Semnificatia duhovniceasca a Deniei din aceasta seara

La slujba Deniei din aceasta seara se va aminti de faptul ca in Sfanta si Marea Joi, Mantuitorul nostru Iisus Hristos a spalat, in semn de mare smerenie, picioarele ucenicilor Sai. Tot in aceasta seara se va aminti si de Cina cea de Taina, cand Mantuitorul a instituit Sfanta Taina a Euharistiei. De asemenea, la Denia din Sfanta si Marea Joi se va aminti si de rugaciunea Mantuitorului din Gradina Ghetsimani, si prinderea Domnului dupa sarutul tradator al lui Iuda. Despre semnificatiile care se desprind din slujba Deniei din aceasta seara ne-a vorbit parintele Nicolae Branzea, vicar al Episcopiei Argesului si Muscelului: ‘Denia din seara aceasta are o semnificatie aparte in viata credinciosilor si in cronologia din Saptamana Sfintelor Patimi, si Sf. Parinti ai Bisericii au stabilit praznuirea a patru momente urmand aceasta cronologie a evenimentelor. Primul eveniment important este sfanta spalare a picioarelor, cand Iisus Hristos spala picioarele ucenicilor, semn al curatiei, dar si exemplu de smerenie, El, al carui picior a umblat prin Eden, asa cum auzim citindu-se la sinaxarul din seara aceasta. Un alt eveniment important este Cina cea de Taina, care are o dubla semnificatie: Pastile Legii, dar si instituirea Sfintei Taine a Euharistiei, Pastile cele Noi, adica Domnul aduce noua spre hranire scumpul Sau Trup si Sange. Un al treilea moment important este rugaciunea numita ‘cea mai presus de fire’, rugaciunea domneasca, rugaciunea din Gradina Ghetsimani care are o intensitate aparte mergand pana la rugaciunea cu picaturi de sange. Prin aceasta, Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, accepta smerenia, acea smerenie pana la moarte si inca moarte pe Cruce. Iisus bea paharul suferintei facand voia Tatalui din iubire pentru noi oamenii asa cum de altfel Se si roaga. Al patrulea moment este vanzarea Domnului. Iisus Hristos este vandut de Iuda Iscarioteanul. Iuda, cu o falsa prietenie, venind sa-L vanda pe Iisus cu o sarutare, iar oamenii care il insoteau erau inarmati cu sabii si cu bate, venind ca la un talhar’.

De asemenea, parintele vicar Nicolae Branzea ne-a subliniat si mesajul care se desprinde din slujba Deniei din aceasta seara: ‘Denia din seara aceasta, in care se savarseste slujba Utreniei de Joi, are un mesaj duhovnicesc aparte pentru toti cei care vor veni sa se roage in Biserica lui Hristos, deoarece ne duce cu mintea si cu inima la cele patru momente relatate mai sus. Pentru lucrarea noastra duhovniceasca, participand la Denia din aceasta seara sa ne gandim la smerenie, la pregatirea sufleteasca si trupeasca pentru a fi prietenii lui Hristos, participanti la Cina Sa prin Sf. Taina a Impartasanii. Sa ne intristam sincer si permanent pentru pacatele noastre si pentru a nu-L vinde pe Hristos prin gandurile, cuvintele si faptele noastre rele si nesincere. Prin rugaciunea din Gradina Ghetsimani accentul cade pe iubire. In seara aceasta sa meditam cu totii ca numai iubind pe Hristos vom intelege actul suprem si unic de jertfelnicie realizat de El prin iubire pentru noi oamenii si pentru a noastra mantuire. De aceea, Denia din aceasta seara este plina de o incarcatura spirituala aparte, cand cei care vor veni sa se roage se vor ridica si vor intelege acel moment, si prin randuiala de slujba stabilita de Sf. Parinti vor reusi sa traiasca un moment aparte, dar sa se gandeasca si la mantuirea lor’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…