Sărbătoarea Crăciunului la Catedrala Patriarhală

Biserica Ortodoxă sărbătorește astăzi, 25 decembrie, Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos în Bethleem. Cu această ocazie, la Catedrala Patriarhală, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi ai Catedralei.

După citirea Sfintei Evanghelii, Întâistătătorul Bisericii noastre a rostit un cuvânt de învățătură adresat nu doar credincioșilor din Arhiepiscopia Bucureștilor, ci tuturor creștinilor ortodocși români. Preafericirea Sa a explicat înțelesul pericopei evanghelice, evidențiind smerenia Întrupării Mântuitorului nostru Iisus Hristos: „Fiul lui Dumnezeu cel plin de Slavă ia chip de rob, se face Om. Cel care stă în lumina cea neapropiată se naște într-o peșteră întunecoasă, într-un staul al oilor și ne arată prin aceasta marea smerenie a iubirii atotputernice a lui Dumnezeu. Sfântul Evanghelist Matei, în Evanghelia de astăzi ne arată că Mântuitorul Iisus Hristos, pe de o parte a fost primit de oameni simpli și pe de altă parte refuzat de oameni mai înstăriți. A fost cinstit cu daruri de către regi veniți de la distanțe mari, din Persia, și, în același timp, a fost prigonit de regele Irod, de teamă ca nu cumva să piardă tronul”.

Nașterea Domnului „a fost profețită cu sute de ani înainte de către proorocii Vechiului Testament”, a spus Preafericirea Sa, arătând că „Proorocul Isaia a spus cum se naște Mântuitorul cu aproape 800 de ani înainte și anume că se va naște din Fecioară și că vor pune numele lui Emanuel care se tâlcuiește ‘cu noi este Dumnezeu’. Proorocul Miheia ne arată că se naște în Bethleemul Iudeii și că cel ce se naște în Bethleem nu este un om obișnuit, ci este o Persoană Veșnică care devine Om. Proorocul Daniel ne spune că Mântuitorul Iisus Hristos se va naște, va trăi și va lucra mântuirea oamenilor și se va aduce pe Sine Jertfă, după care jertfa cea neîntreruptă de la Templu va înceta peste șaptezeci de săptămâni de ani, adică 490 de ani mai târziu, după cum a și avut loc venirea în lume a Mântuitorului Iisus Hristos”.

Patriarhul României a subliniat învățăturile care reies din marea sărbătoare a Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, Mântuitorul lumii: „Cu prilejul acestei mari sărbători noi învățăm adevărul vieții noastre și anume că toată existența, cerul și pământul și viața oamenilor este dar de la Dumnezeu. De aceea în cântările noastre se spune că la darul lui Dumnezeu arătat în Fiul Său făcut Om pentru mântuirea oamenilor, noi răspundem cu daruri. Cerul îi dăruiește Fiului lui Dumnezeu făcut Om din iubire pentru oameni, steaua. Pământul dăruiște peștera, magii darurile și noi îi dăruim pe Fecioara care a devenit Maica Domnului și rugătoare pentru noi toți înaintea Fiului său, Iisus Hristos, Mântuitorul lumii. Din dărnicia lui Dumnezeu arătată în Nașterea lui Iisus Hristos învățăm și noi să fim darnici, să arătăm bunătate prin iertare, prin milostenie, prin ajutorarea copiilor orfani, a bătrânilor abandonați, a bolnavilor, a celor singuri, a celor îndoliați, a străinilor, a celor fără adăpost. Iubirea milostivă și smerită a lui Dumnezeu ne îndeamnă la iubire smerită și milostivă față de semenii noștri. Acesta este mesajul Crăciunului: Iubire milostivă, smerită și darnică”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

La Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Patriarhală au fost prezenți sute de credincioși.Tot astăzi, își sărbătoresc onomastica toți cei care poartă numele de Cristian, Cristina sau derivate ale acestora.

„Adresăm tuturor credincioșilor ortodocși români din țară și de pretutindeni doriri de sănătate și mântuire, pace și bucurie și mult ajutor de la Dumnezeu în toată lucrarea cea bună. Tuturor le adresăm salutarea noastră românească tradițională: La mulți ani! De asemenea, astăzi dorim în mod special să felicităm pe cei care poartă numele de Cristian sau Cristine și derivatele acestor nume, pentru că Mântuitorul Hristos se naște astăzi și cei care poartă numele de Cristian sau Cristina serbează ziua onomastică”, a spus Preafericirea Sa, după cum ne informează TRINITAS TV.

La final, fiecare credincios a primit în dar de la Preafericirea Sa o iconiță cu Nașterea Domnului. După Sfânta Liturghie, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a primit în Reședința Patriarhală un grup de colindători format din membrii Coralei „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…