Sărbătorile lunii noiembrie

Luna care a început, noiembrie sau brumar, aduce pentru credincioșii ortodocși o serie de sărbători importante. Prima mare sărbătoare este pe 8 noiembrie – Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. Ca sărbătoare a îngerilor, aceasta a fost prăznuită de Biserică începând cu secolul al V-lea. Ca semn de cinstire, Sfinții Voievozi sunt pictați pe ușile diaconești ale Sfântului Altar, unul purtând crini în mână, semn al Bunei Vestiri, iar celalalt o sabie de foc, semn al pazei care i-a fost rânduită la poarta Raiului. De asemenea, în zilele noastre, tot în semn de prețuire, Sfinții Arhangheli Mihail si Gavriil, au fost aleși drept patroni spirituali ai Jandarmeriei Române.

Tot în noiembrie, pe 15, îl vom prăznui pe Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț. Născut în anul 1722, în Ucraina, acesta a studiat teologia la Kiev, intrând în viața monahală la vârsta de 19 ani. În 1763 a venit în Moldova, unde a condus obștile monahale de la Dragomirna, Secu și Neamț. Sfântul Paisie a încurajat traducerea din limba greacă a scrierilor patristice filocalice, în limbile română și slavonă. A trecut la Domnul în anul 1794, fiind canonizat de Biserica noastră în anul 1992.

O altă sărbătoare importantă a lunii este „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, pe 21 noiembrie. Aceasta amintește de ziua în care Sfinții Părinți Ioachim și Ana au dus-o pe Sfânta Fecioară Maria la Templul din Ierusalim. Această sărbătoare mai este numită în popor „Ovidenia”, „Vovidenia” sau „Obrejenia”.

Ultima mare sărbătoare a lunii, pe 30, este închinată ocrotitorului României, Sfântului Apostol Andrei cel Întâi chemat. Românii s-au bucurat în acest an de prezența sfintelor sale moaște atât la București, cât și la Sibiu și Alba Iulia. De asemenea, din acest an, tot pe 30 noiembrie, Biserica noastră face și pomenirea Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei.

Tot în această lună va începe Postul Crăciunului. Prima zi a perioadei care ne pregătește pentru Slăvitul Praznic al Nașterii Domnului va fi marți, 15 noiembrie.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…