Constructia acestui locas de cult a fost inceputa de catre domnitorul Constantin Serban si finalizata in timpul domnitorului Gheorghe Duca. Mai multe detalii despre istoricul acestui sfant locas ne-au fost oferite de catre Gheorghe Vasilescu, directorul Arhivelor Patriarhiei Romane: ‘Paraclisul este alipit de latura de sud a resedintei patriarhale si s-a conservat cel mai bine dintre toate constructiile ansamblului arhitectonic de pe Dealul Patriarhiei. El a fost inceput o data cu biserica manastirii lui Constantin Serban si cu resedinta mitropolitana in a doua jumatate a secolului al XVII-lea si a fost desavarsit cu contributia domnitorului Gheorghe Duca, care a domnit intre 1673 – 1678, de la care s-a luat si hramul Sf. Mare Mucenic Gheorghe. A fost apoi refacut de domnitorul Nicolae Mavrocordat intre 1723 – 1724, cu ajutorul mitropolitului Daniil. Paraclisul are ca al doilea hram Proorocul Daniel. Pictura paraclisului a fost retusata de mai multe ori de-a lungul anilor, iar turla de pe naos a cazut la un cutremur pe la sfarsitul secolului al XIX-lea. In 1951, prin grija patriarhului Justinian paraclisul a fost restaurat, vestibulul a fost impodobit cu fresce din viata Bisericii Ortodoxe Romane din Transilvania, din timpul lui Mihai Viteazul, s-au montat panouri de lemn sculptat cu chipuri de preoti, iar intre 1960 – 1961 a fost refacuta turla de pe naos. Intre anii 1987 – 1988, PF Parinte Patriarh Teoctist a deschis lucrari ample pentru restaurarea intregului paraclis’.
Factbox: Îmbătrânirea demografică în România
Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…
Filantropia Ortodoxă Huși: Campania „Împreună aducem Lumină în suflete!” a ajuns în Protopopiatul Vaslui
Angajații și voluntarii Asociației „Filantropia Ortodoxă” din Huși au pornit luni spre comunitățile selectate pentru a 3-a ediție a proiectului intitulat „Împreună aducem Lumină în suflete!”. Proiectul filantropic „Împreună aducem Lumină în suflete!” este dedicat…
Votează „Tărâmul Sfinților, Botoșani” ca destinația anului 2023
Județul Botoșani a intrat în cea mai importantă competiție de promovare a turismului intern, „Destinația Anului 2023”, la categoria „Tărâmuri cu istorie și tradiție”. Sesiunea de vot se va încheia pe 7 aprilie. Județul este…
Muzeul Satului: Parohia Apărătorii Patriei II organizează un atelier de încondeiat ouă
Parohia Apărătorii Patriei II „Sfântul Ambrozie” din București desfășoară duminică „Atelierul de încondeiat ouă” în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Prin acest proiect se urmărește cultivarea în rândul copiilor, a tinerilor și a…
De Ziua Academiei Române, Ioan-Aurel Pop a evocat vitregiile prin care a trecut instituția în timpul comunismului
„Academia Română a cunoscut, asemenea tuturor instituţiilor de cultură ale ţării, vitregiile regimului comunist totalitar, ale cărui ingerinţe s-au făcut simţite pe deplin”, a amintit marți Acad. Ioan-Aurel Pop, la aniversarea a 157 de ani…