In programul ceremoniilor religoase prilejuite de proclamarea canonizarii Sfantului Onufrie, care vor avea loc in perioada 7- 11 septembrie 2005, este inclusa si Manastirea Vorona, din judetul Botosani. In prezent se fac pregatiri intense pentru evenimentele de pe data de 8 septembrie a.c., cand Biserica ‘Nasterea Maicii Domnului’, din cadrul Manastirii Vorona, isi sarbatoreste hramul, iar moastele Sfanului Cuvios Onufrie vor fi aduse aici, in pelerinaj, de la Sihastria Voronei. Cu acest prilej, in cadrul Sfintei Liturghii, se va face proclamarea canonizarii Sfantului Onufrie. La aceste evenimente este asteptat si PF Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane. Care este atmosfera in aceste zile la Manastirea Vorona si ce pregatiri se fac pentru ceremoniile religioase de pe 8 septembrie ne-a spus maica stareta Teofana: ‘Atmosfera este buna, imbucuratoare si-i asteptam pe credinciosi cu mare bucurie, cu credinta la acest moment unic al canonizarii Cuv. Onufrie de la Sihastria Voronei. Hramul nostru este hramul traditional, in cinstea Maicii Domnului. Toti asteptam acest moment cu emotie si cu bucurie si nadajduim sa fie bine. Ne rugam la Dumnezeu sa fie vreme buna, credinciosii sa poata veni si sta in pace. Venirea Prea Fericitului este ceva deosebit. Daca va voi Dumnezeu sa-l avem in mijlocul nostru, se va face slujba pe balconul casei oficiale, care este special construit pentru slujba de hram. Mai exact, vom face doua scene, doua podiumuri, unde vor sta ceilalti invitati care vor veni’. Si la Seminarul Teologic ‘Sf. Gheorghe’, din Botosani, se fac pregatiri pentru evenimentele prilejuite de proclamarea canonizarii Sf. Cuvios Onufrie. Despre implicarea profesorilor si elevilor Seminarului la aceste evenimente ne-a vorbit parintele profesor Grigore Diaconu, directorul institutiei: ‘Corul Seminarului nostru, mai precis grupul ‘Filotheos’, va da raspunsurile la slujba de priveghere, care va vea loc pe 7 septembrie, seara, la Manastirea Vorona, iar, a doua zi, la Sf. Liturghie, ‘Filotheos’ si ‘Biruitorii’, corul mare al Seminarului, vor da raspunsurile, dupa care, tot in aceeasi zi, pe 8 septembrie, seara, vor da raspunsurile la slujba de priveghere, care va avea loc la Sihastria Voronei. Pe 9 septembrie, dupa masa, de asemenea, vor da raspunsurile cuvenite la slujbele care se vor oficia legate de aceasta mare sarbatoare’. Ceremoniile religioase prilejuite de proclamarea canonizarii Sfantului Cuvios Onufrie vor avea loc la Manastirile Vorona si Sihastria Voronei. Dupa proclamarea canonizarii Sfantului Cuvios Onufrie, biserica Manastirii Sihastria Voronei, care in prezent poarta hramul ‘Bunevestiri’, il va avea ca ocrotitor principal pe Sfantul Onufrie. Ziua de praznuire a Sfantului Cuvios Onufrie este 9 septembrie, data stabilita de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in sedinta de lucru din luna iulie, a acestui an.
Factbox: Îmbătrânirea demografică în România
Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…
Filantropia Ortodoxă Huși: Campania „Împreună aducem Lumină în suflete!” a ajuns în Protopopiatul Vaslui
Angajații și voluntarii Asociației „Filantropia Ortodoxă” din Huși au pornit luni spre comunitățile selectate pentru a 3-a ediție a proiectului intitulat „Împreună aducem Lumină în suflete!”. Proiectul filantropic „Împreună aducem Lumină în suflete!” este dedicat…
Votează „Tărâmul Sfinților, Botoșani” ca destinația anului 2023
Județul Botoșani a intrat în cea mai importantă competiție de promovare a turismului intern, „Destinația Anului 2023”, la categoria „Tărâmuri cu istorie și tradiție”. Sesiunea de vot se va încheia pe 7 aprilie. Județul este…
Muzeul Satului: Parohia Apărătorii Patriei II organizează un atelier de încondeiat ouă
Parohia Apărătorii Patriei II „Sfântul Ambrozie” din București desfășoară duminică „Atelierul de încondeiat ouă” în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Prin acest proiect se urmărește cultivarea în rândul copiilor, a tinerilor și a…
De Ziua Academiei Române, Ioan-Aurel Pop a evocat vitregiile prin care a trecut instituția în timpul comunismului
„Academia Română a cunoscut, asemenea tuturor instituţiilor de cultură ale ţării, vitregiile regimului comunist totalitar, ale cărui ingerinţe s-au făcut simţite pe deplin”, a amintit marți Acad. Ioan-Aurel Pop, la aniversarea a 157 de ani…