La Centrul eparhial din Miercurea Ciuc se desfasoara in perioada 23-25 septembrie a.c., cu binecuvantarea PS Ioan, episcopul Covasnei si Harghitei, a 11-a editie a Sesiunii Nationale de Comunicari stiintifice ‘Romanii din sud-estul Transilvaniei: istorie, cultura, civilizatie’. Manifestarea a fost organizata de Episcopia Ortodoxa a Covasnei si Harghitei, Ministerul Culturii si Cultelor, Ministerul Administratiei si Internelor, Muzeul Carpatilor Rasariteni, Centrul Eclesiastic de Documentare ‘Mitropolit Nicolae Colan’ si Directiile Judetene Covasna si Harghita ale Arhivelor Nationale. Manifestarea a fost sprijinita de Forumul Civic al Romanilor din Harghita si Covasna. Lucrarile sesiunii au inceput vineri prin comunicari in plen, prezentari si lansari de carte, lucrarile continuand pe patru sectiuni, sambata. PS Ioan a precizat ca, in cadrul acestei sesiuni, sunt patru sectiuni, cea religioasa prezentand mai ales istoria Bisericii Ortodoxe din Transilvania: ‘Lucrarile se desfasoara pe patru sectiuni si una din sectiuni este ‘Istorie bisericeasca’, o alta este de ‘Etnografie si folclor’; bineinteles ca si despre biserica noastra locala. Chiar a fost lansata o carte, monografia unei localitati, Bilbor, o carte destul de voluminoasa in care cei doi autori prezinta toate ale satului, fac o radiografie a vietii satului la care, la loc de cinste, este si biserica din acea parte de nord a judetului Harghita’. Prea Sfintia Sa a amintit faptul ca au fost sustinute peste 65 de referate legate cu privire la istoria judetelor Covasna si Harghita: ‘Cele peste 65 de referate au o paleta destul de variata de expunere, insa, majoritatea din ele trateaza probleme specifice legate de aici. De exemplu, ‘Administratia romaneasca in perioada ’44-’52’; ce s-a intamplat aici in perioada ’40-’44, cand s-a cedat o parte din Transilvania? Dupa aceea, ‘Urme culturale romanesti’, personalitati romanesti, persoane care au trait aici, care au scris despre locurile acestea’. Astazi are loc ultima zi a lucrarilor sesiunii nationale de comunicari stiintifice ‘Romanii din sud-estul Transilvaniei’, lucrarile incheindu-se in aceasta dupa-amiaza.
Factbox: Îmbătrânirea demografică în România
Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…
Filantropia Ortodoxă Huși: Campania „Împreună aducem Lumină în suflete!” a ajuns în Protopopiatul Vaslui
Angajații și voluntarii Asociației „Filantropia Ortodoxă” din Huși au pornit luni spre comunitățile selectate pentru a 3-a ediție a proiectului intitulat „Împreună aducem Lumină în suflete!”. Proiectul filantropic „Împreună aducem Lumină în suflete!” este dedicat…
Votează „Tărâmul Sfinților, Botoșani” ca destinația anului 2023
Județul Botoșani a intrat în cea mai importantă competiție de promovare a turismului intern, „Destinația Anului 2023”, la categoria „Tărâmuri cu istorie și tradiție”. Sesiunea de vot se va încheia pe 7 aprilie. Județul este…
Muzeul Satului: Parohia Apărătorii Patriei II organizează un atelier de încondeiat ouă
Parohia Apărătorii Patriei II „Sfântul Ambrozie” din București desfășoară duminică „Atelierul de încondeiat ouă” în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Prin acest proiect se urmărește cultivarea în rândul copiilor, a tinerilor și a…
De Ziua Academiei Române, Ioan-Aurel Pop a evocat vitregiile prin care a trecut instituția în timpul comunismului
„Academia Română a cunoscut, asemenea tuturor instituţiilor de cultură ale ţării, vitregiile regimului comunist totalitar, ale cărui ingerinţe s-au făcut simţite pe deplin”, a amintit marți Acad. Ioan-Aurel Pop, la aniversarea a 157 de ani…