Astazi, 30 ianuarie 2007, scolile teologice din intreaga lume isi serbeaza ocrotitorii spirituali, si anume pe Sf. Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur. In anul 1936, la Congresul international de la Atena, Grecia, s-a stabilit ca Sfintii Trei Ierarhi sa devina patronii spirituali ai tuturor Facultatilor de Teologie Ortodoxa din lume si, in general, a Scolilor de Teologie Ortodoxa din lume. De aceea, este un moment comemorativ si, in acelasi timp, de inaltare spirituala pentru toti cei care slujesc cu devotament invatamantul teologic ortodox. Manifestari deosebite care sa marcheze aceasta zi au fost organizate in aproate toate scolile cu profil teologic din tara. Cu ocazia sarbatoririi Sfintilor Trei Ierarhi, IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a oficiat astazi slujba Sfintei Liturghii la Manastirea ‘Sf. Trei Ierarhi’ din Iasi. La slujba au participat si profesorii si studentii din cadrul Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi. In cuvantul rostit in cadrul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Daniel a prezentat care sunt motivele pentru care Sfintii Trei Ierarhi au fost desemnati ocrotitori ai scolilor teologice: ‘Aceasta hotarare ca scolile de teologie ortodoxa sa aiba ca ocrotitori principali pe Sf. Trei Ierarhi a fost luata la primul congres al Facultatilor de Teologie Ortodoxa de la Atena, din 1936. La noi, dupa Revolutie, sarbatoarea s-a extins la multimea Seminariilor noi create. Sfintii Trei Ierarhi sunt ocrotitori ai scolilor teologice pentru ca sunt un model de armonie intre credinta si stiinta, intre cultura si teologie, intre credinta propovaduita si credinta traita in fapte, intre libertatea persoanei si lucrarea institutiei’.
In cuvantul rostit de data aceasta la finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Daniel a tinut sa felicite cadrele didactice din cadrul Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi pentru activitatea pe care o desfasoara in slujba Bisericii: ‘Felicitam pe parintii profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Iasi, in frunte cu parintele decan Viorel Sava, si parintele prorector care a fost decan Gheorghe Popa, si care a acum a fost avansat la responsabiliatea de prorector al Universitatii ‘Al. I. Cuza’, fiind pentru prima data cand un profesor de Teologie devine prorector al Universitatii ‘Al. I. Cuza’. De asemenea, felicitam si pe toti ceilalti profesori, fie ca sunt clerici, fie ca sunt mireni, care predau la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi si formeaza sute de tineri care devin apoi preoti. Cu ajutorul lui Dumnezeu am hirotonit peste 500 de preoti, si aceasta gratie Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi si celor sase Seminarii Teologice, dintre care cinci Seminarii din Eparhia noastra sunt pentru baieti, iar unul este pentru fete, la Manastirea Agapia. Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi este singura in toata Moldova, dar este o facultate care are un rol deosebit si datorita contextului nostru de aici, dar si pentru ca numele Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ obliga pe profesori si studenti sa fie la inaltimea chemarii duhovnicesti misionare’.
Dupa cuvantul IPS Parinte Mitropolit Daniel a luat cuvantul pr. prof. dr. Viorel Sava, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi, care a tinut sa multumeasca IPS Sale pentru incurajari si pentru toata grija pe care o poarta invatamantului teologic: ‘Mai intai as dori sa aduc multumire IPS Mitropolit Daniel pentru cuvintele frumoase si incurajatoare adresate noua in legatura cu activitatea pe care o desfasoara parintii de la Manastirea ‘Sf. Trei Ierarhi’ si pe care o desfasuram noi la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi. Cuvintele acestea ne incurajeaza foarte mult si ne responsabilizeaza, pentru ca avem constiinta si convingerea ca celui caruia i s-a dat mult, mult i se va cere. Anul acesta, la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi ii cinstim pe Sf. Trei Ierarhi nu numai in cadrul slujbelor pe care le-am facut aseara si astazi aici, la Manastirea ‘Sf. Trei Ierarhi’, unde ne-am bucurat de prezenta si binecuvantarea IPS Mitropolit Daniel, ci anul acesta vom cinsti pe Sf. Trei Ierarhi si altfel. Intrucat este anul inchinat Sf. Ioan Gura de Aur, noi vom organiza activitati stiintifice la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi, la Seminariile Teologice din Arhiepiscopia Iasilor, dar si la alte Facultati de Teologie din tara, ca prin ele sa fie cinstiti Sf. Ioan Gura de Aur, dar si ceilalti doi ierarhi, pentru ca atunci cand este cinstit unul dintre ei se bucura si ceilalti’.
Cu prilejul sarbatoririi Sf. Trei Ierarhi, ocrotitorii invatamantului teologic, si la capela ‘Sf. Ecaterina’ a Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Justinian Patriarhul’ din Bucuresti a fost oficiata slujba Sfintei Liturghii de catre PS Sebastian Ilfoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, care ne-a spus ca ‘am reprezentat astazi pe PF Parinte Patriarh Teoctist la hramul Facultatii de Teologie ‘Justinian Patriarhul’ din Bucuresti, prilej cu care un sobor de aproape 20 de parinti profesori ai Facultatii de Teologie am rugat pe Dumnezeu si pe Sf. Trei Ierarhi, ocrotitorii de astazi ai invatamantului teologic universitar, sa ne invete pe toti care este adevarata teologie. Am precizat ca Sf. Trei Ierarhi ne provoaca la teologia cea adevarata, care nu inseamna stiinta fara rugaciune sau rugaciune fara cunoastere’.
La Sibiu, slujba a fost oficiata de catre IPS Laurentiu, Mitropolitul Ardealului. Despre manifestarile care au marcat sarbatoarea Sfintilor Trei Ierarhi ne-a vorbit pr. prof. dr. Dorin Zosim Oancea, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Andrei Saguna’ din Sibiu: ‘Astazi am participat cu totii la Sfanta Liturghie arhiereasca celebrata de catre IPS Laurentiu, inconjurat de un sobor format cu precadere din cadre didactice ale facultatii. Dupa predica sustinuta de profesorul nostru de Patrologie, pr. Mircea Ielciu, a tinut si IPS Laurentiu un cuvant de invatatura, urmat de un cuvant al decanului facultatii. Cu acest prilej am salutat in mod special prezenta masiva a reprezentantilor Universitatii din Sibiu, in frunte cu rectorul si cu o serie de prorectori si decani de la diferite facultati. A urmat apoi sfintirea unor spatii, respectiv aula facultatii, decanatul complet structurat si un laborator informatic de simulare a procesului didactic’. Acesti trei mari dascali si ierarhi sunt pomeniti in calendare si separat pe parcursul lunii ianuarie: pe 1 ianuarie – Sf. Vasile cel Mare, pe 25 – Sf. Grigorie Teologul si pe 27 – Sf. Ioan Gura de Aur. Mentionam faptul ca in acest an se implinesc 1600 de ani de la trecerea la Domnul a Sfantului Ioan Gura de Aur (407 – 2007).