PS Visarion Rasinareanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a obtinut titlul de doctor in Teologie

La Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Andrei Saguna’, din Sibiu, a avut loc ieri sustinerea tezei de doctorat a PS Visarion Rasinareanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. Titlul tezei prezentate a fost: ‘Invatatura mariologica a Sfantului Nicolae Cabasila in spiritualitatea ortodoxa a secolului al XIV-lea’. PS Visarion Rasinareanul ne-a explicat motivele abordarii unei asemenea teme: ‘Putem afirma ca nimeni in Bizant si nici altundeva, in acea epoca, n-a vorbit mai bine si mai frumos, mai convingator despre Maica Domnului decat Sf. Nicolae Cabasila. Mariologia lui este pe linia Parintilor si a scriitorilor bisericesti si Sf. Nicolae Cabasila arata, mai intai de toate, faptul ca in persoana creata a Sfintei Fecioare Maria a fost realizat pentru prima data adevaratul destin al omului, care este indumnezeirea. Indumnezeirea realizata in Maria este rezultatul vointei ei libere si a consimtamantului ei de a fi Maica lui Dumnezeu Intrupat. Sangele Mariei devine sangele lui Dumnezeu, zice Sfantul Nicolae Cabasila, prin comunicarea insusirilor. Din studiul tezei de doctorat pe care l-am prezentat am facut dovada ca, intr-adevar, autorul, Sfantul Nicolae Cabasila, ramane pe linia Parintilor si a scriitorilor bisericesti si a invataturii dintotdeauna a Bisericii in ceea ce priveste pe Sfanta Fecioara Maria’.

PS Visarion Rasinareanul a mentionat si cateva aspecte referitoare la personalitatea Sfantului Nicolae Cabasila: ‘Cand vorbim despre Sfantul Nicolae Cabasila, pentru ca el a fost trecut in randul sfintilor in anul 1982, insemneaza a evoca una dintre personalitatile remarcabile care a ilustrat instruirea politica, religioasa si culturala a lumii bizantine din secolul al XIV-lea si a scoate in evidenta calitatile lui de exceptie de mare erudit si admirabil scriitor, de mult si respectat adversar al latinilor, de teolog subtil si profund, de personalitate religioasa cu o bogata si adanca experienta mistica si care, din toate acestea, va ramane una dintre luminile Bisericii Ortodoxe de pretutindeni si de totdeauna’.

De asemenea, PS Visarion Rasinareanul s-a referit si la principalele lucrari ale Sf. Nicolae Cabasila: ‘Opera Sfantului Nicolae Cabasila este arhicunoscuta la noi, mai ales prin cele doua lucrari principale ale sale, si anume ‘Talcuirea dumnezeiestii Liturghii’, prin care autorul se impune ca cel mai autorizat interpret al Liturghiei bizantine, iar lucrarea sa fiind cea mai profunda si cea mai celebra dintre toate scrierile liturgice ale Ortodoxiei. Amintim apoi lucrarea sa ‘Despre viata in Hristos’ si ‘Trei omilii mariale’ inchinate Maicii Domnului rostite, una, la Buna Vestire, alta la Nasterea Maicii Domnului si alta la Adormirea Sfintei Fecioare Maria’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…