Prăznuirea Sfântului Apostol și Evanghelist Matei

În fiecare an, la 16 noiembrie, Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Apostol și Evanghelist Matei, unul din cei 12 Apostoli ai Mântuitorului. De neam evreu, acesta era vameș în Capernaum, lângă lacul Galileii, și se numea Levi. Ca ucenic al Mântuitorului, Sfântul și-a schimbat nu numai numele, ci a lăsat în urmă tot ce îl lega de viața de până atunci.

După Ziua Cincizecimii, la fel ca și ceilalți apostoli, Sfântul Matei a început să propovăduiască cuvântul Domnului înaintea oamenilor. Pentru a-L face cunoscut la cât mai multe popoare, a scris Sfânta Evanghelie care-i poartă numele, în care a așezat cele mai importante învățături, minuni și evenimente din viața Mântuitorului. A scris-o în dialectul aramaic – limba vorbită în vremea aceea de către evrei și limba în care Domnul Iisus Hristos a predicat. Această carte – prima din colecția Noului Testament – s-a răspândit mai ales la comunitățile de evrei care primiseră botezul creștin. Evanghelia a fost apoi tradusă și în limba greacă.

Tradiția Bisericii ne spune că Sfântul Apostol Matei a predicat Evanghelia și la alte popoare, nu doar la evrei, ci și la perși, nubieni și etiopieni. A suferit moarte martirică la o dată necunoscută, fiind ars pe rug de către păgâni, lângă cetatea Mirmeniei din Etiopia.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…