Buldozerele unei firme de constructii au scos la suprafata zeci de schelete din vechiul cimitir al Bisericii ‘Sf. Nicolae’ – Ciurchi din cartierul iesean Tatarasi, pentru a face loc unor blocuri de locuinte. In 1949, biserica a fost nevoita sa renunte la o parte din teren in favoarea fabricii de textile ridicate pe acest loc, iar acum, pe terenul respectiv, urmau sa fie construite blocuri de locuinte. In acest sens, parintele Vilie Dorosinca, protopop de Iasi II, ne-a spus ca ‘la Biserica ‘Sf. Nicolae’ – Ciurchi din Protopopiatul II Iasi, in vecinatatea acesteia, s-au inceput lucrarile de sapare pentru fundatia unor blocuri de locuit. In momentul cand s-au inceput aceste lucrari, in partea dinspre gardul bisericii, s-a dat peste oseminte ale anumitor decedati, descoperindu-se mai multe oseminte care sunt asezate exact cum ar fi intr-un cimitir. In 1949, in mod abuziv, regimul de atunci a luat o parte din terenul bisericii (2400 mp) si a construit fabrica Tesatura, iar acum 3 ani de zile aceasta constructie a fost demolata si vanduta unei anumite persoane, care acum doreste sa ridice acele blocuri pentru locuit. S-au sistat sapaturile pe acea portiune unde au fost descoperite osemintele, si a ramas ca preotii parohiei si autoritatile locale sa se intalneasca si sa hotarasca ceea ce se va face in continuare. Noi, Biserica, nu cerem altceva decat ca sa ne fie dat inapoi terenul respectiv pentru ca sa lasam mortii sa ramana acolo unde au fost ei, pentru ca aceia pot sa fie ctitori, pot sa fie donatori, pot sa fie din membrii Consiliului sau Comitetului parohial. Deci, nu dorim sa osemintele sa fie stranse in cosuri si ingropate in cimitirul Eternitatea, ci dorim ca sa fie dat terenul inapoi’.
Factbox: Îmbătrânirea demografică în România
Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…
Filantropia Ortodoxă Huși: Campania „Împreună aducem Lumină în suflete!” a ajuns în Protopopiatul Vaslui
Angajații și voluntarii Asociației „Filantropia Ortodoxă” din Huși au pornit luni spre comunitățile selectate pentru a 3-a ediție a proiectului intitulat „Împreună aducem Lumină în suflete!”. Proiectul filantropic „Împreună aducem Lumină în suflete!” este dedicat…
Votează „Tărâmul Sfinților, Botoșani” ca destinația anului 2023
Județul Botoșani a intrat în cea mai importantă competiție de promovare a turismului intern, „Destinația Anului 2023”, la categoria „Tărâmuri cu istorie și tradiție”. Sesiunea de vot se va încheia pe 7 aprilie. Județul este…
Muzeul Satului: Parohia Apărătorii Patriei II organizează un atelier de încondeiat ouă
Parohia Apărătorii Patriei II „Sfântul Ambrozie” din București desfășoară duminică „Atelierul de încondeiat ouă” în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Prin acest proiect se urmărește cultivarea în rândul copiilor, a tinerilor și a…
De Ziua Academiei Române, Ioan-Aurel Pop a evocat vitregiile prin care a trecut instituția în timpul comunismului
„Academia Română a cunoscut, asemenea tuturor instituţiilor de cultură ale ţării, vitregiile regimului comunist totalitar, ale cărui ingerinţe s-au făcut simţite pe deplin”, a amintit marți Acad. Ioan-Aurel Pop, la aniversarea a 157 de ani…