PF Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, va primi, pe data de 13 octombrie 2005, titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii „Alexandru Ioan Cuza“, din Iasi. Hotararea a fost aprobata, in unanimitate, de Senatul Universitatii, iar propunerea a venit din partea Inalt Prea Sfintitului Daniel, Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, precum si a Facultatii de Teologie Ortodoxa „Dumitru Staniloae“, din Iaai. Solicitarea a trecut mai intai prin Biroul Senat, iar apoi, a fost aprobata de catre Senat, dupa cum a mentionat rectorul Dumitru Oprea: ‘Decizia Senatului a venit la solicitarea colegilor de la Teologie, bineinteles, sub, intotdeauna, apropiata colaborare a IPS Parinte Daniel, care ca, intotdeauna, are un gand bun pentru scoala si pentru cei care au facut ca scoala sa fie asa cum exista astazi, or, la capitolul asta, ma refer la scoala credintei, fiindca PF Teoctist este un om din Moldova si anul asta este unul deosebit de frumos si sa-i dea Dumnezeu, inca, multe zeci la cei 90 existenti. Este o bucurie a noastra a iesenilor, a moldovenilor, in general, ca un om de pe aceste meleaguri reprezinta Ortodoxia romana pe celelalte culmi. N-a fost decat motiv de bucurie, asa ca asteptam ca o data cu sarbatorile Cuv. Parascheva, in ajun sa fie, si normal, am zice noi, recunoasterea tuturor implinirilor realizate de Ortodoxia romana sub coordonarea Patriarhului Romaniei’. Despre Prea Fericitul Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, rectorul de la „Cuza“ a amintit faptul ca a urmat Facultatea de Teologie din Bucuresti, intre anii 1940 – 1944, pe care a absolvit-o cu „Magna cum Laude“, iar in anul 1946, Prea Fericirea Sa s-a inscris la cursurile Facultatii de Istorie si Filozofie, a Universitatii ‘Al. I. Cuza’, din Iasi. Originar din Moldova, Parintele Teoctist a sprijinit si promovat valorile academice ale invatamantului iesean, in perioada in care a fost Mitropolit al Moldovei si Bucovinei. Evenimentu,l prilejuit de acordarea titlului de Doctor Honoris Causa, are loc in acelasi an in care Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist a implinit 90 de ani si este expresia cooperarii stranse dintre Biserica si Universitate, doua institutii fundamentale care au vocatia comuna de a pastra si promova, in timp, identitatea culturala si spirituala a spatiului romanesc.
Factbox: Îmbătrânirea demografică în România
Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…
Filantropia Ortodoxă Huși: Campania „Împreună aducem Lumină în suflete!” a ajuns în Protopopiatul Vaslui
Angajații și voluntarii Asociației „Filantropia Ortodoxă” din Huși au pornit luni spre comunitățile selectate pentru a 3-a ediție a proiectului intitulat „Împreună aducem Lumină în suflete!”. Proiectul filantropic „Împreună aducem Lumină în suflete!” este dedicat…
Votează „Tărâmul Sfinților, Botoșani” ca destinația anului 2023
Județul Botoșani a intrat în cea mai importantă competiție de promovare a turismului intern, „Destinația Anului 2023”, la categoria „Tărâmuri cu istorie și tradiție”. Sesiunea de vot se va încheia pe 7 aprilie. Județul este…
Muzeul Satului: Parohia Apărătorii Patriei II organizează un atelier de încondeiat ouă
Parohia Apărătorii Patriei II „Sfântul Ambrozie” din București desfășoară duminică „Atelierul de încondeiat ouă” în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Prin acest proiect se urmărește cultivarea în rândul copiilor, a tinerilor și a…
De Ziua Academiei Române, Ioan-Aurel Pop a evocat vitregiile prin care a trecut instituția în timpul comunismului
„Academia Română a cunoscut, asemenea tuturor instituţiilor de cultură ale ţării, vitregiile regimului comunist totalitar, ale cărui ingerinţe s-au făcut simţite pe deplin”, a amintit marți Acad. Ioan-Aurel Pop, la aniversarea a 157 de ani…