Parintele Arhimandrit Victorin Oanele, staretul Manastirii Sihastria, isi sarbatoreste astazi ziua numelui

Parintele Arhimandrit Victorin Oanele s-a nascut in satul Vrancioaia, din judetul Vrancea, in anul 1931. A fost econom al Manastirii Sihastria mai multi ani, apoi diacon, si a fost hirotesit arhimandrit de Mitropolitul Moldovei de atunci Prea Fericitul Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane de astazi. A devenit staret al Manastirii Sihastria in anul 1971 si a fost instalat la data 13 Noiembrie 1971. La data de 5 august 1987, Parintele Arhimandrit Victorin a oficiat slujba tunderii in monahism a Inalt Prea Sfintitului Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, iar Parintele Arhimandrit Cleopa Ilie i-a fost nas de calugarie.

Mai multe detalii despre viata si activitatea Parintelui Arhimandrit Victorin, ne-a oferit Parintele Arhimandrit Timotei Aioanei, Exarh Cultural al Arhiepiscopiei Iasilor: ‘Parintele Arhimandrit Victorin Oanele, staretul Manastirii Sihastria, este staretul cu cea mai lunga perioada de staretie, cel mai longeviv dintre staretii manastirilor din Arhiepiscopia Iasilor. In aceste zile Parintele Arhimandrit Victorin implineste varsta de 73 de ani, precum si 53 de ani de vietuire monahala. S-a remarcat in acesti ani prin statornicie si harnicie. Principalul sau dar, evident de altfel, a fost acela al reorganizarii si infrumusetarii Manastirii Sihastria. In cei aproape 33 de ani de staretie, Parintele Victorin a lucrat foarte mult, fara odihna, Manastirea Sihastria devenind, inca de la instalarea sa ca staret, un mare santier. Pe langa multe lucrari gospodaresti, in ultima vreme s-a construit si pictat pe interior de catre parintele Vartolomeu Florea o frumoasa biserica, una dintre cele mai frumoase si mai de seama biserici manastiresti. In perioada sa de staretie, s-au construit alte biserici noi, iar altele au fost renovate. Asa s-a construit o biserica noua din lemn la cimitirul manastirii, o biserica noua la Schitul ‘Sfantului Ioan’ din Poiana aflata la 3-4 km de manastire, de asemenea o biserica noua la Schitul ‘Sfantul Daniil Sihastrul’, o alta la Schitul ‘Sfanta Teodora de la Sihla’ de la Codrii Pascanilor, precum si un paraclis la Schitul ‘Sfantul Mina’ de langa Targu Neamt. Toate acestea nu s-au facut numai de catre Parintele Arhimandrit Victorin, ci a lucrat impreuna cu numeroasa obste a Manastirii Sihastria, dar Prea Cuviosul Parinte Victorin a fost si ramane un neobosit si neintrecut gospodar. Trebuie sa remarcam faptul ca Parintele Arhimandrit Victorin, mai mult decat toate in viata lui, a iubit si iubeste Manastirea Sihastria careia i-a consacrat intreaga pricepere, intreaga tinerete, intraga ravna. Parintele Victorin are foarte multi ucenici calugari, formati in aceasta manastire, carora el le-a adresat adeseori un cuvant de invatatura, un cuvant de dojana, un cuvant de incurajare, de imbarbatare, un cuvant de mustrare, dupa indemnul Sfantului Apostol Pavel, dar are marele merit de a fi format stareti de manastiri, ierarhi, slujitori de la Catedrala Mitropolitana din Iasi sau din alte locuri care au ucenicit intr-un fel sau altul in vremea staretiei Parintelui Victorin.’

Sa traiti intru Multi Ani Prea Cuvioase Parinte Arhimandrit Victorin Oanele!

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…