Credincioșii ortodocși îi sărbătoresc astăzi, 30 ianuarie, pe Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur. Ei au trăit în secolul IV și sunt consemnați, în istoria Bisericii, ca ocrotitori ai învățământului teologic și apărători ai dreptei credințe, cu privire la dogma Sfintei Treimi. Pe lângă darul tâlcuirii Sfintelor Scripturi, au deținut și înalta treaptă a arhieriei.
Sfinții Trei Ierarhi sunt cei care au luptat și au apărat dreapta credință, a spus Patriarhul României, Preafericitul Părinte Daniel, în cuvântul său de învățătură, după oficierea Sfintei Liturghii.
„Toți cei Trei mari Ierarhi au fost luptători pentru dreapta credință în fața ereziilor și pentru unitatea Bisericii în fața dezbinărilor. În al doilea rând ei au fost mari trăitori ai vieții creștine, ai rugăciunii, ai vieții liturgice, ai practicii postului și trăitori în virtuți. În al treilea rând acești trei mari ierarhi au fost și mari apărători ai demnității umane. Ei au apărat pe cei umiliți din cauza patimilor, din cauza lăcomiei altora, au devenit avocați ai oamenilor săraci. Din iubirea milostivă a lui Hristos față de oameni, celebrată în Sfânta Liturghie, ei au învățat să practice iubirea milostivă față de oameni celebrată în filantropie, în ajutorarea semenilor”, a spus Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române după cum ne informează Radio TRINITAS.
În bisericile ortodoxe s-a citit, în această dimineață, pericopa evanghelică în care este prezentată întâlnirea Mântuitorului Hristos cu vameșul Zaheu și convertirea acestuia.
În cuvântul său, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, a vorbit și despre lucrarea mântuitoare a Fiului Lui Dumnezeu și i-a îndemnat pe credincioși să facă milostenie.
„Mântuitorul Iisus Hristos nu ia în seamă opinia publică, ci el are un scop, și anume căutarea și mântuirea celui pierdut. Omul pierdut se poate salva prin pocăință când își schimbă viața, modul de a gândi, de a fi și de a făptui. Vameșul Zaheu a fost atât de mult schimbat de întâlnirea cu Mântuitorul Iisus Hristos încât a devenit și el milostiv ca și Hristos Domnul, care în loc să-l certe l-a onorat cu o prezență neașteptată în casa sa. Mai vedem că iubirea milostivă a lui Hristos a pătruns în sufletul acestui vameș păcătos dincolo de întunericul păcatului lăcomiei lui și a atins ultimul dram de bunătate care rămăsese în sufletul acestui păcătos și i-a luminat sufletul, astfel încât dintr-un tăciune aproape stins sufletul lui Zaheu devine o torță de bunătate milostivă”, a mai spus Preafericirea Sa.