Saptamana de rugaciune pentru unitatea crestinilor, la Iasi

Saptamana de rugaciune pentru unitatea crestinilor a debutat astazi si in tara noastra. Pana pe data de 25 ianuarie, crestinii din intreaga lume se vor ruga sub un singur indemn: ‘Unde sunt doi sau trei adunati in numele Meu, acolo sunt si Eu in mijlocul lor’. La Bucuresti, saptamana de rugaciune a debutat la ora 17.00, la Catedrala patriarhala, iar la Iasi, la Institutul Teologic Romano-Catolic ‘Sf. Iosif’. Slujba a fost oficiata de catre pr. prof. dr. Wilhelm Danca, rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic ‘Sf. Iosif’ din Iasi. Amanunte despre prima slujba de rugaciune comuna din saptamana pentru unitatea crestinilor, de la Iasi, ne-a oferit corespondentul nostru prezent la acest eveniment: ‘Saptamana de rugaciune a fost inaugurata la Iasi, la ora 17.00, in capela Institutului Teologic Romano-Catolic ‘Sf. losif’. 15 preoti si diaconi, romano-catolici si ortodocsi, s-au adunat impreuna, s-au rugat impreuna cu studentii romano-catolici si ortodocsi si cu multi credinciosi, pentru a fi, asa cum spune tema serii acesteia, ‘uniti prin prezenta lui Hristos’. Cel care a condus aceasta rugaciune comuna a fost pr. prof. dr. Wilhelm Danca, rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic ‘Sf. Iosif’. Parintele a rostit un cuvant introductiv in care a subliniat rolul acestor rugaciuni pentru unitate, si anume faptul ca ne rugam impreuna pentru a ni se ierta pacatul dezbinarii si pentru a ni se recunoaste pacatele impotriva unitatii. Unitatea se poate face, insa, numai pornind de la cuvintele pline de viata ale Scripturii. De aceea, pe langa rugaciune s-au facut citiri din Vechiul si Noul Testament. S-au facut auzite cuvintele profetului Iezechiel (37, 15-28), in care se spune ca toti vor fi in legamant vesnic cu Dumnezeu si vor avea un singur pastor. S-a citit apoi din Epistola Sf. Ap. Pavel catre Efeseni (4, 1-6), care ne indeamna sa ne straduim pentru a pastra unitatea Duhului, prin legatura pacii; este un singur trup, un singur Duh, dupa cum una este nadejdea pe care am primit-o; este un singur Domn, o singura credinta, un singur botez. A treia citire din Sf. Scriptura este ‘vestea cea buna’. In Sf. Evanghelie dupa Ioan (14, 23-29), Iisus Hristos ne spune ca ‘pace va las voua, pacea Mea o dau voua’.

In cadrul slujbei de rugaciune comuna de la Institutul Teologic Romano-Catolic ‘Sf. losif’, din Iasi, a fost rostit un cuvant de invatatura de catre pr. conf. dr. Ion Vicovan, prodecanul Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’, din Iasi, in care a subliniat importanta saptamanii de rugaciune pentru unitatea crestinilor si principalele semnificatii ale pericopei evanghelice din aceasta seara: ‘Textul Sf. Evanghelii pentru aceasta seara este de la Sf. Ap. si Ev. Ioan. Este destul de redus ca dimensiune, insa mi se pare deosebit de concentrat, de plin de invataturi. Se pune problema libertatii, apoi a implinirii poruncilor ca semn vizibil, concret, ca semn al dragostei noastre fata de Hristos, Mantuitorul nostru. Dumnezeu isi revarsa intreaga Sa binecuvantare asupra noastra, si ne aduce aceasta’.

Pr. lect. dr. Dan Sandu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’, din Iasi, ne-a spus ce aduce nou, in acest an, saptamana de rugaciune pentru unitatea crestinilor: ‘Evenimentul se repeta, asa cum se stie in fiecare an, dar in fiecare an el aduce un plus de noutate pentru ca atat grupul care pregateste textele si meditatiile biblice aferente, cat si modul in care ea se desfasoara, vine cu ceva nou. Anul acesta, grupul care a pregatit rugaciunea pentru unitatea crestinilor vine din spatiul irlandez, adica dintr-un loc cu foarte multe framantari, un loc unde religia joaca un rol foarte important, dar si un loc cu foarte multa tensiune si multe conflicte, unde membrii Bisericilor au pregatit textele. Aceste texte, in anul acesta, mi se par texte foarte profunde, preluate din Sf. Scriptura, din Epistolele Sf. Ap. Pavel si din Evanghelii, si sunt texte care indeamna la solidaritate, la grija, la pace, la libertate. Textele sunt luate cu preponderenta din Evanghelia dupa Sf. Ioan si ne bucuram ca printre membrii acestui grup de pregatire a textelor biblice se afla si doi reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe Romane’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…