Manastirea Pangarati, din judetul Neamt, isi sarbatoreste hramul de ‘Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, Izvoritorul de Mir’. Istoria acestei manastiri incepe in anul 1432, in timpul domniei lui Ilias Voievod, cand un calugar de la Manastirea Bistrita, care a ridicat cu aprobara Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant prima biserica din lemn cu hramul ‘Sfantul Dimitrie’, a intemeiat totodata un schit pe care turcii l-au incendiat in 1476. Manastirea de astazi dateaza din 1560 si este ctitoria domnitorului Alexandru cel Bun. Parintele protosinghel Teofil Lefter, staretul acestei manastiri, ne-a vorbit despre istoricul acestui sfant asezamant : ‘In anul 1432, cativa calugari de la Manastirea Bistrita s-au retras in acest loc si au intemeiat, cu ajutorul voievodului Stefan cel Mare, prima comunitate, prima biserica facuta din lemn, iar apoi, dupa 100 de ani, de la 1560, Alexandru Lapusneanu avea sa construisca din nou, din temelie, o biserica din piatra, supraetajata, cea de jos fiind fundatia celei de deasupra, in timpul staretiei Cuviosului Amfilohie’. De-a lungul timpului, manastirea a cunoscut numeroase modificari. In anul 1960 manastirea a fost inchisa, in 1984 a fost transformata in depozit de plante, iar in 1990 a fost reactivata, la initiativa IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Parintele staret Teofil Lefter ne-a vorbit despre lucrarile realizate cu binecuvantarea IPS Parinte Mitropolit Daniel, in ultimii 15 ani: ‘Perioada de inflorire a avut loc dupa 1990, cand IPS Mitropolit Daniel a redeschis aceasta manastire. Am inceput lupta cu refacerea zidurilor, dar si cu refacerea zidurilor spirituale, pentru a forma o comunitate de crestini, calugari, care sa duca mai departe traditia noastra ortodoxa. Din 2002, IPS Mitropolit Daniel a pus piatra de temelie pentru o noua biserica cu hramul ‘Pogorarea Duhului Sfant’ si ‘Tuturor Sfintilor Romani’, biserica care acum este acoperita si se lucreaza la finisaje in interior’.
Biserica ‘Sfantul Dimitrie – Bals’, din Iasi, isi sarbatoreste si ea hramul. Construita in stil moldovenesc, in secolul al XVII-lea, Biserica ‘Sfantul Dimitrie’ este ctitoria lui Ioan Bals, de unde si numele de ‘Sf. Dimitrie – Bals’, sub care este cunoscuta. Distrusa de un puternic incendiu la 33 de ani dupa terminarea lucrarilor, biserica a fost refacuta de ctitor, fiind modificate zidurile si acoperisul. Parintele paroh Nicolae Sava ne-a oferit detalii: ‘In anul 1690, Ioan Bals a construit o biserica in orasul Iasi cu hramul ‘Sf. Mare Mucenic Dimitrie’. Aceasta biserica a fost mistuita de flacari la 23 aprilie 1723, cand au ars casele de pe ulita mare, inclusiv curtile domnesti cu biserica mare. Imediat dupa aceasta, Ioan Bals, ajuns mare vornic, impreuna cu fiul sau, Lupu Bals, a refacut biserica de zid, de piatra, acoperita cu sindrila, fara turnul actual. Dupa 1781, s-a construit pe latura de vest, turnul clopotnitei unde s-a schimbat si intrarea principala in biserica’. Parintele paroh Nicolae Sava ne-a vorbit si despre obiectele cu valoare de patrimoniu ale Bisericii ‘Sf Dimitrie’ Bals: ‘Catapeteasma bisericii a fost facuta o data cu turnul clopotnitei. In afara de aceasta bogatie istorica, artistica, biserica poseda si un bogat inventar de obiecte de valoare si carti de valoare documentara. Intre acestea amintim doua Evanghelii, ferecate in argint, una in limba romana si alta in limba greaca, un rand de sfinte vase de argint aurit, un epitaf cusut cu fir de aur pe catifea, doua clopote cu inscriptii, unul din 1650, probabil adus de la o alta biserica aici, si altul din 1693, trei cruci sculptate in lemn si ferecate in argint, mai multe pietre funerare, icoane praznicale, vesminte etc’.
Biserica ‘Sfantul Dimitru – Misai’, din Iasi, se afla la randul ei in sarbatoare. Numele de ‘Misai’, sub care este cunoscuta aceasta biserica, vine de la numele boierului Misail, ctitorul unei biserici mai vechi pe acest loc, sau de la acela al unui preot pe nume Misai, slujitor aici. Ctitorita in secolul al XIX-lea, biserica a fost restaurata de mai multe ori, la aceasta contribuind atat credinciosii din zona, cat si Primaria municipiului Iasi. Biserica ‘Sf. Dimitrie – Misai’ se remarca prin arhitectura sa deosebita si prin planul constructiei. Cu detalii, parintele Costache Grigoras, paroh la aceasta biserica: ‘Biserica aceasta, la care noi slujim, este infiintata pe la 1802, fiind o biserica asezata pe una din colinele Tatarasilor, o biserica in care slujim in fata unei comunitati deosebit de legata de ea, de biserica, de traditie, de cult, de toate celelate’.
Si Biserica ‘Sf Dumitru’, din Botosani, isi sarbatoreste astazi hramul. Lacasul a fost ridicat in secolul al XIX-lea, insa a devenit biserica de parohie abia in anul 1993. Cu detalii, parintele Dumitru Volentiru, parohul bisericii: ‘Biserica este ctitoria lui Grigorie Rachis, in secolul XIX, actul de zidire fiind redactat la 1834. Intre timp ea n-a fost biserica de parohie, decat dupa 1993, ea fiind folosita ca lacas de cult pentru Garnizoana din Botosani. A urmat un proces imens de restaurare care a fost declansat in 1994 si terminat in 2001’. Parintele Dumitru Volentiru ne-a vorbit si despre actiunile caritative derulate la parohia ‘Sf. Dumitru’, din Botosani: ‘Ne ocupam de cateva cazuri izolate din parohie, mai ales batranii insingurati, bolnavii imobilizati si mai cercetam si anumite unitati spitalicesti, pe raza parohiei, cum ar fi Spitalul Maternitate, la sarbatorile mari de peste an, dar si cu alte prilejuri, si la hramuri, si anumite institutii de asistenta sociala, cum ar fi Crese sau Case de copii’.