PF Parinte Patriarh Teoctist a participat astazi la lansarea cartii ‘Ortodoxie si putere politica in Romania contemporana’

PF Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a participat astazi la lansarea cartii ‘Ortodoxie si putere politica in Romania contemporana’ semnata de catre istoricul George Enache. Acest volum face parte din colectia ‘Biblioteca de Istorie’ a Editurii Nemira, 2005, si a fost editat cu sprijinul Patriarhiei Romane. Dupa prezentarea volumului, PF Patriarh Teoctist a tinut o cuvantare in care si-a exprimat emotia si recunostinta prilejuite de aparitia acestei carti: ‘Sunt emotionat in mod firesc pentru ca aceasta marturie care am avut-o acum netalmacit, imi aduce aminte de anii cand eram la inceputul activitatii mele si momentele acestea de framantari, in mod firesc, le-am trait alaturi de cel care constituie miezul studiilor, a actelor, a tot ceea ce Securitatea de atunci cauta sa afle nu numai faptele ci si gandurile si aspiratiile oamenilor. Intai sunt impresionat pentru ca iata numai cu voia cu Dumnezeu am ajuns ca sa vad si sa aud lucruri atat de minunate, acum dupa 15 ani de cand Dumnezeu si-a intors fata catre poporul roman. De necrezut, acum doua decenii ca, chiar in sediul acesta si la pridvorul sfintei noastre catedrale apare acesta carte ca un rod al rugaciunilor adanci de zi si de noapte, cate momente a cerut autorului ca sa selectioneze ceea ce noi ascultam acum’.

Cartea ‘Ortodoxie si putere politica in Romania contemporana’, semnata de istoricul George Enache si lansata astazi la sediul Patriarhiei, a fost prezentata de dr. Florin Constantiniu, membru corespondent al Academiei Romane. Cu acest prilej, Florin Constantiniu a facut cateva precizari cu privire la relatia dintre Biserica Ortodoxe Romana si autoritatile statului in timpul regimului comunist si dupa caderea acestuia: ‘Biserica a tinut tot timpul aceasta flacara a invataturii lui Hristos in sfesnic ca sa lumineze tuturor, si atunci cand a cazut regimul comunist in 1989 n-a fost o iesire cum au facut crestinii dupa ce li s-a dat libertatea de cult, prin Sf. Imparat Constantin, au iesit din catacombe si au putut sa-si marturiseasca deschis credinta lor. Nu. A fost practic o continuitate pentru ca in nici un moment poporul roman nu a trebuit sa-si abandoneze marturisirea lui ortodoxa, tocmai gratie acestui dialog pe care Biserica a stiut sa-l poarte cu puterea, dialog desfasurat in conditii extrem de anevoioase, pentru ca aceasta putere era ostila Bisericii’.

Dupa cum spuneam, cartea ‘Ortodoxie si putere politica in Romania contemporana’ face parte din cadrul colectiei ‘Biblioteca de Istorie’ a Editurii Nemira. Prezent la eveniment, coordonatorul acestei colectii, Silviu Moldovan, a subliniat importanta volumului lansat astazi: ‘Lucrarea pe care o vedeti aici este una dintre cele mai importante sau, sa vorbim la timpul viitor, avand in vedere ca anul nu s-a incheiat, va fi una dintre cele mai importante carti publicate in Romania, in cursul anului 2005. Autorul acestei carti are un dublu merit pe care as vrea sa-l mentionez aici, si anume faptul ca aceasta tema este un merit de capetenie al domnului Enache, care subliniaza faptul ca abordarea este una absolut stiintifica, si va veti convinge foarte repede citind aceasta carte. Celalalt merit la care m-as referi este o densitate extraordinara a scriiturii domnului Enache, cu dimensiuni destul de mari, dar ar fi putut sa scrie mult mai mult’.

Autorul cartii, tanarul istoric George Enache, si-a exprimat bucuria pentru faptul ca PF Patriarh Teoctist a fost prezent astazi la lansarea volumului si a explicat ce anume si-a propus prin intocmirea aceste carti: ‘Incep prin a-mi exprima bucria sincera ca aici, in aceasta sala, sunt doua persoane care intruchipeaza cateva din idealurile care m-au preocupat si care m-au animat cand am scris aceasta carte. In primul rand, este vorba de PF Sa, Parintele Patriarh Teoctist, martor nemijlocit al acelor evenimente destul de grele pentru viata Bisericii, cel care poate fi cel mai bun critit la ceea ce am scris. In al doilea rand, este vorba de academicianul Florin Constantiniu, cel care este primul autor dupa ’89 a unei istorii sincere. Cele doua lucruri m-au preocupat si pe mine, de a scrie o istorie sincera a Bisericii din acea perioada, totdeauna corijata si legata de memoria nemijlocita a celor care au trait si care sunt in cele din urma judecatorii supremi in acea situatie’.

La lansarea cartii ‘Ortodoxie si putere politica in Romania contemporana’, semnata de catre istoricul George Enache, au mai fost prezenti membri ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, personalitati ale vietii publice si culturale romanesti. Precizam ca studiul semnat de catre George Enache a fost realizat pe baza cercetarilor acestuia in arhiva Consiliului National pentru ‘Studierea Arhivelor Securitatii’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…