Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Aleksei al II-lea, a declarat, intr-un interviu acordat publicatiei anuale ‘Pervosveatiteli’ ca viitorul Mitropoliei Basarabiei este incert. El sustine ca pozitia pe care presedintele Voronin o are fata de faptul ca ‘majoritatea credinciosilor din tara apartin Mitropoliei Moscovei si intregii Rusii ar fi un exemplu pentru multi sefi de stat’, informeaza Romanian Global News. ‘Presedintele Voronin este un politician cu gandire limpede care apreciaza situatia data ca pe una stabila, care nicidecum nu ameninta interesele nationale ale Republicii Moldova. Solidarizarea si evolutia Bisericii Ortodoxe in Moldova se datoreaza politicii bine gandite a Statului fata de Biserica si atitudinii binevoitoare fata de necesitatile credinciosilor’, afirma patriarhul Moscovei. El afirma ca istoria Bisericii Ortodoxe din Moldova nu a fost deloc simpla. ‘In 1990, dupa crearea republicii independente, un grup de preoti si enoriasi s-au pronuntat pentru trecerea Bisericii sub jurisdictia Mitropoliei Romaniei. Astfel, a fost pus inceputul unei noi sciziuni. Desi numarul celor care au trecut de partea Bisericii romanesti a fost neinsemnat, iar preotilor care au generat sciziunea le-a fost interzis sa mai slujeasca, Biserica i-a primit si a creat pe teritoriul Moldovei asa-numita Mitropolie a Basarabiei. Timpul a aratat cat de nefireasca este aceasta situatie – daca numarul crestinilor ortodocsi creste, se majoreaza si numarul bisericilor si a manastirilor, apoi viitorul Mitropoliei Basarabiei nu este cert. Acest exemplu demonstreaza ca, de cele mai multe ori, sciziunile religioase se produc din cauza intereselor politice ale unora sau altora’, a mai spus patriarhul Aleksei. Responsabili de la Mitropolia Basarabiei au declarat ca este regretabil faptul ca patriarhul Moscovei face in presa ‘astfel de afirmatii eronate’. ‘Acest spatiu dintre Prut si Nistru a tinut totdeauna de Mitropolia romana a Moldovei, cu sediul la Suceava si Iasi. Odata cu anexarea Basarabiei de catre Imperiul tarist, in 1812, s-a afirmat si politica de expansiune a Bisericii Ruse, care continua si in prezent. Reactivarea Mitropoliei Basarabiei, in 1992, nu a fost o sciziune, ci recunoasterea unui adevar istoric si revenirea la Biserica-mama, Patriarhia Romana. Nu credem ca in ultima sa vizita pe care a avut-o la Chisinau, patriarhul Aleksei s-a documentat in mod special despre activitatea Mitropoliei Basarabiei, incat sa afirme ca ‘viitorul Mitropoliei Basarabiei nu este cert’, au mai declarat responsabilii de la Mitropolia Basarabiei.
Factbox: Îmbătrânirea demografică în România
Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…
Filantropia Ortodoxă Huși: Campania „Împreună aducem Lumină în suflete!” a ajuns în Protopopiatul Vaslui
Angajații și voluntarii Asociației „Filantropia Ortodoxă” din Huși au pornit luni spre comunitățile selectate pentru a 3-a ediție a proiectului intitulat „Împreună aducem Lumină în suflete!”. Proiectul filantropic „Împreună aducem Lumină în suflete!” este dedicat…
Votează „Tărâmul Sfinților, Botoșani” ca destinația anului 2023
Județul Botoșani a intrat în cea mai importantă competiție de promovare a turismului intern, „Destinația Anului 2023”, la categoria „Tărâmuri cu istorie și tradiție”. Sesiunea de vot se va încheia pe 7 aprilie. Județul este…
Muzeul Satului: Parohia Apărătorii Patriei II organizează un atelier de încondeiat ouă
Parohia Apărătorii Patriei II „Sfântul Ambrozie” din București desfășoară duminică „Atelierul de încondeiat ouă” în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Prin acest proiect se urmărește cultivarea în rândul copiilor, a tinerilor și a…
De Ziua Academiei Române, Ioan-Aurel Pop a evocat vitregiile prin care a trecut instituția în timpul comunismului
„Academia Română a cunoscut, asemenea tuturor instituţiilor de cultură ale ţării, vitregiile regimului comunist totalitar, ale cărui ingerinţe s-au făcut simţite pe deplin”, a amintit marți Acad. Ioan-Aurel Pop, la aniversarea a 157 de ani…