Seminarul Teologic din Iasi va finaliza proiectul ‘Comenius’

n perioada 5-11 noiembrie 2005, Seminarul Teologic „Sf. Vasile cel Mare“ din Iasi va gazdui cea de-a treia si ultima intalnire din cadrul proiectului scolar european „Comenius“, proiect realizat impreuna cu mai multe scoli din Franta, Danemarca, Norvegia si Irlanda de Nord. Seminarul din Iasi este singurul Seminar din Romania implicat intr-un proiect scolar european, fiind implicat in acest proiect din noiembrie 2004, cand a avut loc prima intalnire din cadrul acestui proiect in Franta, iar a doua in Norvegia, scopul acestui proiect fiind acela de a realiza un joc electronic despre obiceiurile si traditiile tarilor participante. Printre participantii de anul acesta se numara zece profesori si zece elevi din tarile mentionate, impreuna cu 15 elevi seminaristi din clasele a IX-a, respectiv a X-a, din Iasi.

Tinerii se vor documenta la manastirile nemtene

Programul la Iasi, al oaspetilor si gazdelor totodata, va incepe cu participarea, duminica dimineata, la Sfanta Liturghie la Catedrala mitropolitana, dupa care se va vizita muzeul etnografic de la Palatul Culturii si se va merge la opera. A doua zi, se vor face prezentarile tarilor implicate si a participantilor, iar seara va fi dedicata culturii. In cadrul programului, corul „Basileus“ al Seminarului va prezenta o serie de cantece religioase si laice. Va fi organizat un spectacol de dansuri folclorice si va fi vernisata o expozitie de arta, continand icoane in ulei si imagini cu monumente din Iasi pe care tinerii ieseni le-au prezentat in cadrul celei de-a doua intalniri a proiectului. A treia si a patra zi a intalnirii sunt dedicate unei vizite de documentare la manastirile din judetul Neamt, iar, in ultima zi, liceenii vor prezenta modul in care s-a realizat scopul final al proiectului. „Deja am inceput pregatirile, pentru ca produsul final al acestui proiect va fi un joc electronic, realizat in comun, iar scopul acestui joc consta in antrenarea tinerilor in ceea ce priveste exercitiul informatic, dar si prezentarea in fata partenerilor – fiecare tara face asta – a unui filmulet despre obiceiurile si traditiile sale. Practic, intreaga activitate se focalizeaza asupra miturilor si a traditiilor fiecarei tari, cu activitati programate la institutiile care sunt parteneri culturali. Pentru scoala noastra, partenerii culturali sunt Editura Trinitas, Complexul Muzeal Moldova si Radio Trinitas“, ne-a explicat Doina Hélène Partenie, coordonatoarea de proiect in cadrul seminarului.

Sursa: Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…