O delegatie a Bisericii Ortodoxe Romane condusa de Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei la cel de-al II-lea Colocviu Ecumenic International care se desfasoara in perioada 24-26 septembrie 2003 la Manastirea Praglia, in apropiere de Padova, Italia.
Colocviul reprezinta o continuare a intalnirii care a avut loc in Romania, la Durau, in luna septembrie, anul 2002. Tema colocviului de anul acesta este: Biserica si societatea. La acest colocviu participa reprezentanti ai Bisericilor: Ortodoxa, Romano-Catolica si Greco-Catolica, din Italia, Romania, Ukraina si Moldova.
Parintele Nicolae Dascalu, Consilier Cultural al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei si Director al Institutului Cultural-Misionar Trinitas, a declarat ca intilnirea de la Padova este importanta din punct de vedere ecumenic si reprezinta, in plus, un prilej de intilnire a preotilor ortodocsi din tara cu cei din diaspora: ‘Ieri, 24 septembrie 2003, au inceput la Manastirea Praglia, in apropiere de Padova (Italia), lucrarile celui de al II-lea Colocviu Ecumenic International, la care participa episcopi ortodocsi si catolici. Colocviul de la Padova este o continuare a intalnirii de la Centrul Cultural Pastoral ‘Sfantul Daniil Sihastrul’ – Durau din septembrie 2002 care a avut ca tema: ‘Ce inseamna a fi episcop astazi? Demnitatea si dificultatile unei misiuni’. Tema Colocviului de anul acesta este ‘Biserica si societatea’, o tema de mare actualitate atat pentru Estul Europei, cat si pentru partea occidentala a continentului nostru.
In deschiderea lucrarilor au luat cuvantul gazda Colocviului, Prea Sfintitul Antonio, Episcop de Padova, si din partea Bisericii Ortodoxe Romane, Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, delegatul Prea Fericitului Teoctist, Patriarhul Romaniei.
Apoi, s-a facut o prezentare a participantilor, care sunt episcopi ortodocsi, romano-catolici si greco-catolici din 4 tari europene: Italia, Romania, Ukraina si Moldova.
Delegatia Bisericii Ortodoxe Romane este condusa de Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, si are in componenta 10 ierarhi atat din tara, reprezentand principalele provincii romanesti, cat si din diaspora. Alaturi de Inalt Prea Sfintitul Parinte Mitropolit Daniel al Moldovei si Bucovinei, este prezent si Prea Sfintitul Ioachim, Episcop al Husilor. Din partea Patriarhiei este prezent Prea Sfintitul Ciprian Campineanul, Episcop Vicar Patriarhal. Sunt prezenti Prea Sfintitul Casian, Episcopul Dunarii de Jos, Prea Sfintitul Laurentiu Streza, Episcop al Caransebesului, Prea Sfintitul Gurie Strehaianul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Craiovei, Prea Sfintitul Petroniu Salajanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Oradiei. De asemenea, participa la intrunire si domnul Secretar de Stat pentru Culte Laurentiu Tanase, din partea Guvernului Romaniei.
Din partea Bisericii Romano-Catolice este prezent la Padova Prea Sfintitul Petru Gherghel, Episcop Romano-Catolic de Iasi, iar din partea de Vest a tarii, Prea Sfintitul Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj.
In cursul dupa-amiezii de ieri au fost prezentate 2 referate: unul din partea Bisericii Romano-Catolice: ‘Biserica si societatea in lumina Constitutiei Conciliului Vatican II’, iar din partea Bisericii Ortodoxe Romane a vorbit Prea Sfintitul Ciprian Campineanul, Episcop Vicar Patriarhal, ‘Despre diaconia sociala in Biserica Ortodoxa de astazi’. Prea Sfintia Sa a prezentat starea in care se afla misiunea sociala a Bisericii in Romania dupa 1990, modul cum au fost reorganizate sau organizate principalele institutii social-filantropice ale Bisericii, a vorbit despre institutiile nou-fondate atat in partea de Sud a tarii, cat si in Mitropolia Moldovei si Bucovinei, de fapt in intreaga Patriarhie Romana, a vorbit despre institutiile destinate asistentei si protectiei sociale a copiilor, despre institutiile destinate batranilor defavorizati, despre cabinetele medicale sociale fondate de Biserica si puse in slujba credinciosilor, de fapt a tuturor cetatenilor, despre cantinele sociale si centrele de ajutorare a celor defavorizati si bineinteles despre cooperarea ecumenica in domeniul social. S-a subliniat ideea ca dialogul faptelor trebuie sa fie intotdeauna puternic si trebuie sa constituie o parte fundamentala a slujirii sociale a Bisericii.
In cursul dimineatii de astazi, vor fi prezentate alte referate: din partea Bisericii Ortodoxe Romane, de fapt din partea statului roman, va vorbi domnul Secretar de Stat pentru Culte Laurentiu Tanase, ‘Despre parteneriatul social dintre statul roman si cultele din Romania’ si Prea Sfintitul Gurie Strehaianul, ‘Despre misiunea in sectorul asistentei sociale in Teologia Ortodoxa’.
Din partea Bisericii Romano-Catolice va lua cuvantul un episcop din zona care va vorbi ‘Despre pastorala sociala si a muncii, doctrina sociala a Bisericii’. Este o intrunire deosebit de interesanta, un moment de varf in privinta dialogului social in privinta cooperarii sociale dintre Biserici in Europa. De aceea, prezenta la aceasta intrunire de la Manastirea Pralia este deosebit de interesanta atat pentru episcopat, care in primul rand este angajat in activitatea sociala a Bisericii, cat si pentru noi, cei care insotim delegatiile. Aici sunt prezenti si preotii ortodocsi romani care slujesc in Padova sau Milano sau in Roma. Asadar este o intalnire intre episcopatul romanesc si slujitorii Ortodoxiei care se afla in Italia.
Lucrarile vor continua si in cursul dupa-amiezii, iar in decursul zilei de maine, 26 septembrie 2003, Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, va prezenta o comunicare cu tema Liturghia Euharistica si Filantropia crestina, necesitatea unitatii lor permanente.’