PS Sebastian Ilfoveanul, in cadrul Sf. Liturghii de astazi, oficiate la Catedrala patriarhala din Bucuresti, a explicat credinciosilor prezenti astazi la Catedrala patriarhala, semnificatia Crucii pe care suntem indemnati sa o purtam, fiecare dintre noi, pentru a ne putea mantui: ‘Cel ce voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie’. Va intreb: Despre care cruce vorbeste Hristos? Nu cumva este vorba de intelesul spiritual al Crucii? Crucea ca viata, ca viata crestina, pe care fiecare dintre noi suntem chemati sa o ducem aici pe pamant. ‘Sa se lepede de sine’, adica sa-si lepede egoismul, ‘sa-si ia crucea’, adica sa-si asume viata aceasta cu bucuriile, dar si cu intristarile ei, cu biruintele, dar si cu esecurile ei, cu bucuria Pastelui, dar si cu intristarile deselor golgote, care presara viata noastra aici, pe pamant. Nu cumva despre aceasta cruce a vietii ne vorbeste Evanghelia, pe care trebuie sa ne-o asumam cu demnitate crestina, cu barbatie crestina si, in felul acesta, sa alergam in urma lui Hristos. ‘Sa-si ia crucea si sa-Mi urmeze Mie’, adica sa abordeze viata aceasta, asa cum este data fiecaruia dintre noi sa si-o traiasca. Fiecare are viata lui, are destinul lui, are lupta lui, pentru ca crucea este o lupta. Intelesul cu care Hristos a numit viata fiecaruia dintre noi ‘cruce’, adica lupta pe care o avem de dus, fiecare dintre noi, pentru ca viata in Hristos nu este vacanta, nu este concediu de odihna, nu este nici macar sedere cu mainile in san, in extaz, ci este intr-o lupta profunda cu tot ceea ce ne impiedica de a urma lui Hristos’.
Factbox: Îmbătrânirea demografică în România
Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…
Filantropia Ortodoxă Huși: Campania „Împreună aducem Lumină în suflete!” a ajuns în Protopopiatul Vaslui
Angajații și voluntarii Asociației „Filantropia Ortodoxă” din Huși au pornit luni spre comunitățile selectate pentru a 3-a ediție a proiectului intitulat „Împreună aducem Lumină în suflete!”. Proiectul filantropic „Împreună aducem Lumină în suflete!” este dedicat…
Votează „Tărâmul Sfinților, Botoșani” ca destinația anului 2023
Județul Botoșani a intrat în cea mai importantă competiție de promovare a turismului intern, „Destinația Anului 2023”, la categoria „Tărâmuri cu istorie și tradiție”. Sesiunea de vot se va încheia pe 7 aprilie. Județul este…
Muzeul Satului: Parohia Apărătorii Patriei II organizează un atelier de încondeiat ouă
Parohia Apărătorii Patriei II „Sfântul Ambrozie” din București desfășoară duminică „Atelierul de încondeiat ouă” în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Prin acest proiect se urmărește cultivarea în rândul copiilor, a tinerilor și a…
De Ziua Academiei Române, Ioan-Aurel Pop a evocat vitregiile prin care a trecut instituția în timpul comunismului
„Academia Română a cunoscut, asemenea tuturor instituţiilor de cultură ale ţării, vitregiile regimului comunist totalitar, ale cărui ingerinţe s-au făcut simţite pe deplin”, a amintit marți Acad. Ioan-Aurel Pop, la aniversarea a 157 de ani…