Rugaciune si filantropie in Protopopiatul Carei

In zona Careiului, activitatea din aceasta perioada a Postului Mare este una deosebit de intensa. Despre pregatirea duhovniceasca a credinciosilor ortodocsi pentru intampinarea sarbatorii Invierii Domnului nostru Iisus Hristos ne-a vorbit parintele Marian Crainic, protopop de Carei: ‘Incercam si noi sa fim preotii timpului pe care il traim si pe care oarecum in reprezentam. In aceasta perioada, in protopopiatul nostru se pune foarte mare accent pe Liturghia Darurilor mai inainte sfintite. Am avut onoarea ca, in 28 februarie, PS Iustin sa fie prezent intr-o parohie unde a slujit dupa amiaza Sf. Liturghie a Darurilor mai inainte sfintite, ceea ce a fost o mare surpriza si o mare bucurie a petrecerii impreuna, dar si o speranta ca prin aceste momente inaltarea sufleteasca a credinciosilor urca pe culmile dorite. In aceasta perioada toata lumea se spovedeste si se impartaseste, incepand cu copiii de scoala si pana la adulti. Tot in aceasta perioada a avut loc si initierea unei conferinte intitulata ‘Primavara in natura si in sufletul omului’, care are succes in parohii, conferinta in care se vorbeste despre curatenia sufleteasca si trupeasca. Mai amintim si despre o expozitie care va incepe in Duminica Floriilor, o expozitie cu cele indatinate de Pasti, cu oua incondeiate, cu icoane pe sticla sau pe lemn, expozitie sustinuta de copiii de la scolile generale, ceea ce este o atractie pentru credinciosi, semn ca noi punem accent pe talentul copiilor, pe starile lor sufletesti si pe inaltarea pe care o inspira prin aceste opere ale lor’.

De asemenea, parintele protopop Marian Crainic ne-a vorbit si despre actiunile de sprijinire a celor nevoiasi, pentru ca si ei sa poata trece perioada Postului Mare cu mai multa usurinta: ‘Toti preotii isi fac aceasta frumoasa si placuta datorie a filantropiei, iar la Carei lucram deja la un sediu pentru un centru social, un loc de petrecere a timpului liber, mai ales pentru cei batrani, unde vom acorda asistenta zilnica pentru batrani. Apoi, facem vizite la familiile sarace, unde impartim cele necesare. La Tasnad avem un centru de asistenta sociala care functioneaza, de 2 – 3 ani de zile, sub sloganul ‘Ziua si painea’. Nu trece o zi fara sa oferim ceva, in sensul ca primim de la cei ce au si impartim la cei ce nu au, pentru a ne simti actuali in ceea ce priveste aplecarea noastra spre suferinta, spre necaz, spre durere sau intristare’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…