Sesiune solemna a Sf Sinod si Adunarii Nationale Bisericesti ale Bisericii Ortodoxe Romane

Sesiune solemna a Sfantului Sinod si Adunarii Nationale Bisericesti consacrata comemorarii a 500 de ani de la trecerea la cele vesnice a Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant

Miercuri, 16 iunie a.c., ora 10.00, la Palatul Patriarhiei, sub presedintia Prea Fericitului Parinte Teoctist, Patriarhul Romaniei, a avut loc sesiunea solemna a Sfantului Sinod si Adunarii Nationale Bisericesti ale Bisericii Ortodoxe Romane consacrata comemorarii a 500 de ani de la trecerea la cele vesnice a Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant.

La sesiunea solemna, organizata in cadrul ?Anului omagial Stefan cel Mare si Sfant – 2004?, au participat Presedintele Romaniei – D-l Ion Iliescu, Presedintele Senatului – D-l Nicolae Vacaroiu, Presedintele Camerei Deputatilor – D-l Valer Dorneanu, Ministrul Culturii si Cultelor – D-l Razvan Theodorescu, Presedintele Academiei Romane – D-l Eugen Simion, alte personalitati ale vietii publice romanesti, membri ai Corpului Diplomatic, reprezentanti ai altor culte: Inalt Prea Sfintitul Ioan Robu – Arhiepiscop si Mitropolit Romano-Catolic de Bucuresti, Inalt Prea Sfintitul Lucian Muresan – Arhiepiscop si Mitropolit Greco-Catolic de Alba-Iulia si Fagaras, Inalt Prea Sfintitul Dirayr Mardichian – Arhiepiscopul Eparhiei Armene din Bucuresti, Gen.Dr. Mihail Popescu – Seful Statului Major General al Armatei Romane, etc.

Personalitatea Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant a fost evocata de Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, si D-l Academician Virgil Candea.

Sesiunea a debutat cu lansarea emisiunii filatelice ?Binecredinciosul Voievod Stefan cel Mare si Sfant. 1504-2004?, editata de Romfilatelia, si a medaliei jubiliare emisa de Patriarhia Romana cu ocazia acestui eveniment.

In mesajul de deschidere, Prea Fericitul Parinte Teoctist, Patriarhul Romaniei, a evidentiat temeiurile care au stat la baza hotararii din 20 iunie 1992 a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane de a trece in randul sfintilor pe Sfantul Voievod Stefan cel Mare: ‘Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, raspunzand asteptarilor si cererilor staruitoare ale credinciosilor din tara si de peste hotare, a hotarat ca Sfantul Voievod Stefan cel Mare sa nu ramana numai in randul stralucitilor viteji ai neamului si strategi ai lumii, ci si in ceata sfintilor, a eroilor credintei crestine. (…) Deschid aceasta sesiune cu speranta ca Sfantul Voievod Stefan cel Mare va ramane peste veacuri pentru noi toti un exemplu pilduitor al vietii noastre si al drumului pe care il urmam in aceasta lume. Impreuna cu celelalte popoare, sa incercam ca pe langa preocuparea pentru progres si prosperitate sa redescoperim valorile Evangheliei Mantuitorului nostru Iisus Hristos, urmand pilda eroilor si sfintilor neamului nostru.’

In alocutiunea sa, Presedintele Romaniei – D-l Ion Iliescu a apreciat semnificatia acestei sesiuni solemne, subliniind urmatoarele: ‘Comemorarea lui Stefan cel Mare ne obliga sa privim cu totii in zarea acestor cinci veacuri si sa luam act de cata stradanie, de cata jertfa, de cat devotament si de cata iubire de acest popor au putut da dovada inaintasii, pentru ca aceasta natiune sa ramana in fiinta, sa biruie incercarile si sa inainteze peste toate piedicile si greutatile. (…) Insasi ceremonia de astazi intareste aceste cubvinte. (…) De aceea, evenimentul ce ne reuneste pe toti, astazi, in incinta Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Romane dobandeste o semnificatie aparte, si ne reveleaza conditia istorica a Romaniei de acum, iesita din ceea ce Sanctitatea Sa bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic de Constantinopol, califica drept o minune dumnezeiasca, adica Revolutia din Decembrie 1989. Imi ingadui sa spun, aici, ca in contextul schimbarilor profunde generate de Revolutia din Decembrie 1989 se inscrie si regasirea de catre Biserica Ortodoxa Romana a locului ce il ocupa in sufletul covarsitoarei majoritati a romanilor.’

Personalitatea Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant a fost evocata de Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, si D-l Academician Virgil Candea.

In conferinta cu titlul Luptator jertfelnic si ctitor darnic. Lucrarea harului in viata Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant, Inalt Prea Sfintitul Parinte Mitropolit Daniel al Moldovei si Bucovinei a caracterizat personalitatea Sfantului Voievod Stefan cel Mare in felul urmator: ‘Anul omagial Stefan cel Mare si Sfant, prilejuit de implinirea a 500 de ani de la trecerea la cele vesnice si a 12 ani de la canonizarea de catre Biserica Ortodoxa Romana a celui mai stralucit si popular dintre voievozii si domnitorii poporului roman este nu numai un popas de reculegere si de recunostinta, ci si un imbold de innoire spirituala si de lucrare misionara crestina, atat pentru clerici, cat si pentru mireni. Intrucat Stefan cel Mare si Sfant, prin credinta si vitejia sa, prin inteligenta si darnicia sa ramane – asa dupa cum spunea Nicolae Iorga – cea mai curata icoana a poporului roman, cinstirea sau omagierea lui este deodata un act de cult si de cultura, de dreptate si de demnitate pentru constiinta romanilor de pretutindeni si pentru credinta crestina vie. (…) In perceptia poporului si a cronicarilor romani si straini, multele biruinte ale lui Stefan cel Mare si Sfant (din 36 de razboaie a pierdut doar 2) nu se explica in exclusivitate prin inteligenta si talentul militar al domnitorului, ci mai ales prin ajutorul lui Dumnezeu.’

L randul sau, in conferinta intitulata Stefan cel Mare si Sfant si crestinatatea, D-l Academician Virgil Candea a precizat ca: ‘Stefan cel Mare intruchipeaza idealul suveranului crestin prin gandirea, virtutile si actiunile lui. (…) Intr-o vreme in care Machiavelli, contemporanul mai tanar al lui stefan, propunea in Principele o filosofie politica noua, recomandand conducatorului sa fie vulpe si leu, siret si crud, calcator de juraminte si prefacut, potrivit intereselor statului, suveranii cu atitudinea riguros crestina in gandirea si actiunile lor, precum Stefan cel Mare, devenisera rari in Europa. (…) Personalitatea si opera Sfantului Voievod Stefan cel Mare pe care il comemoram acum, la cinci secole de la trecerea sa la cele vesnice, sunt pilde ale unei alte Europe care se numea Republica Christiana si a unui alt fel de europeni care isi spuneau crestini. (…) Aparator al acestei Europe crestine a fost Sfantul nostru Voievod si cu aceasta viziune sunt de acord atat oamenii Bisericii, cat si slujitorii stiintelor istorice.’

Au mai rostit scurte alocutiuni de evocare a personalitatii Sfantului Voievod Stefan cel Mare: Presedintele Camerei Deputatilor – D-l Valer Dorneanu si Ministrul Culturii si Cultelor – D-l Academician Razvan Theodorescu.

In incheierea sesiunii, participantii au semnat in Cronica de aur a Patriarhiei Romane o ‘Insemnare’ prin care se cosemneaza momentul solemn si semnificatiile comemorarii a 500 de ani de la trecerea la cele vesnice a Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant.

Biroul de Presa si Comunicatii

al Patriarhiei Romane

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…