Sărbătoarea Sfântului Spiridon în Mitropolia Moldovei și Bucovinei

Biserica Ortodoxă îl serbează mâine pe Sfântul Ierarh Spiridon, episcopul Trimitundei. Mai multe biserici din Mitropolia Moldovei și Bucovinei îl au ca ocrotitor pe Sfântul Spiridon. La Biserica Precista din Roman a fost adus ieri papucul Sfântului Ierarh Spiridon, de la Mănăstirea Râșca din județul Suceava, după cum ne informează ‘Ziarul Lumina’, Ediția de Moldova.

Biserica ‘Sfântul Spiridon’ din incinta Spitalului Clinic Județean de Urgențe cu același nume din Iași își cinstește mâine ocrotitorul. Pentru al șaselea an consecutiv aseară a fost organizat concertul de colinde ‘Deschide ușa, creștine!’, în cadrul căruia au concertat corul Bisericii ‘Sfântul Nicolae’ – Socola din Iași, Corul ‘Mira’, al Bisericii ‘Sfântul Nicolae’ – Domnesc, și Corul ‘Spiridonia’ al Bisericii ‘Sfântul Spiridon’. Cu acest prilej, a fost organizată expoziția de icoane a enoriașului Alexandru Vicol. Astăzi, de la ora 17:00, va fi oficiată slujba Vecerniei unită cu Litia în sfântul lăcaș ieșean ocrotit de Sf. Spiridon, iar mâine dimineață programul liturgic va continua cu Utrenia și Acatistul. Sfânta Liturghie va fi săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. ‘Am reușit anul acesta să finalizăm toată documentația pentru restaurarea și consolidarea turnului-clopotniță de pe Bd. Independenței. Mulți dintre credincioși au văzut schelele care au fost montate la turn de acum doi ani și și-au imaginat, poate, că lucrările vor începe imediat. Schelele au fost montate pentru întocmirea proiectului de consolidare. A trebuit să fie efectuată o expertiză, investigații ale turnului, un releveu, iar din primăvară vom începe lucrările propriu-zise de reconsolidare’, a declarat pr. paroh Marian Timofte.

Papucul Sfântului Spiridon, la Roman

În Protopopiatul Iași 1 va fi sărbătoare mâine la biserica parohiei Movileni, iar în Protopopiatul Ceahlău parohia Sabasa își serbează al doilea hram. În municipiul Piatra Neamț își va serba hramul capela Spitalului Municipal Piatra Neamț, iar în Botoșani va fi sărbătoare la Biserica ‘Sfântul Spiridon’ de pe str. Independenței. În Protopopiatul Dorohoi își va cinsti ocrotitorul Capela ‘Sfântul Spiridon’ – Leorda. În Protopopiatul Hârlău, biserica parohiei Onești își serbează mâine hramul. În Protopopiatul Bacău Nord va fi sărbătoare în parohiile Viforeni și Ungureni, iar în Protopopiatul Bacău Sud – în filia Plălințeni a parohiei Giurgiuana. În Protopopiatul Onești își va serba hramul capela Centrului de Plasament Tg. Ocna.

La biserica Precista Mare din Roman a fost adus ieri, cu binecuvântarea Preasfințitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, papucul Sfântului Ierarh Spiridon, de la Mănăstirea Râșca din județul Suceava. Deși nu îl are ca ocrotitor pe Sfântul Spiridon, Mănăstirea Nechit din județul Neamț va deveni mâine loc de pelerinaj pentru sute de credincioși, întrucât în biserica acestei așezări monahale se află o raclă ce adăpostește un papuc al Episcopului Trimitundei, primit în dar din Grecia. În Episcopia Hușilor, mâine va fi sărbătoare la Biserica ‘Sfântul Spiridon’ din Bârlad.

Sfântul călător

In fiecare an, pe 12 decembrie, papucii Sfântului Ierarh Spiridon sunt schimbați. Se spune că ei se tocesc ca urmare a drumului parcurs spre vestirea lui Hristos în întreaga lume. De aici și denumirea de ‘Sfântul călător’. Din mărturiile unor clerici reiese că pentru perioade scurte de timp, trupul Sfântului nu mai este prezent în raclă, iar atunci când revine, este cald și prăfuit. Și cântările Acatistului său glăsuiesc despre această minune: ‘Bucură-te că ești și cu oamenii cu trupul petrecător; Bucură-te că încălțămintele tale slujesc ca dovadă’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…