PF Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, inconjurat de un sobor de ierarhi, preoti si diaconi, a oficiat in aceasta dimineata slujba de sfintire a manastirii cu hramul ‘Duminica Sfintilor Romani’. Din soborul de ierarhi au facut parte IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, IPS Teofan, Mitropolit al Olteniei, IPS Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului, IPS Nifon, Arhiepiscop al Targovistei, PS Calinic, Episcop al Argesului si Muscelului, PS Casian, Episcop al Dunarii de Jos, PS Galaction, Episcop al Alexandriei si Teleormanului, PS Ambrozie, Episcop al Giurgiului, PS Sofronie, Episcopul Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria, PS Vincentiu Ploiesteanu si PS Ciprian Campineanul, Episcopi vicari patriarhali, PS Varsanufie, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, si PS Irineu Slatineanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Ramnnicului. Slujba de sfintire a fost urmata de slujba Sfintei Liturghii, iar dupa citirea Sf. Evanghelii a fost citit actul de tarnosire a manastirii cu hramul ‘Duminica Sfintilor Romani’. In continuare va prezentam un fragment din acest document de sfintire, citit de catre PS Varsanufie Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor: ‘Impreuna cu harnicii nostri colaboratori de la Patriarhie si de la Arhiepiscopia Bucurestilor, si incurajati de bunavointa crestineasca a unor dreptmaritori fii ai Bisericii noastre, ale caror nume le-am asezat astazi spre vesnica pomenire alaturi de sfintele moaste, la altarul sfantului locas, am implinit tot ceea ce astazi se vede zidit pe acest loc, dobandit de Patriarhul Justinian Marina, constructia ansambului incepand cu incapatoarea cladire a atelierelor Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, ale carei planuri le-a intocmit vrednicul de pomenire inaintas al nostru Patriarh Iustin Moisescu si pe care, precum s-a aratat, a inaltat-o si a incheiat-o in anii 1987-1989, inzestrand-o cu toate necesare lucrarii de faurire a obiectelor bisericesti destinate sfintelor slujbe: iconostase, icoane imparatesti, Sfinte Evanghelii, policandre, clopote, sfesnice, sfinte vase liturgice de toate felurile. Cu multe eforturi s-a tamaduit astfel, in parte, rana adanca a demolarii atelierelor organizate in incinta de odinioara a Schitului Maicilor, cu frumoasele ei pridvoare arcade pe coloane ce dainuie nesterse in sufeltul nostru’.
In cuvantul de invatatura, PF Parinte Patriarh Teoctist a facut cateva marturisiri de suflet legate de sfintirea manastirii cu hramul ‘Duminica Sfintilor Romani’: ‘Minunea invierii fiicei lui Iair de astazi se potriveste foarte bine cu invierea noastra, cu momentul acesta de inviere. A inviat Schitul Maicilor aici. De la acest schit din atelierele noastre s-au impanzit in lumea intreaga catapetesme maiestrit sculptate. Acum, cu manastirea aici, cu rugaciunile parintilor de aici nadajduim ca sa inmultim aceasta, si ne-a ajutat Dumnezeu daca am asezat aceasta cladire aici, cu eforturi numai de Dumnezeu stiute. Acum avem si un salas monahal, incat punem un fel de inceput, un fel de inviere a acestei institutii ale noastre. Insa, este si un fel de alinare pentru dorul Catedralei Mantuirii Neamului’.
De asemenea, parintele consilier Constantin Stoica, purtator de cuvant al Patriarhiei Romane, ne-a spus despre evenimentul de astazi ca ‘un numar impresionant de credinciosi au tinut sa fie prezenti inca de la primele ore ale diminetii la acest eveniment, cu totul si cu totul deosebit pentru viata Bisericii Ortodoxe Romane. Peste noapte, credinciosi din Bucuresti, dar si din imprejurimi, ca de altfel si pelerini au tinut sa venezere si aici moastele Sf. Dimitrie cel Nou, care se afla aici inca de ieri dupa amiaza. In cuvantul Sau, Parintele Teoctist a incercat sa reliefeze semnificatiile ridicarii unei manastiri in incinta Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, PF Sa considerand aceasta manastire ca o recuperare morala a corpului de chilii din jurul Bisericii ‘Schitul Maicilor’ care a fost demolat in perioada comunista. Aceasta biserica poate fi considerata asemenea Bisericii ‘Schitului Maicilor’ care, in perioada regimului comunist, era in incinta atelierelor Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, iar acum aceasta manastire vine sa implineasca cu dimensiunea sa spirituala, duhovniceasca, acest complex al Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane’.
Manastirea cu hramul ‘Duminica Sfintilor Romani’, ctitorie a PF Parinte Patriarh Teoctist, este situata pe Soseaua Oltenitei, nr. 255. in vecinatatea comunei Popesti-Leordeni. Cu prilejul sfintirii, lacasul a fost inzestrat cu moaste ale Sf. Ap. Andrei, ale Sf. Mare Mucenic Gheorghe si ale Sf. Ierarhi Ambrozie si Dionisie. Sfintele moaste au fost daruite manastirii prin grija PF Parinte Patriarh Teoctist.