PS Sa s-a nascut la 14 decembrie 1932, in localitatea Malini, judetul Suceava. In perioada 1948-1950 a fost frate in Manastirea Rasca, iar in 1953 a fost tuns in monahism la Manastirea Neamt si hirotonit ierodiacon. PS Epifanie a urmat cursurile Seminariilor Teologice de la Manastirea Neamt si Curtea de Arges si a studiat apoi la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti si la Academia Teologica din Sofia, unde a obtinut licenta. PS Sa a urmat cursuri de doctorat, specialitatea Istoria bisericeasca universala, la lnstitutul Teologic Universitar din Bucuresti si la Academia duhovniceasca din Moscova-Zagorsk. Cel care astazi pastoreste Episcopia Buzaului si Vrancei, a fost profesor la Scoala monahala de la Manastirea Dragomirna, preot si slujitor la Manastirea Putna, profesor la Seminarul Teologic de la Manastirea Neamt si director al Seminarului de la acest sfant locas. In anul 1967, PS Epifanie a fost hirotonit ieromonah, in 1968 a fost hirotesit protosinghel, apoi in 1971 a fost ridicat la rangul de arhimandrit. Din 1971 si pana in 1975 a fost staret al Manastirii Neamt. La 16 octombrie 1975 a fost ales de Sf. Sinod episcop-vicar al Arhiepiscopiei Tomisului si Dunarii de Jos, cu titlul ‘Tomitanul’, iar la 25 aprilie 1982 a fost ales episcop al Buzaului, unde pastoreste si in prezent. In cei aproape 30 de ani de slujire arhiereasca, PS Epifanie a avut o activitate pastoral-misionara deosebita. Parintele Costica Panaite, consilier cultural al Episcopiei Buzaului si Vrancei, a evidentiat demersurile facute de PS Epifanie pentru canonizarea unor sfinti: ‘As vrea sa amintesc de desele interventii si demersuri pe care le-a facut in vederea canonizarii Sfantului Ierarh Mucenic Teodosie de la Manastirea Brazi, care a fost, vreme de un an de zile, mitropolit al Moldovei (1774- 1775), si in acelasi timp canonizarea Cuviosului Vasile de la Manastirea Poiana Marului, cel care a fost parintele duhovnicesc al Sf. Cuvios Paisie de la Manastirea Neamt. Aceasta canonizare s-a petrecut in martie 2003, iar festivitatile de proclamare a canonizarii, asa cum se obisnuieste in Biserica noastra, au avut loc in zilele de 5 si 6 octombrie 2003, la manastirile Brazi, respectiv Poiana Marului, cu participarea unui mare numar de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane, 19, in frunte cu PF Parinte Patriarh Teoctist, foarte multi preoti si diaconi din Eparhie si din alte parti ale tarii, numerosi calugari si calugarite si multime de credinciosi’.
De asemenea, prin grija PS Epifanie au fost infiintate sau reinfiintate numeroase asezaminte monahale: ‘O alta realizare a PS Parinte Episcop Epifanie, care are legatura cu viata monahala, o constituie infiintarea sau reinfiintarea a peste 28 de manastiri si schituri, precum si ridicarea de biserici, de chilii si de anexe gospodaresti necesare vietii monahale in locurile respective. Intre acestea as mentiona doar Manastirea Brazi de langa Panciu, care a fost refacuta in intregime dupa 1990 din initiativa si prin purtarea de grija a PS Parinte Episcop Epifanie. As mai aminti infiintarea a doua Seminarii Teologice monahale, unul la Manastirea Ratesti in 1997, iar altul la Manastirea Ciolanu. La Manastirea Ratesti sunt scolarizate maicile si surorile Eparhiei Buzaului si Vrancei, dar si din alte eparhii, precum si unele fete civile, iar la Manastirea Ciolanu pentru calugari, dar din pacate aceasta scoala si-a intrerupt activitatea acum doi ani, din cauza lipsurilor financiare necesare scolarizarii elevilor de acolo’, ne-a marturisit parintele Costica Panaite, consilier cultural al Episcopiei Buzaului si Vrancei.
Parintele Costica Panaite ne-a vorbit si despre alte realizari ale PS Epifanie, in cei 30 de ani de slujire arhiereasca: ‘Intre alte realizari as mai aminti: redobandirea cladirii noi a Seminarului Teologic din Buzau, care fusese luat in mod abuziv de catre regimul comunist in anul 1948, redobandirea ei s-a petrecut in anul 1995 si in aceasta cladire isi desfasoara activitatea Seminarul Teologic Liceal ‘Episcopul Kesarie’, din Buzau; lucrari importante de consolidare, reparatii si restaurare a picturii la Catedrala episcopala din Buzau, ctitoria voievodului Matei Basarab, lucrari care au fost terminate cu slujba de sfintire ce a avut loc in noiembrie 2002 si, nu in ultimul rand, inceperea lucrarilor de construire a unei noi Catedrale care sa corespunda cerintelor actuale ale vietii bisericesti, Catedrala ce se inalta in municipiul Buzau, avand hramul Inaltarea Domnului; grija permanenta pentru viata bisericeasca din eparhie, redobandirea terenurilor care au apartinut Episcopiei Buzaului si Vrancei pentru care a facut numeroase demersuri catre forurile competente de stat, grija pentru invatamantul religios in scoli, la nivelul judetelor Buzau si Vrancei; grija pentru pastrarea credinciosilor in sanul Ortodoxiei, stiind ca prozelitismul sectar este din ce in ce mai virulent si, desigur, activitatea sociala si filantropica, acestea fiind caracterizate prin constituirea la nivelul Centrului eparhial a unui fond de ajutorare, intitulat sugestiv ‘Mila crestina’; ajutorarea celor care au nevoie de sprijin material sau se afla la vreme de suferinta, de boala sau de alte incercari’.