PS Eftimie, Episcopul Romanului, isi serbeaza maine ziua de nastere

Prea Sfintitul Eftimie Luca s-a nascut la data de 9 noiembrie 1914, in localitatea Hangu, judetul Neamt. A fost tuns in monahism la Manastirea Ciolanu. A fost staret al Manastirii Bistrita, din judetul Neamt, apoi staret la Manastirea ‘Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava’. Il intalnim ca Vicar al Eparhiei Romanului si Husilor cu titlul de ‘Barladeanul’ incepand cu data de 13 decembrie 1971. La 20 aprilie 1978 a fost ales Episcop de Roman si a fost inscaunat la data de 23 aprilie 1978. In cei 27 de ani de pastorire a Episcopiei Romanului, PS Eftimie a avut multiple realizari, fapt pentru care se bucura de o apreciere deosebita atat in randul ierarhilor cat si in randul credinciosilor, dupa cum mentioneaza PS Ioachim Bacauanul, Arhiereu vicar al acestei Eparhii: ‘Un episcop deosebit, un episcop care este acelasi pentru toti si diferit pentru fiecare. In mod unanim, ierarhul nostru de la Roman, PS Eftimie, este iubit si pretuit de toti, pentru ca a inscris in activitatea Sa o insemnata pagina de istorie nu numai in Eparhia pe care o pastoreste, ci si in cadrul Bisericii noastre Ortodoxe, in general. El este considerat de toti ierarhii, de PF Parinte Patriarh care il cunoaste de multa vreme, precum si de ceilalti ierarhi. Asadar, ierarhul care prelungeste sirul neintrerupt al episcopilor romascani de la intemeierea Eparhiei pana astazi. Ca dovada, PS Eftimie inregistreaza cea mai lunga arhipastorire in raport cu a celorlalti ierarhi care s-au succedat unul dupa altul pe scaunul vladicesc de la Roman, distinsul nostru ierarh fiind un exemplu intre toti membrii Sf. Sinod al Bisericii noastre Ortodoxe’.

PS Ioachim Bacauanul aminteste si despre cateva dintre principalele realizari ale PS Eftimie: ‘Este episcopul care a restaurat Catedrala episcopala de la Roman si, in timpul arhipastoririi Sale, s-au realizat foarte multe, atat in perioada de trista amintire a comunismului, dar, mai curand, dupa aceasta perioada de cand s-a instalat asa-zisa libertate in tara noastra. S-au restaurat manastirile. Amintim prin aceasta ca, in timpul comunismului, toate manastirile din Eparhia Romanului au fost abuziv desfiintate, nu mai exista aproape nici un calugar in Episcopia Romanului, doar la Centrul eparhial. In perioada aceea, PS a restaurat totusi manastirile refacandu-le un fel de monument istoric, dupa aceea depozite de arhitectura bisericeasca, de arta bisericeasca, de carti bisericesti, iar cand a fost posibila redeschiderea si libertatea Bisericii, marea grija a PS Eftimie, fiind monah de vocatie, a deschis toate manastirile inchise abuziv si, dupa aceea, a dat binecuvantare sa se faca si altele’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…