Parohiile ortodoxe din judetul Prahova revendica 750 de hectare de teren, potrivit noilor reglementari privind retrocedarile. Pana in prezent, parohiile din aceasta zona au primit, conform legii, maxim 5 hectare de teren din suprafetele detinute pana in anul 1948. Pentru a-si primi in intregime terenurile, preotii au inceput sa depuna la administratiile locale documentele pe care le detin, in baza carora sa le fie reconstituit dreptul de proprietate. Terenurile obtinute vor fi in mare parte cultivate cu cereale, care ulterior vor fi valorificate, iar veniturile obtinute vor fi folosite la lucrari de reparatii si de intretinere a sfintelor lacasuri. Protopopul Gheorghe Lazar sustine ca retrocedarea acestor terenuri va fi de mare ajutor, deoarece parohiile prahovene sunt sarace, din punct de vedere material, iar valorificarea cerealelor care s-ar putea cultiva pe aceste terenuri ar putea aduce venituri proprii care ar putea fi folosite la lucrari de restaurare si conservare a sfintelor lacasuri.
Factbox: Îmbătrânirea demografică în România
Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…
Filantropia Ortodoxă Huși: Campania „Împreună aducem Lumină în suflete!” a ajuns în Protopopiatul Vaslui
Angajații și voluntarii Asociației „Filantropia Ortodoxă” din Huși au pornit luni spre comunitățile selectate pentru a 3-a ediție a proiectului intitulat „Împreună aducem Lumină în suflete!”. Proiectul filantropic „Împreună aducem Lumină în suflete!” este dedicat…
Votează „Tărâmul Sfinților, Botoșani” ca destinația anului 2023
Județul Botoșani a intrat în cea mai importantă competiție de promovare a turismului intern, „Destinația Anului 2023”, la categoria „Tărâmuri cu istorie și tradiție”. Sesiunea de vot se va încheia pe 7 aprilie. Județul este…
Muzeul Satului: Parohia Apărătorii Patriei II organizează un atelier de încondeiat ouă
Parohia Apărătorii Patriei II „Sfântul Ambrozie” din București desfășoară duminică „Atelierul de încondeiat ouă” în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Prin acest proiect se urmărește cultivarea în rândul copiilor, a tinerilor și a…
De Ziua Academiei Române, Ioan-Aurel Pop a evocat vitregiile prin care a trecut instituția în timpul comunismului
„Academia Română a cunoscut, asemenea tuturor instituţiilor de cultură ale ţării, vitregiile regimului comunist totalitar, ale cărui ingerinţe s-au făcut simţite pe deplin”, a amintit marți Acad. Ioan-Aurel Pop, la aniversarea a 157 de ani…