Pelerinaj de Florii in Arhiepiscopia Iasilor

Pelerinajul de Florii, devenit traditional in Arhiepiscopia Iasilor, se va desfaura maine, 31 martie 2007, intre orele 12.00 – 19.30. Aceasta procesiune are o traditie indelungata la Iasi, traditie care a fost intrerupta in perioada regimului comunist. Astfel, ultimul pelerinaj de Florii organizat la Iasi, inainte de Revolutia din 1989, a avut loc in 1947. Traditia a fost reluata dupa anul 1990 la initiativa IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Mai multe detalii in acest sens ne-a oferit parintele Nicolae Dascalu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iasilor si director al Institutului Cultural-Misionar ‘Trinitas’: ‘Pelerinajul sau procesiunea de Florii este o initiativa a IPS Mitropolit Daniel si se organizeaza in formatul cunoscut astazi, foarte popular de altfel, dupa anul 1990. De fapt, s-a reluat o veche traditie care a fost intrerupta in anul 1947, iar aceasta traditie a fost reluata in anul 1991, fiind dezvoltata si mult mai bine organizata dupa anul 2000, cand s-a transmis la toate cele 12 Protopopiate din Arhiepiscopia Iasilor. Se constata ca de la an la an, pelerinajul devine tot mai iubit si tot mai bine organizat in toate centrele protopopesti din Arhiepiscopia Iasilor’.

Pelerinajul de Florii in Protopopiatele Iasi I si Iasi II

In municipiul Iasi vor merge in pelerinaj preotii si credinciosii din cele doua Protopopiate: Iasi I si Iasi II. Despre traseul pe care il vor urma pelerinii maine, in municpiul Iasi, ne-a vorbit parintele Vilie Dorosinca, protopop de Iasi II: ‘Acest pelerinaj va fi precedat de slujba Vecerniei care va incepe in ziua de 31 martie 2007 la orele 15.00, iar dupa aceea pelerinajul va porni la orele 16.00. Traseul este cel cunoscut din anii precedenti, si anume: Biserica Barboi – strada Barboi – strada Elena Doamna – Anastasie Panu – bulevardul Stefan cel Mare si Sfant – Catedrala mitropolitana. Vom avea opriri pe acest traseu la Biserica ‘Schimbarea la Fata’ – Alba, la Biserica Barnovschi, la Biserica ‘Sf. Nicolae’ Domnesc, la Manastirea ‘Sf. Trei Ierarhi’ si la Catedrala mitropolitana, acolo unde vom fi intampinati de catre IPS Parinte Mitropolit Daniel. Acest pelerinaj va fi incheiat cu acea slujba si cu un cuvant de invatatura al IPS Mitropolit Daniel la nou infiintata parohie ‘Intrarea Domnului in Ierusalim’ din cartierul Tatarasi’.

In Iasi, ultimul pelerinaj de Florii organizat inainte de Revolutia din 1989 a avut loc in anul 1947. Traditia a fost reluata in anul 1990 la initiativa IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Mai multe amanunte despre acest pelerinaj ne-a oferit parintele Constantin Andrei, protopop de Iasi I: ‘Pelerinajul Floriilor este o traditie locala a Bisericii noastre care s-a extins de la un an la altul, el fiind reinnodat in 1990, respectandu-se o frumoasa traditie locala a orasului Iasi. Anul acesta sunt asteptati la Biserica ‘Sf. Apostoli Petru si Pavel’ – Barboi elevii din toate scolile noastre, credinciosi din toate parohiile orasului nostru, preotii din toate parohiile orasului nostru si autoritatile locale, autoritatile centrale, toti cei care iubesc credinta noastra strabuna si toti cei care vor cu adevarat sa se bucure de aceasta procesiune religioasa care simbolizeaza drumul Mantuitorului Iisus Hristos din Betania spre intrarea triumfala in Ierusalim. As dori ca toti cei care participa sa impodobeasca acest moment nu numai cu prezenta lor, ci si cu flori, pentru ca a doua zi sarbatorim Intrarea Domnului in Ierusalim sau Floriile, sarbatoarea florilor. Participarea activa si constienta a credinciosilor este aceea ca facem o rugaciune, aceasta fiind o sarbatoare a orasului nostru’.

Pelerinajul de Florii in Protopopiatul Pascani

La pelerinajul de Florii din cadrul Protopopiatului Pascani vor participa toti preotii ortodocsi din acest oras, insotiti de credinciosi ortodocsi, dar si credinciosi apartinand Bisericii Romano-Catolice, dupa cum ne-a spus parintele Pavel Postolachi, protopop de Pascani: ‘Fiecare preot paroh de la toate bisericile din Pascani, impreuna cu credinciosii, vor pleca in procesiune de la bisericile parohiale catre piata centrala a orasului. Acolo, pe un podium special amenajat vom oficia o slujba religioasa specifica acestei zile, specifica pelerinajului, cu cantari adecvate sarbatorii, cu rugaciuni si cu un cuvant de invatatura. La pelerinajul de anul acesta si-au anuntat prezenta si credinciosii romano-catolici, pentru ca impreuna sa putem lauda pe Dumnezeu si ne vom ruga ca sa petrecem Saptamana Patimilor cu evlavie si cu traire duhovniceasca, pentru ca sa putem primi darurile Invierii’.

Pelerinajul de Florii in Protopopiatul Harlau

In Protopopiatul Harlau, pelerinajul de Florii va incepe maine, orele 14.00, de la parohia Parcovaci. Pe parcursul procesiunii vor fi interpretate cantari religioase specifice Postului Sfintelor Pasti. Mai multe detalii despre acest pelerinaj am aflat de la parintele Nicolae Craciun, protopop de Harlau: ‘La Harlau, pelerinajul de Florii va incepe la orele 14.00, de la parohia Parcovaci, unde credinciosii si preotii vor porni si vor vizita absolut toate bisericile din orasul Harlau. Se va merge mai intai la Biserica ‘Sf. Gheorghe’ – ctitoria lui Stefan cel Mare si Sfant, apoi la Biserica ‘Sf. Nicolae’, la Biserica ‘Sf. Dimitrie’ – ctitoria lui Petru Rares din curtea Protopopiatului, si apoi vom zabovi putin, pentru ca in cadrul pelerinajului sa sfintim si magazinul nostru de obiecte bisericesti – ‘Lumina credintei’, titlu sugerat de IPS Parinte Mitropolit Daniel pentru revista Protopopiatului nostru. Apoi, ne vom deplasa la Biserica ‘Sf. Vasile’ si vom cobori la ultima unitate bisericeasca, ultimul locas de cult, si anume la capela ‘Sf. Pantelimon’ de pe langa Centrul de Ingrijire si Asistenta Harlau’.

Pelerinajul de Florii in Protopopiatul Botosani

La Botosani, traditionalul pelerinaj de Florii va incepe la orele 15.00. Se va pleca in procesiune de la Biserica ‘Izvorul Tamaduirii’ si se va merge pana la Biserica ‘Nasterea Maicii Domnului’ de la Cimitirul Pacea, dupa cum ne-a spus parintele Lucian Leonte, protopop de Botosani: ‘In acest an, la Botosani, pelerinajul de Florii va incepe la ora 15.00 si va avea urmatorul traseu: Biserica ‘Izvorul Tamaduirii’ este punctul de pornire al pelerinajului, unde slujeste pr. Ioan Alupoaie, care va pregati cele necesare pentru manifestare, impreuna cu misionarii Protopopiatului si cu alti preoti din tot orasul, care vor veni aici cu credinciosii pe care i-am rugat sa vina cu flori de busuioc si cu ramuri verzi pentru ca sa le purtam in maini asemenea celor care L-au primit pe Mantuitorul Hristos in Ierusalim, florile fiind si un simbol al primaverii in care ne aflam, dar si simbol al bucuriei ca vine Hristos in orasul nostru, in casa noastra si in inima noastra; urmatoarea biserica care va fi in traseu este Biserica ‘Duminica Mare’, apoi pelerinajul va continua spre Biserica ‘Sf. Vasile cel Mare’ si catre Biserica ‘Sf. Treime’, ajungandu-se in final la Biserica ‘Nasterea Maicii Domnului’ de la Cimitirul Pacea. In acest an am ales un traseu unde majoritatea bisericilor sunt biserici in constructie, dar si pentru faptul ca toti participantii care vor fi impreuna cu noi sa vada inca o data ca Biserica incearca sa vina in intampinarea nevoilor credinciosilor, asa incat am putea numi ca la Botosani pelerinajul din acest va fi un pelerinaj al bisericilor care se cladesc si in care este asteptat sa vina Hristos pentru mantuirea credinciosilor’.

Pelerinajul de Florii in Protopopiatul Dorohoi

In Protopopiatul Dorohoi, pelerinajul de Florii se va desfasura maine incepand cu orele 14. 00, dupa cum ne-a informat parintele Stelian Ciurciun, protopop de Dorohoi: ‘In Protopopiatul Dorohoi, pelerinajul de Florii se va desfasura maine, 31 martie, incepand cu orele 14.00, la Biserica ‘Sf. Cuvioasa Parascheva’ din cartierul Plevna. La pelerinaj vor participa toti preotii din orasul Dorohoi si din imprejurimi, insa ne-am bucura daca vor participa toti preotii din Protopopiat. Traseul pe care se va desfasura pelerinajul este: bulevardul Victoria – centrul orasului – blocul turn – Primaria orasului Dorohoi – Catedrala ‘Adormirea Maicii Domnului’. Incepem cu slujba Vecerniei si incheiem cu Acatistul Dreptului Lazar’.

Pelerinajul de Florii in Protopopiatul Darabani

In Protopopiatul Darabani, pelerinajul de Florii se va desfasura maine incepand cu orele 16.00. Preotii si credinciosii vor porni in procesiune de la Biserica ‘Sf. Imparati Constantin si Elena’. Mai multe detalii in acest sens ne-a oferit parintele Constantin Panzaru, protopop de Darabani: ‘Pelerinajul de Florii din orasul Darabani va incepe la orele 16.00, de la Biserica ‘Sf. Imparati Constantin si Elena’, unde se va citi rugaciunea de binecuvantare a salciilor, care vor fi impartite credinciosilor. De aici vom pleca in procesiune cu icoane, cu prapuri, cu icoana praznicului Intrarii Domnului in Ierusalim si ne vom deplasa catre Primaria orasului Darabani. In vecinatatea Primariei se afla un parc si un monument inchinat eroilor cazuti la datorie in al II-lea razboi mondial, unde vom rosti o rugaciune de pomenire a eroilor adormiti, si de aici vom merge catre Biserica ‘Sf. Nicolae’ din orasul Darabani. La Biserica ‘Sf. Nicolae’ se va oficia slujba Vecerniei si tot aici se va incheia procesiunea de Florii. La aceasta procesiune sunt chemati si invitati preotii si credinciosii din orasul Darabani’.

Pelerinajul de Florii in Protopopiatul Saveni

Preotii si credinciosii din Protopopiatul Saveni vor participa maine la pelerinajul de Florii. In acest an, procesiunea va incepe la orele 12.00. Despre programul dupa care se va desfasura procesiunea ne-a vorbit parintele Liviu Nechita, protopop de Saveni: ‘In orasul Saveni, maine, incepand cu orele 12.00, va avea loc pelerinajul de Florii, punctul de plecare fiind Biserica ‘Sf. Gheorghe’ din oras. In acest an, pelerinajul are o nota deosebita, deoarece, pe parcursul desfasurarii lui, ne vom opri pentru a sfinti si pentru a inaugura noul magazin de obiecte bisericesti al Protopopiatului Saveni. Pe parcursul traseului se vor intona cantari si se vor face opriri pentru a da slava bunului Dumnezeu si a-I multumi pentru toate binefacerile pe care le revarsa asupra noastra. Ne vom opri si in locurile principale ale orasului nostru, inclusiv in fata Primariei, pentru ca mai apoi sa ne indreptam spre Biserica ‘Sf. Nicolae’, unde vom aduce multumire bunului Dumnezeu facand un Te-Deum si inaltand rugaciuni lui Dumnezeu ca sa ne aiba in paza sfanta’.

Pelerinajul de Florii in Protopopiatul Piatra Neamt

In Protopopiatul Piatra Neamt, pelerinajul de Florii va incepe la orele 13.00, de la Biserica ‘Sf. Ioan Botezatorul’. Parintele Dumitru Ailincai, protopop de Piatra Neamt, ne-a spus ca ‘si de data aceasta ne-am straduit, impreuna cu preotii din oras si cu cei din jurul orasului, sa indemnam credinciosii sa participe la aceasta procesiune si sa pregatim cantarile specifice zilei de Florii. Procesiunea va incepe cu binecuvantarea si cu rugaciuni incepatoare la Biserica ‘Sf. Ioan’, ora 13.00, la care vor participa corurile Seminarului, apoi succesiv ale parohiilor si ale fratilor din Oastea Domnului care vor interpreta cantarile frumoase si colindele specifice acestei zile. In frunte vor fi purtatorii de steaguri, elevi imbracati in stihare, precedati de soborul de preoti si de multimea credinciosilor’.

Pelerinajul de Florii in Protopopiatul Tg. Neamt

In Protopopiatul Tg. Neamt, pelerinajul de Florii va incepe la orele 12 00. Preotii din cele zece parohii ale orasului, dar si credinciosii se vor intalni in intersectia dintre bulevardul Stefan cel Mare si Sfant si bulevardul Mihai Eminescu, de unde vor porni spre Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’. Parintele Ioan Dogaru, protopop de Tg. Neamt, ne-a spus ca ‘in Sambata lui Lazar, dupa oficierea Sf. Liturghii, preotii orasului Tg. Neamt, dar si preotii slujitori de la Humulesti, vor pleca in pelerinaj impreuna cu credinciosii, ducand cu ei odoarele Bisericii, Sf. Cruci, icoane si prapuri. Pe traseu se vor face opriri la locuri speciale unde se vor face ectenii si rugaciuni pentru pelerini si pentru intreg poporul. La ora 12.00, preotii si credinciosii de la parohiile ‘Sf. Voievozi’, ‘Sf. Gheorghe’, ‘Sf. Ilie’, ‘Sf. Nicolae’ si ‘Sf. Haralambie’, precum si preotii slujitori si cu credinciosii de la parohiile ‘Sf. Nicolae’ – Humulesti si ‘Sf. Trei Ierarhi’ – Bejeni Humulesti, se vor intalni la intersectia principala de langa Policlina din oras, unde se va citi Sf. Evanghelie a zilei, iar impreuna, in cantari sfinte, vom cobori pe bulevardul principal al orasului spre Catedrala ‘Adormirea Maicii Domnului’. Vom fi intampinati de preotii slujitori si credinciosii de la Catedrala, unde se va oficia slujba Vecerniei, iar in final se va tine un cuvant de invatatura legat de acest important eveniment’.

Pelerinajul de Florii in Protopopiatul Roznov

Pelerinajul de Florii organizat de catre Protopopiatul Roznov se va derula pe drumul celor 24 de troite. Mergand in procesiune spre biserica Roznov II, preotii si credinciosii vor intona cantari specifice postului Sfintelor Pasti, dupa cum ne-a spus parintele Vasile Toc, protopop de Roznov: ‘Credinciosii, impreuna cu preotii, vor porni de la Biserica ‘Sf. Nicolae’ spre cele 24 de troite care sunt in parohiile Roznov I si Roznov II. Pe traseu vom merge cu icoana Floriilor, cu Sf. Cruce, cu icoana Mantuitorului, cu cea a Maicii Domnului si cu ramuri de salcie si cu flori pentru a repeta si anul acesta drumul Mantuitorului din Betania la Ierusalim. Nadajduim ca timpul va fi bun si in 4 – 5 ore sa putem sa parcurgem drumul celor 24 de troite, la fiecare troita citindu-se un icos si un condac din Acatistul Invierii lui Lazar’.

Pelerinajul de Florii in Protopopiatul Ceahlau

In Protopopiatul Ceahlau, pelerinajul de Florii se va desfasura incepand cu orele 15.30. La aceasta manifestare deosebita sunt asteptati sa participa toti cei 29 de preoti din cadrul Protopopiatului. Parintele Mihai Damian, protopop de Ceahlau, ne-a spus ca ‘maine vom incepe pelerinajul la ora 15.30, de la Biserica ‘Pogorarea Duhului Sfant’ din Ceahlau, traseul fiind de 1, 2 km pana la biserica din centru, Biserica ‘Nasterea Maicii Domnului’. La acest pelerinaj vor lua parte toti preotii din protopopiatul nostru, adica 29 de preoti. Suntem pregatiti pentru aceasta, timpul este favorabil si in acelasi timp vor lua parte toti studentii si elevii seminaristi care sunt din cadrul Protopopiatului Ceahlau si care vor canta impreuna cu preotii si cantaretii. Speram sa fie o desfasurare pe masura asteptarilor noastre, asa cum a fost si in anii trecuti’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…