Numele de familie a Sfantului Onufrie de la Manastirea Sihastria Voronei a fost descoperit recent de catre publicistul Mircea Motrici. Numele sfantului a fost gasit pe o carte pastrata in biblioteca Manastirii Secu. Detalii despre aceasta descoperire am aflat de la publicistul Mircea Motrici: ‘Pe o carte in slavona este urmatoarea inscriptie: ‘Aceasta carte, Pavecernia, a fost daruita mie, ieromonahului Onufrie Meshovsc-comu, de la ieromonahul Isaia, cu binecuvantarea Prea Sfintitului Arhiepiscop Rafael al Kievului si Galitiei’. Deci, iata, inclinam sa credem ca numele de familie a Cuviosului Onufrie este Meshovsc’. Pe parcursul cercetarilor sale din luna iulie a.c., Mircea Motrici a descoperit si un manuscris care atesta faptul ca Sf. Onufrie de la Sihastria Voronei se bucura de cinstire din partea credinciosilor din acele timpuri, la fel ca Paisie Velcicovschi si Vasile de la Poiana Marului canonizati, la randul lor, de catre Biserica Ortodoxa Romana. Detalii ne-a oferit Mircea Motrici: ‘Este un document ce apartine anului 1840, dar are si insemnari din 1843, 1846, 1858 si 1860, si cuprinde 16 pagini, ce atesta faptul ca Sf. Onufrie de la Sihastria Voronei se bucura de cinstire din partea credinciosilor din acele timpuri, la fel ca Paisie Velicicovschi, Vasile de la Poiana Marului, canonizati, la randul lor, de Biserica Ortodoxa Romana. Erau insemnari care reflectau si acel moment, cand ramasitele pamantesti, cand sfintele moaste au fost scoase din mormant. Vreau sa va spun ca aveam acea bucurie, pentru ca, iata, intr-un fel, Biserica Ortodoxa Romana a conturat acest triptic cu Paisie Velicicovschi, Vasile de la Poiana Marului si cu Cuviosul Onufrie’. Mircea Motrici ne-a spus ca acest manuscris, care se pastreaza in biblioteca personala a familiei Udisteanu, va fi redat Manastirii Sihastria Voronei cu prilejul proclamarii canonizarii Sf. Onufrie: ‘Manuscrisul slavon datat 1843, original, din partea familiei, il vom darui Manastirii Sihastriei Voronei, incat el se va reintoarce acasa pe data de 8 septembrie. Ramane ca Biserica Ortodoxa, prin inaltii ierarhi, sa stabileasca unde va fi locul acestui manuscris, pentru ca stralucirea lui este in cadrul Bisericii Ortodoxe, in cadrul specialistilor Bisericii Ortodoxe, si nu intr-o colectie particulara ramasa ca o mostenire frumoasa. As putea spune ca acest manuscris a fost salvat. Este un gest firesc ca aceasta sarbatoare sa constituie si un bun prilej pentru cei din familia Udisteanu, din familia Iftode, ca acest manuscris sa se intoarca acasa. Alte manuscrise nu se pot reintoarce, cum ar fi firesc, la Sihastria Voronei sau la Vorona’.
Factbox: Îmbătrânirea demografică în România
Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…
Filantropia Ortodoxă Huși: Campania „Împreună aducem Lumină în suflete!” a ajuns în Protopopiatul Vaslui
Angajații și voluntarii Asociației „Filantropia Ortodoxă” din Huși au pornit luni spre comunitățile selectate pentru a 3-a ediție a proiectului intitulat „Împreună aducem Lumină în suflete!”. Proiectul filantropic „Împreună aducem Lumină în suflete!” este dedicat…
Votează „Tărâmul Sfinților, Botoșani” ca destinația anului 2023
Județul Botoșani a intrat în cea mai importantă competiție de promovare a turismului intern, „Destinația Anului 2023”, la categoria „Tărâmuri cu istorie și tradiție”. Sesiunea de vot se va încheia pe 7 aprilie. Județul este…
Muzeul Satului: Parohia Apărătorii Patriei II organizează un atelier de încondeiat ouă
Parohia Apărătorii Patriei II „Sfântul Ambrozie” din București desfășoară duminică „Atelierul de încondeiat ouă” în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Prin acest proiect se urmărește cultivarea în rândul copiilor, a tinerilor și a…
De Ziua Academiei Române, Ioan-Aurel Pop a evocat vitregiile prin care a trecut instituția în timpul comunismului
„Academia Română a cunoscut, asemenea tuturor instituţiilor de cultură ale ţării, vitregiile regimului comunist totalitar, ale cărui ingerinţe s-au făcut simţite pe deplin”, a amintit marți Acad. Ioan-Aurel Pop, la aniversarea a 157 de ani…