Biserica ‘Sf. Cuv. Parascheva’ din Iasi isi sarbatoreste hramul
Acest sfant lacas a fost construit intre anii 1852 – 1858 de catre boierul Costachi Conachi. Biserica mai este numita si ‘Propa Doamna’, ceea ce in limba slavona inseamna ‘Prea Cuvioasa’. Intre obiectele liturgice de valoare pe care le are sfantul lacas amintim doua Evanghelii, tiparite la Manastirea Neamt in anul 1821 si o cruce de argint. Parintele conf. dr. Ion Vicovan, parohul bisericii si prodecan al Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi, ne-a oferit mai multe amanunte despre istoricul acestui sfant lacas: ‘Situata la Biblioteca Centrala Universitara, in spatele acesteia, numita si ‘Propa Doamna’, de la Cuvioasa, termenul slavon de la Cuvioasa, biserica amintita in forma si in locul de acum dateaza din anii 1852 – 1858, ea fiind ctitoria a doua familii boieresti, Tautu si Hulbei, precum si de catre poporanii acestei parohii, in fruntea lor aflandu-se atunci preotul Constantin Pavelescu. Insa, inaintea acestei biserici, in partea dreapta a ei, spre strada Pacurari, se pastreaza pana astazi si se poate vedea altarul unei biserici initiale care dateaza, asa cum se vede inscriptia, de la 1730. Mai mult, pe locul actualei biserici, s-au gasit ruinele unei alte biserici, se pare cea dintai in acest spatiu’.
Biserica ‘Sf. Cuvioasa Parascheva’ din Botosani isi cinsteste ocrotitoarea spirituala
Lacasul dateaza din secolul al XIX-lea, din timpul mitropolitului Veniamin Costachi, in decursul anilor fiind supusa mai multor lucrari de consolidare si reparatii. Mai multe detalii in acest sens am aflat de la parintele Grigore Diaconu, paroh al bisericii si director al Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Sf. Gheorghe’ din Botosani: ‘Biserica Sf. Cuvioasa Parascheva din Botosani este fondata in anul 1816, in timpul mitropolitului Veniamin Costachi, cu a carui permisiune, economul Atanasie, preot la biserica aceasta atunci, a inceput cu o condica de mila cladirea acestei biserici. In decursul anilor, cladirea bisericii a suferit mai multe reparatii. Cele mai importante au fost realizate dupa anii 1970, cand s-a realizat pictura in fresca si catapeteasma bisericii. In ultimii patru ani, Biserica ‘Sf. Cuvioasa Parascheva’ din Botosani a avut parte de o adevarata reinnoire, prin schimbarea sarpantei din lemn de brad si de stejar, iar invelitoarea din tabla de cupru. Tot in acesti ani s-a realizat si imprejmuirea bisericii cu stalpi din caramida si gard din fier forjat’.
Biserica ‘Sf. Parascheva’ din Piatra Neamt isi sarbatoreste hramul
Ridicarea sfantului lacas a inceput in anul 1991, in prezent lucrandu-se la finalizarea picturii, dupa cum ne-a spus parintele paroh Dragos Munteanu: ‘Biserica este inceputa in anul 1991, luna octombrie, cand s-a sfintit terenul, de catre PS Eftimie Luca. In 1992 s-a inceput excavarea pentru fundatie si dupa aceea au inceput lucrarile propriu-zise. Biserica are un aspect moldovenesc in interior, iar in exterior are un aspect arhitectural ceva mai deosebit. Biserica este in momentul de fata terminata, acum fiind la faza de pictura. Ea are un subsol, care contine o parte tehnica (centrala termica si lucrurile care apartin de magazie), un demisol, care este o a doua biserica si unde slujim pe timp de iarna, si partea de sus’.