Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, adresat participanților la cea de a XIV-a ediție a Congresului Spiritualității Românești de la Alba Iulia, 29 noiembrie – 2 decembrie 2010.
Invitația pe care Domnul Profesor Victor Crăciun – Președintele Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni – ne-a adresat-o, de a participa la cea de a XIV-a ediție a Congresului Spiritualității Românești de la Alba Iulia, ne onorează. Însă multele obligații pe care le avem de îndeplinit la București nu ne permit participarea fizică la acest eveniment, dar sufletește suntem de față, binecuvântăm lucrările Congresului și dorim participanților mult succes. Este cunoscut tuturor faptul că Biserica Ortodoxă Română, Maica spirituală a poporului român, dorește să-i adune pe toți fiii neamului laolaltă, în comuniune și conlucrare frățească. Prin urmare, aproape peste tot în lume unde, din diverse motive, s-au stabilit românii, Biserica noastră încearcă să organizeze pentru ei o asistență spirituală și pastorală corespunzătoare. Mărturii în acest sens sunt Mitropolia Basarabiei, Eparhiile ortodoxe române din Ungaria și Serbia, eparhiile celor două Mitropolii din Europa Occidentală și Centrală, Arhiepiscopia ortodoxă română a celor două Americi, Episcopia ortodoxă română a Australiei și Noii Zeelande, precum și unele parohii ortodoxe românești din Orientul Mijlociu, Asia și Africa.
Reprezentanții românilor de pretutindeni se întâlnesc anual la Alba Iulia, în preajma Zilei Naționale. Locul de întrunire a participanților la Congresul Spiritualității Românești are valoare simbolică profundă, pentru că la Alba Iulia s-au înfăptuit marile uniri: cea de la 1600 sub Mihai Viteazul și cea de la 1 Decembrie 1918.
În rugăciunea sa de la Marea Unire din 1918, Episcopul ortodox român Miron Cristea al Caransebeșului, viitorul Patriarh al României, sub formă de rugăciune, spunea adevăruri de mare adâncime spirituală, zicând: „Doamne, Dumnezeul nostru, Tu ești Părintele nostru, Tu ai văzut strâmtoarea părinților noștri și ai auzit strigarea lor, căci se făcuseră ei ca floarea în brumă și plecat spre pulbere era sufletul lor, și trupul lor lipit de pământ…Iar acum mântuire ai trimis nouă și toate marginile pământului văd mântuirea Dumnezeului nostru” ( Ilie Șandru-Valentin Borda, Patriarhul Miron Cristea, Editura Petru Maior, Târgu Mureș, 1998, p. 111).
Noi credem că și astăzi, deși trăim într-o lume pluriconfesională și multiculturală, când România face parte din Uniunea Europeană, cu toate greutățile pe care le-a declanșat criza economică, simptom al unei adânci crize morale de credibilitate, Dumnezeu ne va ajuta să biruim multiplele încercări și lipsuri, dacă vom cere ajutorul Lui și vom cultiva coresponsabilitatea și unitatea națională.
În consecință, este de mare importanță ca românii, oriunde s-ar afla ei, să asculte îndemnul Sfântului Pavel, Apostolul neamurilor, care zice: „Să umblați cu vrednicie… îngăduindu-vă unii pe alții în iubire, silindu-vă să păziți unitatea Duhului, întru legătura păcii” (Efeseni 3, 1-3).
Așadar, în unire se află puterea și demnitatea, binecuvântarea și bucuria unui popor. Dezbinarea, însă, este ucigătoare și umilitoare pentru un popor, deoarece ea slăbește și degradează viața acestuia. Uniți în „cuget și simțiri” putem birui dificultățile și încercările vieții. Unirea întărește și înalță un popor. Să luăm pildă de la corifeii Marii Uniri pe care-i admirăm totdeauna pentru unitatea lor de acțiune și pentru realizările care au urmat după Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.
Biserica, prin rugăciune, cuvânt și faptă, cultivă darul sfânt al unității și demnității naționale, deoarece adevărata libertate nu se află nici în dezbinare, nici în indiferența egoistă, ci ea se află în starea de comuniune și cooperare pentru săvârșirea binelui comun!
Regretăm acum că, pentru prima oară, cel care altădată era sufletul Congresului Spiritualității Românești – poetul Adrian Păunescu – nu mai este prezent la lucrări. Dumnezeu să-l odihnească în lumina drepților care au apărat și cultivat în lume demnitatea persoanelor și a popoarelor!
Ne rugăm Preasfintei Treimi să binecuvinteze comuniunea și cooperarea dumneavoastră la Congresul Spiritualității Românești de la Alba Iulia și să vă dăruiască tuturor sănătate și mântuire, pace și bucurie întru mulți și binecuvântați ani!
Cu părintească binecuvântare și deosebită prețuire,
†DANIEL,
Patriarhul României