Nascut in anul 1912, in localitatea Sulita, din judetul Botosani, parintele arhimandrit Cleopa Ilie a intrat inca de tanar in viata monahala, devenind frate la Manastirea Sihastria, din judetul Neamt. In anul 1937 a devenit calugar, iar mai tarziu a fost hirotonit diacon si preot. A fost staret la Manastirea Sihastria si la Manastirea Slatina. Despre parintele arhimadrit Cleopa Ilie ne-a vorbit parintele arhimandrit Timotei Aioanei, Exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor: ‘Parintele Cleopa este unul dintre cei mai mari misionari, stareti si duhovnici din Biserica Ortodoxa Romana si din Biserica Ortodoxa de pretutindeni. Parintele Cleopa este unul dintre acei oameni care au schimbat istoria unui loc, pentru ca exista in istoria tarii, a marilor cetati, a tinuturilor si a manastirilor, oameni care au schimbat cursul evenimentelor. Prin acesti oameni, manastirea sau tara respectiva a dobandit mai multa lumina si nu gresim daca afirmam ca parintele Cleopa a schimbat istoria Sihastriei, dintr-un schit necunoscut atunci sau abia cunoscut la jumatatea veacului XX, a devenit, in doar 50-60 de ani, o manastire foarte cunoscuta in Romania, una dintre cele mai cunoscute de la noi, din Moldova, dar cunoscuta si dincolo de hotarele tarii’.
Parintele arhimadrit Cleopa Ilie a fost staret o perioada si Manastirea Slatina, din judetul Suceava, in acelasi timp avand sub povatuirea sa mai multe manastiri si schituri. Despre activitatea duhovniceasca si administrativa desfasurata de parintele Cleopa la aceasta manastire ne-a vorbit parintele profesor Constantin Cojocaru, originar din satul Slatina, judetul Suceava: ‘Reorganizarea Manastirii Slatina din punct de vedere duhovnicesc de catre parintele Cleopa in anii ’50 a fost un mare succes. In anul 1949, Patriarhul Justinian a indemnat si a binecuvantat pe parintele Ilie Cleopa sa organizeze in Moldova o manastire model. A fost aleasa manastirea voievodala Slatina, pentru ca oferea niste conditii foarte bune. Parintele Cleopa a plecat de la Manastirea Sihastria cu 28 de ucenici si la Slatina a reusit in cativa ani sa infiinteze o obste monahala de 101 vietuitori. Era si potrivit, pentru ca la Slatina patronul este Schimbarea la Fata, hramul isihast, hramul dorului dupa lumina taborica. Comunitatea de manastiri organizata sub patronajul parintelui Cleopa a fost impresionanta. Ani in sir, in aceasta comunitate de manastiri au intrat si Manastirile Putna, Rasca, Moldovita, Rarau, Orata si altele’.
Pentru a marca implinirea a 7 ani de la trecerea la cele vesnice a parintelui arhimandrit Cleopa Ilie, la Iasi si Manastirea Sihastria, vor avea loc incepand de pe 25 noiembrie mai multe manifestari si slujbe dedicate parintelui Cleopa. Amanunte ne-a oferit din nou parintele arhimandrit Timotei Aioanei, Exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor: ‘Liturghiile arhieresti se vor savarsi in zilele de 25, respectiv 26 noiembrie, prima la Iasi si a doua la Sihastria. La Iasi, pentru ca Sf. Liturghie arhiereasca care va fi savarsita de catre IPS Mitropolit Daniel, la care vor veni, cred, si alti arhierei care sunt invitati de catre IPS Mitropolit Daniel la acest moment, aceasta Liturghie va fi urmata de un simpozion si de doua lansari de carte, lansarea unui CD cu vocea parintelui, cu omilii de-ale parintelui si, de asemenea, un film documentar care se pregateste in acest moment in studiourile TV Trinitas. Cu acest prilej, corul Sihastria Carpatilor, de acolo de la manastirea parintelui Cleopa, de la Sihastria, va interpreta doua piese, si acest program de comemorare va continua a doua zi la Sihastria, cand va fi Liturghie arhiereasca si apoi parastasul de pomenire’.