La Centrul eparhial din Roman a avut loc astazi, cu binecuvantarea PS Eftimie, episcopul Romanului, si in prezenta PS Ioachim Bacauanul, arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, un colocviu cu tema ‘Salvarea patrimoniului national cultural’. La intrunire au participat si 12 preoti din cadrul Protopopiatului Roman, dupa cum am aflat mai multe detalii de la pr. Florin Tuscanu, protopop de Roman: ‘Au participat PS Ioachim Bacauanul, arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, domnul comisar sef Vasile Checherita, seful Departamentului de protejare a patrimoniului national cultural de la Inspectoratul Judetean de Politie Neamt, domnul profesor Vitalie Giosanu, inspector la acelasi compartiment de protejare a patrimoniului national cultural, si cativa preoti din cuprinsul Protopopiatului Roman, mai precis 12 preoti, sefii Cercurilor pastorale din zona Romanului’.
Parintele protopop Florin Tuscanu ne-a vorbit si despre scopul colocviului desfasurat astazi in prezenta PS Ioachim Bacauanul, arhiereu vicar al Episcopiei Romanului: ‘Acest colocviu si-a propus sa constientizeze necesitatea salvarii patrimoniului national cultural, al tezaurelor pastrate in bisericile noastre, tocmai datorita faptului ca in ultima vreme asistam la un exod al acestor valori, care au plecat dincolo de granite, care au fost distruse datorita intemperiilor vremii, datorita neacordarii protectiei, sigurantei si restaurarii la timp. De aceea, ne-am intrunit astazi la Episcopia Romanului pentru a stabili cateva repere in responsabilitatea noastra, a slujitorilor Bisericii, unde s-au facut cateva precizari deosebit de importante, care vor transmise catre fiecare parohie. As aminti cuvantul de salut si binecuvantare a PS Ioachim Bacauanul, care a mentionat ca Biserica are aceasta mare responsabilitate pe langa dimensiunea spirituala, si aceea de a proteja, de a salva zestrea patrimoniului sau, care este un procent majoritar din patrimoniul tarii noastre. Vom cauta sa impletim cele doua preocupari ale Bisericii si ale Statului in salvarea patrimoniului, dat fiind faptul ca poporul nostru este unul majoritar crestin, incat el a adunat foarte multe vestigii crestine’.
De asemenea, parintele protopop Florin Tuscanu ne-a vorbit si despre modul cum vor fi instruiti preotii din cadrul Protopopiatului Roman pentru buna intretinere a edificiilor declarate si recunoscute drept monumente istorice: ‘Ne-am propus ca la prima conferinta preoteasca, care va avea loc la 27 martie, sa prezentam preotilor din Protopopiatul Roman, in plen, acest proiect, care cuprinde mai multe puncte din protocolul dintre Patriarhia Romana si Ministerul de Interne, cu masurile care se impun pe plan local: masuri de siguranta, de protectie a bisericilor, dotarea acestora cu sisteme de alarma, cu gratii, masuri de protectie impotriva incendiilor, respectarea normelor de conservare, de inventariere a bunurilor in baza unor fise tip, depozitarea lor in locuri sigure, supravegherea arheologica in cazul unor noi amenajari la monumente istorice etc. As putea concluziona ca aceasta intrunire este prima de acest gen in cadrul protopopiatului si in cadrul Eparhiei Romanului. A avut un rol deosebit in ceea ce si-a dorit, adica de a incuraja si de a constientiza aceasta necesitate a salvarii patrimoniului, si toti preotii prezenti au venit cu intrebari, cu sugestii, cu propuneri, asteptand cu interes ca in vizitele pastorale si administrative de la parohii sa putem intocmi fisele acestea care au fost propuse in protocolul despre care am amintit’.