Personalitatea vrednicului de pomenire PF Teoctist, evocata de ierarhi ai Bisericii noastre

Cu prilejul implinirii a 40 de zile de la trecerea la cele vesnice a vrednicului de pomenire Parintele nostru Patriarh Teoctist, la Catedrala patriarhala din Bucuresti a fost oficiata astazi, cu incepere de la orele 12.00, slujba de pomenire. Slujba a fost oficiata de catre IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei si Loctiitor de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, impreuna cu membri ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. In acest sens, IPS Laurentiu, Mitropolitul Ardealului, ne-a vorbit despre semnificatiile acestei slujbe, evocand si personalitatea PF Teoctist: ‘Momentul acesta solemn incheie perioada de doliu pentru noi. Cele 40 de zile au fost zile de rugaciune, de pomenire, de mijlocire pentru cel ce a plecat dintre noi, pentru ca dupa traditia crestina la 40 de zile are loc judecata. Este, deci, un act firesc de pietate, de pretuire, de rugaciune pentru cel care a fost Parintele nostru. Ceea ce as dori sa evoc in acest moment este faptul ca a avut o evocare fata de toti fiii duhovnicesti din intreaga Patriarhie. A participat si la noi, in Ardeal, la manifestarile pe care Biserica le-a randuit, fiind intr-o colaborare directa si intr-o apropiere spirituala, dar si canonica cu IPS Mitropolit vrednic de pomenire Antonie al Ardealului’.

La randul sau, PS Gherasim, episcop al Ramnicului, a evocat personalitatea vrednicului de pomenire PF Teoctist, prezentand un episod din viata sa din timpul anilor de seminar, timp in care cei doi au urmat impreuna cursurile teologice: ‘L-am cunoscut pe PF Teoctist in 1934, la Seminarul Monahal de la Manastirea Cernica, iar de atunci l-am cunoscut sub toate aspectele, adica: ca arhiereu, episcop la Patriarhie, ca episcop la Arad, ca mitropolit al Olteniei, ca mitropolit al Moldovei si Sucevei si ca patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. Inca de cand era la Seminar, PF Sa era cu totul aparte, ordonat, imbracat curat si foarte sarguincios la carte. As putea sa spunem ca a fost un organizator, a fost un ganditor, iar in lucrarea aceasta a pornit de la trairea duhovniceasca a PF Sale’.

De asemenea, PS Sofronie, episcop al Oradiei, Bihorului si Salajului, a evocat perioada in care fericitul intru pomenire Parintele nostru Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a slujit in aceasta eparhie: ‘In acea perioada, 1969 – 1970, PF Sa a slujit foarte mult in cuprinsul Episcopiei Oradiei, a cunoscut pe preoti, pe credinciosi, a cunoscut particularitatile confesionale si multi-etnismul acestei zone, precum si diferentele culturale. S-a facut iubit de toti preotii, de toti credinciosii, incat i-au pastrat o vie memorie. In calitate de patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane a vizitat in mai multe randuri Episcopia Oradiei, de fiecare data intorcandu-se cu mult drag si cu multa bucurie’.

Nu in ultimul rand, PS Ioan, episcop al Covasnei si Harghitei, a amintit grija pe care PF Teoctist a purtat-o acestei eparhii: ‘Romanii din Covasna si Harghita i-au purtat o deosebita stima si respect Patriarhului Teoctist, iar atunci cand a venit in partile noastre totdeauna a fost primit cu lacrimi. Faptul ca Patriarhul a imbratisat ideea infiintarii acestei episcopii a ramas si va ramane in memoria credinciosilor de aici’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…