate in atelierele Sf. Patriarhii. Vrednic este’!

PF Patriarh Teoctist a rostit apoi o cuvantare in care a subliniat importanta evenimentului de astazi, precum si vrednicia noului Mitropolit al Ardealului si Arhiepiscop al Sibiului, IPS Laurentiu Streza: ‘Iata o implinire ca de vis, lucrarile si dragostea Adunarii Eparhiale, dragostea pe care in decursul vremii, fostul profesor de teologie fiind de 30 de ani, Dr. Laurentiu Streza i-a dobandit si a facut ca sa fie ales in acest scaun. Este o zi de o rara frumusete, este o zi istorica in viata acestei Mitropolii, pentru ca in coroana marilor ierarhi cunoscuti din istorie care au impodobit jiltul acesta in viata lor si altora care au pus inceputuri martirice acestei institutii dumnezeiesti care este Mitropolia Ardealului, toti se bucura impreuna cu noi. Scriem o pagina de o valoare si insemnatate deosebita nu numai pentru viata Mitropoliei Ardealului si Arhiepiscopiei Sibiului, ci si pentru intreaga suflare crestineasca’.

In cuvantrea sustinuta dupa intronizarea noului Mitropolit al Ardealului, PF Patriarh Teoctist a evidentiat responsabilitatile pe care le are de acum inainte IPS Mitropolit Laurentiu si si-a exprimat increderea ca IPS Laurentiu isi va indeplini aceasta misiune cu vrednicie: ‘Noua ni se cere, Bisericii, sa adeverim si sa aratam identitatea de credinta a poporului roman, valoarea lui, insemnatatea traditiilor lui, care cere Bisericii astazi si noua tuturor o largire si a privirii, dar si a activitatilor noastre. IPS Voastra, Parinte Mitropolit, stiu ca le cunoasteti acestea si le puneti in practica, dar trebuie ca impreuna cu noi, impreuna cu intreg Sf. Sinod sa pasim cu curaj, cu toti cei de aici, marturisind increderea noastra in puterea de lucru si de intelepciune a IPS Voastre, ca ierarh cu experienta Bisericii noastre gasiti aici o mostenire deja inceputa si va fi usor sa mergeti mai departe pe drumul acesta al slujirii si sfantului altar, dar si omului si semenilor nostri, culturii, istoriei si tuturor frumusetilor poporului nostru romanesc. Cu aceste ganduri, rog pe Bunul Dumnezeu, iubite frate Parinte Mitropolit Laurentiu al Ardealului si Arhiepiscop al Sibiului, sa aveti rugaciunile si dragostea noastra si ajutorul lui Dumnezeu. Sa traisaca Mitropolitul Ardealului, Dr. Laurentiu Streza, Mitropolit al Ardealului si Arhiepiscop al Sibiului. Amin’!

La randul sau, IPS Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului si Arhiepiscopul Sibiului, si-a exprimat bucuria si onoarea de a fi numit in aceasta demnitate bisericeasca. De asemenea, IPS Mitropolit Laurentiu i-a asigurat pe toti membrii Sfantului Sinod si pe credinciosi ca va urma exemplul de vrednicie al predecesorilor sai din scaunul Mitropoliei Ardealului: ‘Din mila Preabunului Dumnezeu am fost chemat sa pastoresc Biserica Ortodoxa a Arhiepiscopiei Sibiului, loc cu multiple rezonante, incarcat de istorie si ilustrat de figuri de prim ordin in panteonul cultural si bisericesc al Romaniei. Urmand indemnul Sf. Ap. Pavel de a pomeni pe inaintasii nostri si de a urma pilda vietii lor, e o datorie sfanta sa amintim pe cativa dintre marii ierarhi ardeleni si maretele lor realizari. Sunt constient ca nu este usor sa devii dintr-o data succesorul in scaunul atator straluciti mitropoliti ai Ardealului, dar cu ajutorul lui Dumnezeu ma voi stradui sa merg dupa puterile mele pe urmele lor, binestiind ca fiecare a fost ierarhul epocii lui. Fiecare s-a confruntat cu probelemele specifice acelor vremuri, fiecare a cautat ca sa puna o caramida la edificiul cel mare care a fost si este Mitropolia Ardealului, romanesc si ortodox. Voi incerca sa invat de la fiecare sa iau tot ce a fost bun si folositor pentru neam si pentru Biserica’.

La finalul cuvantarii sale, IPS Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului si Arhiepiscopul Sibiului, le-a multumit tutoror celor prezenti pentru participare si pentru increderea acordata: ‘Cu adanca si smerita metanie multumim PF Voastre pentru increderea acordata si dragostea parinteasca din care ne-ati impartasit in cadrul Sf. Sinod, pentru grija de Intaistatator aratata Mitropoliei, pentru efortul facut astazi pentru a implini acest important si maret act. Multumim Inalt Prea Sfintitilor Mitropoliti si Arhiepiscopi, Prea Sfintitilor Episcopi, Episcopi si Arhierei Vicari care ne-au onorat cu prezenta, tuturor membrilor Sf. Sinod caruia ii ramanem ascultatori. Multumiri si pretuire aducem IPS Mitropolit Ignatie al Dimitriadei, initiatorul infratirii dintre Eparhiile ortodoxe din Grecia, Serbia, Bulgaria si Romania, care ne-a bucurat a fi impreuna slujitori cu noi la acest eveniment. Multumim tuturor reprezentantilor Bisericilor crestine prezenti aici asigurandu-i ca vom milita pentru unitatea crestina, pentru colaborarea ecumenica. Recunostinta aducem autoritatilor centrale de stat, guvernului si presedintelui tarii, domnului Traian Basescu, pentru decretul de recunoastere ca Mitropolit. Incredintam familia vrednicului de pomenire Parintelui Mitropolit Antonie, parintele nostru spiritual, ca ne vom face intru totul datoria de fii, pastrandu-i vie memoria si rugandu-ne pentru odihna sa in Imparatia Cerurilor. Rugam pe Bunul Dumnezeu sa ne intareasca pentru implinirea misiunii sfinte spre mantuirea sufletelor turmei care ne-a fost incredintata’.

Mitropolia Ardealului si Intaistatatorii ei s-au confruntat de-a lungul timpului cu numeroase probleme create in cea mai mare parte de implicarea abuziva a unor regimuri politice in viata Bisericii. De aceea, toti mitropolitii sau episcopii Ardealului au luptat pentru recunoasterea si pentru pastrarea traditiilor Bisericii Ortodoxe in aceasta regiune. Amanunte ne-a oferit parintele prof. univ. dr. Nicolae Chifar, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Andrei Saguna’, din Sibiu: ‘Chiar inceputul existentei Mitropoliei Transilvaniei a fost cu mari greutati, pentru ca daca in Moldova si in Tara Romaneasca ierarhul avea un loc stabil, in Transilvania a trebuit sa-si mute resedinta in functie de situatia politica de atunci si de conducatorul Principatului. In cele din urma, la Alba Iulia, unde scaunul mitropolitan a dainuit pana in 1701, cand asistam la dezbinarea Bisericii din Transilvania, prin semnarea actului de unire cu Biserica Romei, facut de Mitropolitul Atanasie Anghel si, prin aceasta, desfiintarea Mitropoliei. Abia in 1761 s-a mai infiintat o Episcopie pentru romanii ortodocsi cu sediul la Sibiu, pentru ca aici, in zona Sibiului, era cea mai mare pondere a celor care au rezistat presiunilor uniate si s-au grupat ca Biserica Ortodoxa si aceasta Episcopie a functionat pana in 1864, cand marele ierarh Saguna a restaurat Mitropolia Transilvaniei cu sediul la Sibiu si, iata ca astazi, carja lui Saguna se da unui alt Intaistatator, IPS Mitropolit Laurentiu Streza, carja aceea care a fost tinuta cu mare demnitate de Saguna si a pastorit cu multa autoritatea aceasta Mitropolie’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…